Διαγραφές στελεχών ενόψει στο ΔΗΚΟ

Kαι ο Μάρκος στο ενδοκομματικό παιχνίδι – Γιατί συναντήθηκε με Νικόλα – Πρώτα Καταστατικό και μετά Εκλογικό Συνέδριο

Αμέσως μετά το Πάσχα το Εκτελεστικό Γραφείο θα ανοίξει θέμα για την προεκλογική συμπεριφορά στελεχών
Αμέσως μετά το Πάσχα το Εκτελεστικό Γραφείο θα ανοίξει θέμα για την προεκλογική συμπεριφορά στελεχών

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Σε ρυθμούς Συνεδρίων και Εκλογών εισέρχεται το ΔΗΚΟ, το οποίο λόγω των εξελίξεων στην οικονομία «άφησε στη μέση» ανοικτή ατζέντα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά ζητήματα σε εκκρεμότητα. Το περιβάλλον ενδοκομματικά άρχισε σιγά-σιγά να οδεύει σε περίοδο «Εκλογών και Καταστατικών αλλαγών» με τους δύο ενδιαφερόμενους για την προεδρία του κόμματος, Μάριο Καρογιάν και Νικόλα Παπαδόπουλο, να προετοιμάζονται αναλόγως. Στο παιχνίδι, ωστόσο, εισέρχεται και ο Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος επί του παρόντος δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο ενδιαφέρεται για μια θέση στην ανώτατη ηγεσία του κόμματος (πιθανότατα για αναπληρωτής πρόεδρος), ένα ενδεχόμενο όμως το οποίο θεωρείται πολύ πιθανό.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι πως στο ΔΗΚΟ «δεν ξέχασαν» την ανοικτή ατζέντα, στην οποία υπάρχει και το θέμα της εξέτασης προεκλογικής συμπεριφοράς στελεχών του κόμματος. Όπως πληροφορείται η «Κ» αμέσως μετά το Πάσχα θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ (Εκτελεστικό Γραφείο), το οποίο θα εξετάσει δύο ζητήματα:

Ιούνιο ή Σεπτέμβριο το Πολιτικό, Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος. Μετά θα ακολουθήσει το Εκλογικό Συνέδριο. 

Πρώτον. Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών και εξέταση των περιπτώσεων εκείνων των στελεχών, τα οποία με διάφορες ενέργειες, πράξεις και δηλώσεις τους αντιστρατεύτηκαν ουσιαστικά το κόμμα και την επιλογή του για τις προεδρικές εκλογές. Αξιωματούχος του ΔΗΚΟ απάντησε καταφατικά σε ερώτηση της «Κ» κατά πόσο παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο διαγραφών στελεχών από το κόμμα. «Βεβαιότατα ναι.
Το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν κάποιοι επιπτώσεις είναι ανοικτό και ίσως και κάποιοι να βρεθούν εκτός κόμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος οι όποιες περιπτώσεις θα εξεταστούν «με άκρως πολιτικά κριτήρια, μιας και το θέμα είναι εξόχως πολιτικό, αφού είχαμε συγκεκριμένη απόφαση του Κόμματος για συγκεκριμένη πορεία στις προεδρικές εκλογές και συγκεκριμένα στελέχη αντιστρατεύτηκαν την απόφαση αυτή με συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες και δηλώσεις τους».

Δεύτερον. Ένα άλλο θέμα που θα εξεταστεί είναι οι ενδοκομματικές διαδικασίες προς το Συνέδριο. Εντός του ΔΗΚΟ φαίνεται πως υπάρχει έντονα η άποψη να προηγηθεί ένα Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο, κατά το οποίο θα καθοριστούν ρόλος, ευθύνες και προτεραιότητες του κόμματος. Επίσης να προχωρήσουν σε καταστατικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, «οι οποίες να επιτρέπουν στο κόμμα να αναπροσαρμοστεί στις ανάγκες της κοινωνίας». Το Συνέδριο αυτό είτε θα καθοριστεί εντός Ιουνίου, είτε εντός Σεπτεμβρίου. Ως προς το Εκλογικό Συνέδριο αυτό είτε θα καθοριστεί ημερολογιακά από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα αποφασίσει και θα συγκαλέσει και το Πολιτικό / Καταστατικό Συνέδριο είτε η Κ.Ε. θα εξουσιοδοτήσει το Πολιτικό / Καταστατικό Συνέδριο να καθορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των ενδοκομματικών εκλογών.

Διαφωνεί με διαγραφή Νικόλα και εαν όλα κυλήσουν ομαλά με τη δικαστική διαδικασία, ο Μ. Κυπριανού δεν αποκλείεται να διεκδικήσει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ.
Διαφωνεί με διαγραφή Νικόλα και εαν όλα κυλήσουν ομαλά με τη δικαστική διαδικασία, ο Μ. Κυπριανού δεν αποκλείεται να διεκδικήσει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ.

Ο ρόλος του Μάρκου και η συνάντηση με Νικόλα
Στο παιχνίδι των ενδοκομματικών ζυμώσεων εισέρχεται και ο Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος όπως πληροφορείται η «Κ» πρόσφατα συναντήθηκε με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, με το περιβάλλον αμφότερων, όμως, να απορρίπτει ότι συζητήθηκε πιθανή συνεργασία των δύο για τις επικείμενες ενδοκομματικές εκλογές και γενικά ότι έγινε συζήτηση για τις ενδοκομματικές υποθέσεις.

Πάντως, είναι γεγονός ότι οι κομματικές εξελίξεις δεν αφήνουν αδιάφορο τον πρώην ΥΠΕΞ, με πρόσωπο του στενού περιβάλλοντός του να σημειώνει στην «Κ» πως ο Μάρκος Κυπριανού «έχει και άποψη και θέση για την επόμενη μέρα στο ΔΗΚΟ». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο πρώην ΥΠΕΞ απορρίπτει τον τρόπο που οδεύει το κόμμα προς «τακτοποίηση των ενδοκομματικών ζητημάτων και το καλύτερο θα ήταν να εξαγγελθεί το εκλογικό συνέδριο έτσι ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα με ένα φυσιολογικό τρόπο προς την εκλογή της ηγεσίας».

Πρόσθεσε παράλληλα πως «δεν υπάρχει διαφωνία στο κατά πόσο θα προηγηθεί Καταστατικό Συνέδριο, αλλά ο Μάρκος φέρεται να διαφωνεί κάθετα στο ενδεχόμενο να επιχειρηθούν αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας. Αλλά ακόμη και εάν υιοθετηθούν αλλαγές, αυτές θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ στο μεθεπόμενο εκλογικό συνέδριο και όχι σε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά το ΔΗΚΟϊκό στέλεχος που διατηρεί επαφή με τον Μάρκο Κυπριανού.

Τέλος, ως προς το ενδεχόμενο διαγραφών, το «στρατόπεδο Μάρκου» εμφανίζεται να διαφωνεί με ενέργειες που στόχο θα έχουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο, με το ίδιο πρόσωπο να σημειώνει πως «ίσως να διαφανεί ότι δικαιολογείται η διαγραφή κάποιων άλλων στελεχών αλλά όχι του Νικόλα».
(Δημοσιεύτηκε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ 28Απριλίου2013)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s