ΑΠΟΨΗ: Το κρυμμένο μήνυμα της αποχής του 57,63%

Το μήνυμα της αποχής δεν πρέπει να το λάβουν τα κόμματα αλλά όσοι ρεμβάζουν και φωνάζουν. Ενόσω δεν δράτε, δεν προκαλείτε αντίδραση…

1017200_10201351196165824_1985802503_nΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Έξι στους δέκα πολίτες προτίμησαν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεχομένως ένα φυσιολογικό ποσοστό για την Ευρώπη και άλλες δυτικές χώρες αλλά όχι για την Κύπρο.

«Το μήνυμα ελήφθην», αναφώνησαν οι Πολιτικοί Αρχηγοί. Όπως βεβαίως λήφθηκε και το 2013, και το 2011 και το 2009. Όποτε δηλαδή είχαμε εκλογές και η αποχή «εμφανιζόταν μεγάλη».

Παρόλο τούτο, το μήνυμα που κατά τα άλλα υποτίθεται ότι λήφθηκε, δεν φάνηκε να ενοχλεί την πολιτική ηγεσία και το πολιτικό σύστημα.

Όπως ούτε και αυτή τη φορά θα ενοχλήσει ποσώς την πολιτική ηγεσία. Και αυτό διότι ενόσω η αποχή δεν ενοχλεί και δεν επηρεάζει την σειρά κατάταξης των κομμάτων, τέτοια μηνύματα, του τύπου «δεν θα ψηφίσω για να στείλω μήνυμα», δεν λαμβάνονται ούτε και αντιλαμβάνονται.

Τι πιο απλό για ένα κόμμα, να αφαιρεί την αποχή και να υπολογίζει τα ποσοστά του από αυτούς που συμμετείχαν; Όχι μόνο η πράξη είναι πιο απλή, αλλά παράλληλα είναι και πολύ πιο βολική.

Μειώνονται οι «παρείσακτοι». Περιορίζονται οι «ιδιότροποι» και «απαιτητικοί». Εξουδετερώνονται όλοι όσοι ενδεχομένως μπορούσαν να κάνουν την ανατροπή. Παραμένουν να ψηφίζουν οι «υπάκουοι».

Με λίγα λόγια, όσοι δεν ψηφίσατε είστε «παρείσακτοι» και «ανυπάκουοι», και εάν ψηφίζατε μόνο «πρόβλημα» θα μπορούσατε να δημιουργήσετε στο κατεστημένο. Τίποτα άλλο. Στην πραγματικότητα διευκολύνετε τους ανθρώπους που αποτελούν το κατά τα άλλα και κατ’ εσάς «μισητό σύστημα», να σχεδιάζουν όπως οι ίδιοι νομίζουν ανενόχλητοι.

Εν κατακλείδι, το μήνυμα δεν πρέπει να το λάβουν τα κόμματα. Τα κόμματα μπορεί να το «παίζουν» δυσαρεστημένα για την «μεγάλη αποχή», αλλά στην πραγματικότητα «τρίβουν τα χέρια τους», διότι ξεκαθαρίζουν «τους δικούς τους» από τους «άλλους». Σε άλλες χώρες εκλέγουν Πρόεδρο με 30 και 40%. Είδατε να «πέφτει» το σύστημα; Είδατε να υπάρχει κοινωνική αναστάτωση; Καμία. Ούτε και θα υπάρξει. Το σύστημα λοιπόν είναι ανίκητο. Και όσο απομακρύνεστε από αυτό, δεν το εκδικείστε. Το διευκολύνετε.

Όσο η αποχή μεγαλώνει, τόσο πιο ευχάριστο γίνεται για τα κόμματα και τους πολιτικούς ταγούς. Παρά τα δάκρυα… τα κροκοδείλια.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s