Ξέρετε πού μας οδηγείτε ή πάμε στα τυφλά; Η πολλή σκέψη και τα πολλά λόγια περιορίζουν τη δράση. Καθορίστε το οικονομικό μοντέλο της επόμενης 50ετίας και δράστε…

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
21 Απριλίου σήμερα… 52 ημέρες διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου κατάρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Το γνωρίζαμε. Δεν πράξαμε όμως τίποτε. Δεν δράσαμε. Αντιθέτως αναλωνόμασταν σε αντιπαραθέσεις για το ποιος φταίει. Οι τράπεζες ή τα δημοσιονομικά; Και στο τέλος όπως πάντα, όπως άλλωστε είναι και το λογικό και αναμενόμενο σε τέτοιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Και τα δύο. Ωστόσο, αντί να δούμε το προφανές και να δράσουμε, αδρανήσαμε. Και η αδράνεια φέρνει αποτελέσματα μη ποθητά ή μη ελεγχόμενα. Πάντα.
Τώρα ζούμε σε μια κατάσταση καταμέτρησης ζημιών. Και δεν θα πρέπει να αναλωθούμε σε αυτό. Ούτε και να σπαταλήσουμε ενέργεια. Πρέπει να το αντιληφθούμε ότι αρκετός κόσμος θα κλάψει, θα δυστυχήσει, θα ταλαιπωρηθεί. Να αναγνωρίσουμε ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη. Ίσως σύντομα να μετράμε πάνω των 100.000 ανέργων. Κόσμος θα χάσει περιουσίες. Θα χάσει τα σπίτια του. Θα έχουμε μετανάστευση.
Όλα αυτά συνεπεία της αδράνειας. Και των πολλών λόγων, της πολλής σκέψης και της συνεπαγόμενης καθόλου δράσης. Όλα αυτά όμως δημιουργούν μια νέα συνθήκη. Μια νέα κατάσταση πραγμάτων, την οποία πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε, να προγραμματίσουμε και να ανοικοδομήσουμε.
Μέσα από το χάος επέρχεται η τάξη. Είναι κανόνας. Μέσα από τις στάχτες του παλαιού οικονομικού μοντέλου πρέπει να τολμήσουμε την αναγέννηση του νέου οικονομικού μοντέλου της Κύπρου. Μέσα από το οποίο πρέπει να οδεύσουμε για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια. Να έχει γερά θεμέλια και να είναι ευέλικτο. Με παραμέτρους που να μπορούν να αναδιαμορφώνονται, να εκσυγχρονίζονται και να διευρύνονται.
Ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τιμόνι και η μοναδική του έγνοια πρέπει να είναι αυτή. Να σχεδιάσει το νέο οικονομικό μοντέλο της Κύπρου, και βάσει αυτού του σχεδιασμού να προχωρήσει στο μέλλον. Χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς πισωγύρισμα. Εάν απαιτούνται περαιτέρω θυσίες, να τις ζητήσει. Εάν απαιτούνται περισσότερα μέτρα, να τα λάβει. Διότι μόνο εάν έχει συγκεκριμένο πλάνο για το πώς θα οδηγηθούμε σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων θα πετύχει. Διαφορετικά η οδύνη του σήμερα θα συνεχιστεί και αύριο. Για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας. Και σε αυτά έχουμε υποχρέωση, τουλάχιστον, να τους παραδώσουμε κάτι το υγιές. Κάτι το στέρεο για να μπορέσουν αυτά να προχωρήσουν.
Πρέπει λοιπόν ο Νίκος Αναστασιάδης να προχωρήσει. Να αποφασίσει συγκεκριμένα πώς θέλουμε την Κύπρο του αύριο.
Τη θέλουμε με μία μικρή δημόσια υπηρεσία, ευέλικτη, η οποία να αντιλαμβάνεται ότι πρώτιστο καθήκον της είναι ο πολίτης και όχι η καλοπέραση; Να προχωρήσει σε τομές.
Θέλουμε η Κύπρος να γίνει ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός; Να το πράξει με συγκεκριμένο πλάνο. Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, ελκυστικές τιμές και επέκταση του τουριστικού μοντέλου στον ιατρικό, αθλητικό και ψυχαγωγικό τουρισμό. Με πρόγραμμα!
Θέλουμε η Κύπρος να παράγει για την εγχώρια αγορά τουλάχιστον τα βασικά γεωργικά είδη; Να το πράξει. Με συγκεκριμένο πρόγραμμα, κίνητρα και επιχορηγήσεις. Με στόχους. Και σωστό προγραμματισμό.
Θέλουμε η Κύπρος να επενδύσει σε πράσινη ενέργεια; Να γίνει, αλλά συγκροτημένα και οργανωμένα.
Θέλουμε η Κύπρος να δημιουργήσει βιομηχανικές μονάδες παραγωγής οποιουδήποτε προϊόντος; Μπορεί να γίνει με σωστό προγραμματισμό και παρακολούθηση.
Θέλουμε να επενδύσουμε σε άλλους συναφείς τομείς ενέργειας, μιας και θα μπορούμε σε λίγα χρόνια να αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο; Μπορούμε.
Το θέμα δεν είναι τα ερωτήματα. Αλλά πρώτα και κύρια το τι θέλουμε. ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ, λοιπόν; Ποιο είναι το οικονομικό μοντέλο; Ποιο θα είναι καλύτερα το ΝΕΟ οικονομικό μοντέλο; Αυτό οφείλει πρώτα ο Νίκος Αναστασιάδης να εξετάσει, να μελετήσει και να μας το ανακοινώσει. Να καλέσει όλα τα κόμματα, όλους τους φορείς και επιμελητήρια και να διαμορφωθεί ένα 10ετές στρατηγικό πρόγραμμα δημιουργίας και ανάπτυξης του νέου οικονομικού μοντέλου. Με τη δέσμευση ΟΛΩΝ.
Υγ. Στην ηλεκτρονική έκδοση της «Κ» γράψαμε προχθές ότι στο μικροσκόπιο της Ερευνητικής Επιτροπής θα βρεθούν και οι ανεξάρτητοι ελεγκτές των Τραπεζών (ERNST & YOUNG, PWC, GRANT THORNTON και KPMG). Ορθή η παρατήρηση φίλου, ο οποίος είπε: «Αυτοί οι οίκοι κάνουν ή έπρεπε να έκαναν ό,τι κάνει η γενική ελέγκτρια του κράτους. Πρέπει να καταγράφουν τα κακώς έχοντα των Τραπεζών, οι παρατυπίες, οι ελλείψεις, τα πάντα. Διότι αυτοί ενεργούν ως οι ελεγκτές για την προστασία των καταθετών, των ομολογιούχων, των μετόχων και σε τελική ανάλυση του κράτους έναντι ενδεχόμενης κακοδιαχείρισης τραπεζιτών».
(Δημοσιεύτηκε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013)