ΑΠΟΨΗ: Μια Νήσος, Ultra vires…

Από τον Μακάριο στον Νίκο…

1017200_10201351196165824_1985802503_nΓράφει ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Τα αίτια της καταστροφής ή καλύτερα του ξεσκεπάσματος μας και της αποκαλύψεως του πραγματικού μας επιπέδου, πρέπει να είναι ή θα έπρεπε να είναι κατανοητά πλέον από όλους μας.

Η πρόσφατη οικονομική καταστροφή ήταν αίτιο της «μεγάλης κομπίνας» που στήθηκε εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, όπου αντί να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε μια ορθή οικονομία, βρήκαμε την εύκολη οδό -και όπως πολύ ορθά μας είπαν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας-, στήσαμε μια «οικονομία καζίνο».

Εν συντομία και αν θέλετε «απλοϊκά» αλλά ουσιαστικά, εισπράτταμε λεφτά και δίναμε ως αντάλλαγμα ψηλό επιτόκιο. Για να βρούμε τα λεφτά του καταθετικού επιτοκίου δανείζαμε με ακόμη ψηλότερο δανειστικό επιτόκιο. Τα λεφτά ήταν πολλά, συνεπώς αυξήσαμε και την παραχώρηση δανείων, και προχωρήσαμε και σε δραστηριότητες στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελλάδα. Όταν καταλάβαμε ότι τα περισσότερα ήταν «Μη Εξυπηρετούμενα», ρισκάραμε στα Ομόλογα της Ελλάδας για να βγάλουμε τα «σπασμένα». Αργότερα ξαναγοράσαμε Ομόλογα της Ελλάδας, μετά το πρώτο μάλιστα PSI, για να καλύψουμε τις πρώτες ζημιές… Έπεσε η Ελλάδα, βρεθήκαμε εκτεθειμένοι (τότε θα θυμάστε ο Αθανάσιος Ορφανίδης που διέρρεε με τα παπαγαλάκια του ότι είμαστε Ατσαλένιοι και οι τράπεζες μας δεν φοβόνται τίποτε) και μπατιρισμένοι.

Το κράτος από τη δική του πλευρά ήταν απένταρο. Δεν μπορούσε να βάλει σέντ προς ενίσχυση των Τραπεζών. Αλλά και απένταρο να μην ήταν, θα έπρεπε να ήταν Εμιράτο για να μπορούσε να αντεπεξέλθει στα 23 δισεκατομμύρια που χρειαζόταν το Τραπεζικό Σύστημα (12 δισεκατομμύρια ELA, 9 δισεκατομμύρια ανακεφαλαιοποίηση που προήλθε από κούρεμα και άλλο 1,5 δισεκατομμύριο περίπου για Συνεργατισμό).

Και η «απενταρία» της Νήσου των Αγίων δεν είναι κάτι το περίεργο. Πάντοτε απένταρο ήταν το δημοκρατικά και θεσμικά ανήλικο Κράτος μας.

Αρχικά με τον Μακάριο, για τον οποίο ό,τι κι’ αν πούμε πρόκειται για μια πολύ θολή και ζοφερή εικόνα του νεοσύστατου κράτους μας με ένα από τα κυριότερα και σοβαρότερα σφάλματά του ήταν που δεν επέτρεψε τη σύσταση πραγματικά ανεξάρτητων πολιτικών κομμάτων, αργότερα με τον Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος εκτόξευσε στα ύψη το κόστος του Δημόσιου Τομέα, μετά με τον Γκουρού – Οικονομολόγο Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος ξήλωσε την όποια παραγωγική υποδομή υπήρχε τότε (αντί να την αναπτύξει, μας είπε ότι δεν είναι δουλειά της Κύπρου να φυτεύει αμπέλια, να κάνει δερμάτινα και παπούτσια αλλά να προσφέρει χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες. Και αντί να αναπτύξει και τους δυο τομείς, μας διέλυσε την όποια παραγωγική τάξη και επικεντρωθήκαμε στα του χρηματο-οικονομικού τομέα, τον οποίο και πάλι τον οργανώσαμε λάθος).

Πήρε σειρά ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν μερίμνησε να τεθούν όρια στον αχαλίνωτο γιγαντισμό των Τραπεζών μας (επί δικής του θητείας οι δυο Τράπεζες, Κύπρου και Λαϊκή, διπλασιάστηκαν τουλάχιστον σε μέγεθος).

Ήρθε ο Δημήτρης Χριστόφιας, όπου επί δικής του θητείας κρατικοποιήθηκε η Λαϊκή και βρεθήκαμε προ Μνημονίου.

Ανέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης, του οποίου η πρώτη πολιτική πράξη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν η απόφαση για κούρεμα (αλλά προεκλογικά μας έλεγε άλλα. Ότι είχε δάνεια έτοιμα από δυο χώρες και έτσι θα είχε την ευχέρεια για επανδιαπραγμάτευση του Μνημονίου).

Διαχρονικά δηλαδή αποφάσεις Ultra vires. Κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Και μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά.

Πάρτε μόνο το πλέον πρόσφατο. Το Κούρεμα καταθέσεων. Ο Πρόεδρος μπορούσε να αποφασίσει κούρεμα της Λαϊκής που ήταν κρατική, αλλά όχι της Κύπρου, η οποία ήταν/είναι ιδιωτική εταιρεία. Παράλληλα εσείς ακούσατε ξανά μια εταιρεία να έχει πρόβλημα κεφαλαίων και το πρώτο πράγμα που να κάνει είναι να αρπάζει τα λεφτά των πιστωτών της για να γλυτώσει; Χωρίς καν διαβούλευση; Χωρίς καν συνεννόηση; Και να πετάει έξω, χωρίς την όποια απόφαση τους μετόχους;

Για το Συνεργατισμό δε τι να πούμε; Το ότι κρατικοποιήθηκε για 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ; Και ο Συνεργατισμός πριν δάνεισε το κράτος 3 δισεκατομμύρια ευρώ; Διότι περί αυτού πρόκειται. Ο Συνεργατισμός αγόρασε κρατικά ομόλογα αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (δάνεισε δηλαδή το κράτος) και μετά αυτός που τα δανείστηκε εξαγόρασε αυτόν που του έδωσε τα 3 δις προς 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (!!!).

Περίεργο ε; Μια Νήσος Ultra vires… Καλημέρα μας!

(Δημοσιεύτηκε στο onlycy.com 11/5/2014)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s