Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης δεν τολμά να έρθει αντιμέτωπος με τους Δήμους και να μειώσει τον αριθμό τους, γιατί να τολμήσει να τα βάλει με το Δημόσιο, με τις Τράπεζες, με το Κατεστημένο και με όσα άλλα απαιτείται «να τα βάλει» για να πετύχει τον εκσυγχρονισμό;
Αν είναι για κάτι που πιστώνεται ο Νίκος Αναστασιάδης είναι για την τόλμη του. Τόλμη να προχωρά σε αυτό που αποφασίζει και σε αυτό που ο ίδιος κρίνει ως το ορθότερο. Θα ήταν όμως πιο σωστό άραγε να χρησιμοποιούσαμε αόριστο χρόνο; Εάν γράφαμε «πιστωνόταν» αντί «πιστώνεται»; Διότι, ο Νίκος Αναστασιάδης από τότε που εξελέγη Πρόεδρος κάθε άλλο παρά για «τόλμη» μπορεί να πιστωθεί. Και δεν θα μιλήσουμε γενικόλογα. Θα γίνουμε συγκεκριμένοι. Πολύ συγκεκριμένοι…
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Χρειάζεται αναδιάρθρωση; Μάλιστα. Ουδείς το αμφισβητεί. Ούτε καν οι ίδιοι οι Δήμοι ούτε και η Ένωση Δήμων, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να τύχει σοβαρής αναδιάρθρωσης.
Φέραμε εμπειρογνώμονες για να μας πουν τι πρέπει να γίνει; Μάλιστα.
Τι μας είπαν; Στις 23 Ιανουαρίου 2014 (πριν ένα χρόνο δηλαδή) οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες που αξιολόγησαν το υφιστάμενο σύστημα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του κράτους στην ενδιάμεσή τους έκθεση πρότειναν «ριζική αναδιαμόρφωση του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Κύπρο». Πρότειναν ακόμη μείωση του αριθμού των Δήμων όσες είναι και οι Επαρχίες.
Δηλαδή; Δηλαδή από 39 Δήμους που έχουμε σήμερα να γίνουν 6!
Αλλά χρειαζόμασταν εμπειρογνώμονες να μας πουν ότι είναι υπερβολή ένα κράτος με ούτε και ένα εκατομμύριο κατοίκους να έχει 39 Δήμους;
Για να ακριβολογούμε όμως, από τους 39 Δήμους, οι 9 είναι κατεχόμενοι, οπόταν ας πούμε πως «εν ενεργεία» (με διάφορες Υπηρεσίες, Τμήματα κτλ κτλ) έχουμε 30 Δήμους. Έστω όμως οι 30 Δήμοι είναι λίγοι;
Χρειαζόμαστε, χρειάζεται η Κύπρος 30 Δήμους;
Στις 17 Νοεμβρίου 2014 ο Σωκράτης Χάσικος δήλωσε πως τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχονται συνολικά στα €600 εκατομμύρια. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Αλέξης Γαλανός.
Δηλαδή, από την μια έχουμε υπερβολικό αριθμό Δήμων και από την άλλη είναι και υπερχρεωμένοι.
Και το καίριο ερώτημα είναι: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ; Γιατί αυτή η ατολμία από πλευράς του Νίκου Αναστασιάδη;
Οι πραγματικές απαντήσεις σε τούτο είναι έως και γελοίες:
Α. Οι Δήμοι δεν μειώνονται διότι οι Δήμοι αποτελούσαν και αποτελούν τον «θάλαμο ικανοποίησης κομματικών στελεχών». Υπολογίστε ότι για 39 Δήμους υπάρχουν περίπου 600 θέσεις σε Δημοτικά Συμβούλια για φιλόδοξα Κομματικά Στελέχη που ψάχνουν τρόπους πολιτικής ανέλιξης.
Β. Οι Δήμοι αποτελούν «βραχίονες» κομματικού ελέγχου σε τοπικό επίπεδο.
Γ. Μέσα από τους Δήμους παρέχεται η ευχέρεια «τακτοποίησης» και «ικανοποίησης» κομματικών οπαδών και ψηφοφόρων είτε σε ζητήματα καθημερινότητας είτε ακόμη και για θέσεις εργασίας (δημοτική αστυνομία, υγειονομία, τεχνικές υπηρεσίες κτλ κτλ)
Δ. Οι Δήμοι αποτελούν ανεξέλεγκτους κόμβους που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μηχανισμούς «μίζας» και αντίστροφης έμμεσης χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων / προσώπων.
Και έχοντας αυτά υπόψη εκπλήσσει πραγματικά γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης ενώ μπορεί να επικαλεστεί και την έκθεση εμπειρογνωμόνων για να μειώσει τον αριθμό των Δήμων αντιθέτως υπόσχεται στην Ένωση Δήμων πως ο αριθμός των Δήμων δεν πρόκειται να μειωθεί.
Ας υπενθυμίσουμε ακόμη κάτι. Ότι μόλις το 2010 η τότε κυβέρνηση και με την έγκριση της Βουλής (όλων των κομμάτων) οι Δήμοι αυξήθηκαν κατά 5 (δόθηκε δικαίωμα σε 6 Κοινότητες να διεξάγουν δημοψήφισμα εάν θέλουν να μετατραπούν σε Δήμο).
Αλλά εν κατακλείδι να πούμε το εξής. Σύμφωνα με τον Περί Δήμων Νόμο, «οποιαδήποτε Κοινότητα μπορεί να γίνει Δήμος μετά από τοπικό δημοψήφισμα και έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, εφόσον έχει πληθυσμό πέραν των 5.000 ή έχει την οικονομική δυνατότητα να λειτουργεί ως Δήμος».
Την πρόνοια με τους 5,000 κατοίκους την καταλαβαίνουμε. Την ρήτρα πως «Κοινότητα μπορεί να γίνει Δήμος εάν έχει την οικονομική δυνατότητα να λειτουργεί ως Δήμος» δεν την κατανοούμε. Διότι τι σημαίνει αυτό; Με τη δική μας λογική, αφού σήμερα οι Δήμοι χρωστούν 600 εκατομμύρια ευρώ σημαίνει πως εκ των πραγμάτων οι πλείστοι εξ’ αυτών είναι εκτός πλαισίου Νόμου και δεν μπορούν καν να ονομάζονται και να λειτουργούν ως «Δήμοι».
Παρ’ όλα αυτά όμως, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν τολμά να μειώσει τους Δήμους. Και κατά τα άλλα μας υπόσχεται αναδιάρθρωση του Κράτους του ’60… Άλλη μια κούφια εξαγγελία.