Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού είναι τόσο μεγάλος υπέρμαχος της μείωσης των επιτοκίων δεν προχωρεί να δώσει οδηγίες στον Υπουργό Οικονομικών και αυτός με τη σειρά του να δώσει οδηγίες στον Συνεργατισμό, ο οποίος ας μην ξεχνάμε είναι πλέον κρατικός, να προχωρήσει σε σημαντική μείωση επιτοκίων;
Στις 29 Οκτωβρίου (την περασμένη Τετάρτη), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στα 70α γενέθλια της ΣΕΚ κάλεσε τις Τράπεζες να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων. Όχι σε τυπικές μειώσεις δανειστικών επιτοκίων αλλά σε ουσιαστικές έτσι ώστε «θα επιτρέπουν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προς αντιμετώπιση της ανεργίας που συνεχίζει, δυστυχώς, να αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», όπως συγκεκριμένα είπε.
«Αυτό που αναμένω είναι η ανταπόκριση και εκ μέρους των τραπεζών, ώστε να υποβοηθηθεί η άμεση χρηματοδότηση των ώριμων έργων ανάπτυξης, καθώς και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με επιτόκια που επιτέλους» θα επιτρέπουν τα πιο πάνω, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη.
Ακούγοντας τη δήλωση του Προέδρου, τα όσα είπε για τα επιτόκια κρίθηκε και ως «μεγάλη είδηση», και ως τέτοια προβλήθηκε, τόσο από την δική μας ιστοσελίδα, όσο βεβαίως και από όλα τα ΜΜΕ. Επειδή δε ο χαιρετισμός του Προέδρου κοινοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, η «μεγάλη είδηση» ήταν στην επικαιρότητα και την επομένη, 30 Οκτωβρίου, και αποτέλεσε και θέμα συζήτησης σε κεντρικά δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών (SIGMA).
Και ορθώς… Διότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί δημοσίως τις Τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια. Και αυτό είναι κάτι το σημαντικό, και δη στην εποχή της οικονομικής λιτότητας που διανύουμε.
Ως εδώ καλά. Και ωραία. Όμως. Υπάρχει και το όμως. Προκύπτουν δυο βασικά ερωτήματα, των οποίων οι απαντήσεις κάθε άλλο από καθησυχαστικές είναι. Να τα δούμε:
Πρώτον. Οι Τράπεζες θα εισακούσουν την έκκληση του Νίκου Αναστασιάδη;
Δεύτερον. Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού είναι τόσο μεγάλος υπέρμαχος της μείωσης των επιτοκίων δεν προχωρεί να δώσει οδηγίες στον Υπουργό Οικονομικών και αυτός με τη σειρά του να δώσει οδηγίες στον Συνεργατισμό, ο οποίος ας μην ξεχνάμε είναι πλέον κρατικός, να προχωρήσει σε σημαντική μείωση επιτοκίων; Κάτι που αφενός θα δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού (και συνεπώς θα οδηγήσει και τις άλλες τράπεζες να το πράξουν) και αφετέρου θα επιτρέψει αυτά που είπε ο Πρόεδρος δημόσια. Δηλαδή την «ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Εάν αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα οι Τράπεζες ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να μειώσουν τα επιτόκια, τότε γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τις καλέσει να το πράξουν; Και μάλιστα δημόσια; Για να εκτεθεί; Ή για να λαϊκίσει;
Δεν σας προβληματίζουν τα δυο αυτά ερωτήματα; Πάμε να δούμε τώρα τις επιλογές και κατ’ επέκταση τις απαντήσεις των δυο, οι οποίες αποκαλύπτουν και άλλα περίεργα. Προσέξετε την εξίσωση πιο κάτω:
Πρώτον. Οι Τράπεζες θα εισακούσουν την έκκληση του Νίκου Αναστασιάδη; Άγνωστο.
Αλλά πόσες επιλογές έχουν οι Τράπεζες; Δυο.
Α. Είτε να το πράξουν και
Β. Είτε να μην το πράξουν.
Η δεύτερη επιλογή, να ΜΗΝ το πράξουν, σημαίνει δυο πράγματα:
1. Είτε ΔΕΝ μπορούν να το πράξουν (για λόγους χρηματοοικονομικούς όπως πχ επειδή και οι ίδιες δεν έχουν πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό είτε για άλλους 1002 λόγους τους οποίους ας τους εξηγήσουν καλύτερα οι ειδικοί),
2. Είτε ΜΠΟΡΟΥΝ να το πράξουν (να μειώσουν δηλαδή τα Επιτόκια) αλλά επιλέγουν να ΜΗΝ το κάνουν για άλλους λόγους, περίεργους…
Πάμε τώρα στο ζουμί.
Η πιο πάνω εξίσωση, προφανώς έγινε και από τους Συμβούλους του Νίκου Αναστασιάδη και από τον Υπουργό Οικονομικών. Και προφανώς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι Τράπεζες ΜΠΟΡΟΥΝ να προχωρήσουν στην μείωση επιτοκίων. Από πού το συμπεράνουμε αυτό; Μα είναι απλό. Εάν αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να μειώσουν τα επιτόκια, τότε γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τις καλέσει να το πράξουν; Και μάλιστα δημόσια; Για να εκτεθεί; Ή για να λαϊκίσει;
Η στήλη πιστώνει τον Πρόεδρο ότι προέβηκε στην εν λόγω δήλωση, όχι για να ΛΑΙΚΙΣΕΙ αλλά διότι, βάσει των μελετών του Χάρη Γεωργιάδη και των άλλων Συμβούλων του, οι Τράπεζες, ΝΑΙ μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια.
Όμως έχουμε και το δεύτερο ερώτημα. Γιατί ο Υπουργός Οικονομικών δεν δίδει οδηγίες στο Δ.Σ. του Συνεργατισμού (το οποίο αυτός διόρισε) να προχωρήσουν ΑΜΕΣΩΣ σε μειώσεις επιτοκίων δανεισμού;
Η ουσία του δεύτερου ερωτήματος θα αποτελέσει προφανώς και την απόδειξη πως όντως ο ΠτΔ ΔΕΝ προέβηκε στις δηλώσεις χάριν λαϊκισμού. Συνεπώς, στο χέρι του είναι να προχωρήσει και να αποδείξει στους πολίτες, ότι αυτά που εξαγγέλλει δημοσίως τα εννοεί και τα προσπαθεί. Αλλιώς θα παραμείνει για άλλη μια φορά εκτεθειμένος στα μάτια των πολιτών και ήδη το προφίλ του είναι τόσο πληγωμένο που δεν σηκώνει άλλη μια εξαγγελία του αέρα…
ΥΓ. Αλήθεια, εκείνα τα 85 εκατομμύρια από την ΕΤΕπ τι απέγιναν; Υποτίθεται προορίζονται για χαμηλότοκα δάνεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων… Αλλά δεν είδαμε ούτε και μια ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών με τα αυτονόητα: Ποιοι δικαιούνται, ποιοι είναι οι όροι, ποιο είναι το επιτόκιο, ποιες είναι οι προϋποθέσεις; Εκτός και εάν τα αφήσαμε και πάλι, εν λευκώ, στις ορέξεις των Τραπεζών, οι οποίες θα τα παραχωρούν κατά το δοκούν, και θα αποφασίζουν κατά το δοκούν; (Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 μεταξύ ΕΤΕπ και Τράπεζας Κύπρου για 50εκ.και Ελληνικής για 35εκ. με κρατικές εγγυήσεις, με στόχο την δανειοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Και αφού τα δάνεια έγιναν με κρατικές εγγυήσεις, ας μην μας πουν και πάλι πως το Κράτος δεν μπορεί να παρέμβει σε Τραπεζικές Εργασίες).