«Λαϊκίζει το ΑΚΕΛ, όταν λέει πως τα 75 ευρώ για την πρώτη κατοικία είναι υπερβολικό ποσό»

Συνέντευξη στον
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Γρήγορες πολεοδομικές και οικοδομικές διαδικασίες για εξασφάλιση άδειας εντός δύο μηνών για αναπτύξεις και εντός τεσσάρων μηνών για μεγάλα έργα προωθεί η κυβέρνηση έτσι ώστε να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό υφιστάμενα έργα, τα οποία «κόλλησαν» στη γραφειοκρατία, καθώς και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για καινούργια έργα. Παράλληλα θα παραχωρούνται κίνητρα όπως αύξηση του συντελεστή δόμησης, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών στην «Κ». Ως προς τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, ο Σωκράτης Χάσικος, σημειώνει πως έως το τέλος Ιουνίου θα εντοπιστούν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων τα ακίνητα έχουν αναπτυχθεί αλλά για σκοπούς φορολόγησης, λόγω του ότι λαμβάνεται υπόψη η εκτίμηση του 1980, θεωρούνται χωράφια με αποτέλεσμα να δημιουργείται στρέβλωση. Τονίζει πως η φορολόγηση με βάση τις τιμές του ’80 θα γίνει μόνο για το 2013 και ’14 και μετά θα υπάρξει επικαιροποίηση στις σημερινές αξίες και χαρακτηρίζει τις επιθέσεις ΑΚΕΛ ως «λαϊκισμό».
Ακόμη, μιλάει για τη διαφθορά στο Κτηματολόγιο, τους αιτητές ασύλου και τους Ρώσους μεγιστάνες.
–Κύριε Υπουργέ, ποιο ήταν το όλο σκεπτικό στη φορολόγηση των ακινήτων;
Η κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου εντάσσεται στο πλαίσιο της σύμβασης του Μνημονίου και μάλιστα αποτελούσε μια από τις υποχρεώσεις για την καταβολή της πρώτης δόσης. Η κυβέρνηση μέσα σε αυτό το πλαίσιο επεξεργάστηκε ένα νομοσχέδιο που συμβαδίζει με τις πρακτικές σε πλείστες τόσες χώρες της Ε.Ε., στις οποίες αυτός ο φόρος ισχύει ήδη, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου…
–Γίνεται λόγος όμως για αδικία…
Περιμένετε. Η κυβέρνηση με εντολές του ίδιου του Προέδρου θα επιχειρήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου με την εμπλοκή τμημάτων όπως το Κτηματολόγιο, τον ΦΠΑ, τους Δήμους να εξεύρει όσο περισσότερους ιδιοκτήτες μπορεί για σκοπούς δικαιότερης κατανομής της φορολογίας…
–Δηλαδή;
Είναι πάμπολλες οι οικοδομές που έχουν ανεγερθεί χωρίς να έχουν δηλωθεί με αποτέλεσμα να θεωρούνται για σκοπούς φορολογίας ακόμα χωράφια ή οικόπεδα. Ολόκληρες πολυκατοικίες λόγω ανυπαρξίας τίτλων εμφανίζονται ως οικόπεδα. Η φιλοσοφία που διέπει το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι αυτή της δικαιότερης κατανομή των βαρών μακριά όμως από λαϊκισμούς…
–Το ΑΚΕΛ όμως σας κατηγορεί ότι φέρατε μια χειρότερη πρόταση απ’ αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης…
Η πρόταση της παρούσας κυβέρνηση είναι κατά πολύ δικαιότερη από αυτήν της απερχόμενης κυβέρνηση την οποία απέρριψε η Βουλή…
–Γιατί;
Γιατί θα προστεθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες όπως ανάφερα πιο πάνω μέχρι τον Ιούνιο και από την άλλη ο κάθε πολίτης καλείται να συνεισφέρει ένα μικρό μέρος που του αναλογεί χωρίς να υποχρεώνεται μια μερίδα του πληθυσμού να επιφορτιστεί με ένα εξοντωτικό βάρος. Θεωρό τουλάχιστο λαϊκίστικο τον ισχυρισμό του ΑΚΕΛ ότι 75 ευρώ τον χρόνο που αναλογεί στη πρώτη κατοικία είναι υπερβολικό ποσό την στιγμή που στην Ελλάδα αυτός ο φόρος μπορεί να ανέρχεται και στα 800 ευρώ τον χρόνο.
Ο φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας όλων των ακινήτων του ίδιου ιδιοκτήτη
–Ωραία. Εάν κάποιος κατέχει δύο ακίνητα. Θα προστίθεται η αξία τους και θα καταβάλλει φορολόγηση επί του συνόλου ή ο φόρος θα είναι κατά ακίνητο;
Ο προτεινόμενος φόρος γίνεται στη βάση της υπολογιζόμενης αξίας του συνόλου της ιδιοκτησίας και όχι στις αξίες των επιμέρους ακίνητων.
–Αυτές οι πρόνοιες θα ισχύουν για τα έτη 2013 και 2014. Από το 2015, τα ακίνητα πλέον θα φορολογούνται στις τρέχουσες τιμές…
Ναι. Η επανεκτίμηση είναι και πάλι υποχρέωση από το Μνημόνιο. Και η διαδικασία επανεκτίμησης των ακινήτων, η οποία αναμφισβήτητα αποτελεί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την οποία ήδη έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014 και με την ολοκλήρωσή της θα προκύψει μια ολοκληρωμένη εικόνα που θα μας επιτρέψει να εξορθολογήσουμε ακόμη περισσότερο τη νομοθεσία μας. Πρέπει εδώ να πω ότι επανεκτίμηση των ακινήτων είναι κάτι στο οποίο το κράτος θα έπρεπε να προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
–Τι άλλα μέτρα προωθούνται από το Υπουργείο σας για προσέλκυση επενδύσεων ή που εμπίπτουν στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας;
Ως Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε επεξεργαστεί σημαντικά και ουσιαστικά μέτρα που είναι εφικτό να ληφθούν άμεσα, με σκοπό την ενθάρρυνση της ανάπτυξης τα οποία έχουν εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα μέτρα είναι πολυεπίπεδα και επικεντρώνονται στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, την απλοποίηση και επίσπευση του πολεοδομικού και οικοδομικού ελέγχου για την αδειοδότηση μεγάλων αναπτύξεων και την παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων σε σχέση με επιθυμητές και στοχευμένες αναπτύξεις…
–Για παράδειγμα;
Θα υπάρξει ριζική αναβάθμιση της απόδοσης του συστήματος αδειοδότησης της ανάπτυξης που θα επιτευχθεί με την ενοποίηση αρχών που ασκούν πολεοδομικό και οικοδομικό έλεγχο, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης της ανάπτυξης. Η έκδοση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας θα ολοκληρώνεται εντός συνολικής περιόδου δύο μηνών, για το μεγαλύτερο ποσοστό των αναπτύξεων και σε περίοδο τεσσάρων μηνών για τις μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις νοουμένου πάντοτε ότι υποβάλλονται από τους μελετητές όλα τα απαραίτητα έγγραφα συμπληρωμένα και οι μελετητές ανταποκρίνονται άμεσα στις υποδείξεις των αδειοδοτουσών αρχών. Παραχωρούνται, επίσης, πολεοδομικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων ιδιαίτερα με την αύξηση των συντελεστών δόμησης. Παράλληλα, έχουν ετοιμαστεί προτάσεις με σκοπό την ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, που αφορούν αναθεωρημένα κριτήρια και όρους που αποσκοπούν στην επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών άσκησης της μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε υπηκόους τρίτων χωρών, όπως την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επιχειρηματιών και επενδυτών υπηκόων τρίτων χωρών, την παραχώρηση Άδειας Μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στο νησί, καθώς επίσης και την παραχώρηση διευκολύνσεων ως προς τις διαδικασίες έκδοσης και ανανέωσης αδειών παραμονής και απασχόλησης του προσωπικού που απασχολείται σε Εταιρείες Ξένων Συμφερόντων.
Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των Δήμων

–Κύριε Υπουργέ. Δήμοι. Δεν είναι λίγο αστείο μία μικρή Κύπρος να έχει 39 Δήμους; Τι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτό;
Τα προβλήματα στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλα διαχρονικά και δυστυχώς γνωστά σε όλους μας εδώ και πολλά χρόνια. Η παρούσα δύσκολη οικονομικά συγκυρία μας αναγκάζει να αγγίξουμε όλα αυτά που ρίχναμε κάτω από το χαλί ως Πολιτεία για πολλά χρόνια. Αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ορθή λειτουργία της Πολιτείας θα πρέπει να προχωρήσουμε σε εκείνες τις τομές που θα τον καταστήσουν βιώσιμο αλλά και ωφέλιμο για τον Πολίτη. Προς αυτή τη κατεύθυνση έχω πραγματοποιήσει ήδη συναντήσεις με την Ένωση και την Ένωση Κοινοτήτων κατά τις οποίες συναντήσεις με ικανοποίηση αντιλήφθηκε πως όλοι είμαστε σήμερα πιο ώριμοι και πιο έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ριζικές τομές στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε αποφασίσει τη σύσταση μιας επιτροπής που θα απαρτίζεται από μέλη του Υπουργείου Εσωτερικών και μέλη της Ένωσης Δήμων η οποία με τη σύμπραξη εμπειρογνωμόνων θα προχωρήσει στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του θεσμού. Κλειδί θεωρώ σε αυτή τη προσπάθεια τη χρήση εμπειρογνωμόνων κάτι που απουσίαζε για πολλά χρόνια από τον σχεδιασμό και της άσκηση πολιτικής του κράτους μας. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των Δήμων και μια πιθανή μείωσή τους αυτό είναι κάτι που θα αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερης συζήτησης μεταξύ κυβέρνησης δήμων και κομμάτων. Μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης ότι η Κοινωνία των Πολιτών ευνοεί αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί όμως να παραγνωριστούν και οι απόψεις των αρμόδιων φορέων.

Διαφθορά, Ρώσοι και Πολιτικό Άσυλο
–Με το σκάνδαλο του Κτηματολογίου τι θα γίνει;
Όπως γνωρίζετε έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα δύο λειτουργοί σε σχέση με την υπόθεση της Επιτροπής Αποζημιώσεων των Κατεχομένων, οι οποίοι φέρονται να μοιράζονταν μίζες με Τουρκοκύπριους συνεργάτες τους. Επίσης να πω ότι έχουν τεθεί ενώπιον του γενικού εισαγγελέα τα στοιχεία που έχουν προκύψει από έρευνα που διεξήχθη εναντίον έβδομου υπαλλήλου στη Λάρνακα, ο οποίος φέρεται να έχει χρηματιστεί για υποθέσεις Τουρκοκυπριακών περιουσιών. Παράλληλα, διεξάγεται έρευνα για άλλους τέσσερεις λειτουργούς, οι οποίοι εξέδιδαν χιλιάδες εικονικά πιστοποιητικά έρευνας ακίνητης ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει σημαντικά έσοδα. Το Υπουργείο Εσωτερικών στις όποιες περιπτώσεις διαφθοράς εντοπίζονται και εκεί και όπου αντιλαμβάνεται κακώς έχοντα θα προχωρεί σε άμεση διερεύνηση και παραδειγματική τιμωρία εκείνων των οποίων ευθύνονται.
–Οι υπηκοότητες σε Ρώσους…
Κοιτάξτε. Επειδή έχει γίνει πολύς λόγος για την παραχώρηση υπηκοοτήτων να ξεκαθαρίσουμε ότι η Κύπρος δεν κάνει τίποτε περισσότερο ή τίποτε λιγότερο από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Το αν θα πάρουν όσοι έχασαν πέραν των 3 εκατ. ευρώ την υπηκοότητα αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να συντρέχουν και πολλά άλλα δικαιολογητικά που προϋποθέτει ο νόμος από τη μία αλλά και να το αιτηθούν οι ίδιοι.
–Πόσους αιτητές ασύλου φιλοξενεί η Κύπρος αυτή τη στιγμή;
Αυτή τη στιγμή ενώπιον της αρμόδιας υπηρεσίας που είναι η Υπηρεσία Ασύλου εκκρεμούν 923 υποθέσεις που αφορούν 1.310 άτομα, ενώ ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφυγών εκκρεμούν 670 υποθέσεις που αφορούν 1220 άτομα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι όπως υπάρξει επίσπευση διαδικασιών εξέτασης των υποθέσεων κάτι που θα φέρει και σημαντικές εξοικονομήσεις για το κράτος.
(Δημοσιεύτηκε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ 28Απριλίου2013)