Χάος μεταξύ Προεδρικού – Κεντρικής

«Σκιώδης διοικητής της Κ.Τ.» είναι ο Γιώργος Συρίχας, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με Προεδρικό

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η ανοικτή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Κεντρική Τράπεζα και κυρίως, οι προθέσεις για παύση του Πανίκου Δημητριάδη, σε συνέχεια της απόφασης για ακύρωση του διορισμού του Σπύρου Σταυρινάκη από τη θέση του υποδιοικητή.
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η ανοικτή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Κεντρική Τράπεζα και κυρίως, οι προθέσεις για παύση του Πανίκου Δημητριάδη, σε συνέχεια της απόφασης για ακύρωση του διορισμού του Σπύρου Σταυρινάκη από τη θέση του υποδιοικητή.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Χάος επικρατεί στο εσωτερικό πολιτικο-οικονομικό σκηνικό με την κατάσταση να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και με πρωταγωνιστές τους τρεις κορυφαίους Θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι υπό τις παρούσες άθλιες οικονομικές συνθήκες αποτελούν το άλφα και το ωμέγα για την οικονομική διάσωση της Κύπρου. Πρόκειται για το Προεδρικό, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Κεντρική Τράπεζα, με όλες τις πλευρές να τεντώνουν το σχοινί σε σημείο που δημιουργείται αλαλούμ και η εντύπωση ότι ουδείς στην πραγματικότητα γνωρίζει για το πώς θα πρέπει να τύχει διαχείρισης η όλη κατάσταση.

Η «κόντρα» Προεδρικού – Διοικητή, αν και προδιαγεγραμμένη ακόμη και προ της εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη (με τον τότε υποψήφιο να αφήνει να εννοηθεί ότι θα ακυρώσει τον διορισμό του κ. Σπύρου Σταυρινάκη στη θέση του υποδιοικητή), κανένας δεν ανέμενε να έπαιρνε τόση έκταση ειδικότερα υπό τέτοιες δυσμενείς συνθήκες για την οικονομία του κράτους.

Το ποιοι θα αναλάβουν Δ.Σ. στην Τράπεζα Κύπρου έως τον Σεπτέμβριο είναι και πάλι θέμα διαφορετικής προσέγγισης μεταξύ των δύο

Η «Κ» προσπαθώντας να διερευνήσει τα αίτια αυτής της κόντρας και ψυχρής αντιπαράθεσης και συνομιλώντας με αρκετά πρόσωπα απ’ όλες τις πλευρές, καταλήγει ότι οι διαφωνίες μεταξύ των μερών δεν επικεντρώνονται σε ένα και μόνο σημείο, αλλά σχεδόν σε κάθε ζήτημα υπάρχει διάσταση απόψεων. Από το πλέον ασήμαντο έως το πιο σημαντικό. Το κυριότερο δε, είναι πως καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να «κάνει πίσω» ούτε ακόμη και μετά την αυστηρή επιστολή προς το Προεδρικό και τη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μερίμνησε να εκφράσει τη δυσφορία του επί τούτου και δημόσια, μετά το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, ενώπιον ξένων δημοσιογράφων.

Ο Γιώργος Συρίχας, ανώτερος διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας, δεξί χέρι του τέως διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη, χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Προεδρικού, εξού και λειτουργεί και ως «σκιώδης διοικητής».
Ο Γιώργος Συρίχας, ανώτερος διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας, δεξί χέρι του τέως διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη, χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Προεδρικού, εξού και λειτουργεί και ως «σκιώδης διοικητής».

Αρχικά η προκατάληψη

Μέσα από την προσέγγιση πραγμάτων είναι ξεκάθαρο ότι η συνεργασία Προεδρικού και Κεντρικής Τράπεζας άρχισε υπό τις χειρότερες συνθήκες. Ο Νίκος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του δεν φαίνεται να είχαν την «απόλυτη εμπιστοσύνη» στον διοικητή. Θεωρούσαν εξαρχής τον διορισμό του από τον Δ. Χριστόφια ως «προγραμματισμένο» για να «συμβαδίζει με τις επιδιώξεις της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες ήταν να αποδειχτεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την οικονομική κατάσταση το φέρουν οι τράπεζες και όχι τα δημοσιονομικά».

Ο Νίκος Αναστασιάδης έδειξε παράλληλα τις προθέσεις του «για σύγκρουση με την Κεντρική Τράπεζα» πριν καν εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου με την αντίδραση του στον διορισμό του Σπύρου Σταυρινάκη στη θέση του υποδιοικητή, τον οποίο τελικά έπαυσε με έγκριτους όμως νομικούς να τονίζουν στην «Κ» πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια καταφανώς νομικά μη ορθή απόφαση, κάτι βεβαίως που θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη.

Επιπροσθέτως ο κ. Αναστασιάδης με την εκλογή του φρόντισε να «κρατά αποστάσεις» από την Κεντρική θέλοντας να στείλει «αυστηρό μήνυμα» προς την εκεί πλευρά. Ενδεικτικό τούτων, είναι η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην προσκαλέσει κανένα εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας να τον συνοδεύσει στο πρώτο Eurogroup, ενώ στο δεύτερο προσκάλεσε από μόνος του τον Γιώργο Συρίχα, ανώτερο διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών της Κ.Τ., ενημερώνοντας απλώς τον διοικητή για την επιλογή του, ο οποίος είχε τους ενδοιασμούς του για τη συγκεκριμένη επιλογή.

Πάντως, το Προεδρικό έχει πλέον στενότατη επαφή με τον κ. Συρίχα, ο οποίος λειτουργεί και ως «σκιώδης διοικητής» και είναι ένας εκ των υποψηφίων διοικητών που έχει υπόψη του το Προεδρικό, στην περίπτωση παύσης ή παραίτησης του κ. Δημητριάδη (άλλο υποψήφιο πρόσωπο είναι ο Χ. Πατσαλίδης, γεν. διευθυντής του Υπ. Οικονομικών).

Διαδηλωτές έξω από Κεντρική

Το παιχνίδι άρχισε «να χοντραίνει» όταν η Κ.Τ. εξέδωσε διατάγματα για διάλυση της Λαϊκής και αναδιάρθρωσης της Τρ. Κύπρου, όπως δηλαδή συμφωνήθηκε στο Eurogroup και βάσει της Νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή. Τα διατάγματα εγκρίθηκαν από τον τότε αναπληρωτή και σήμερα υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ωστόσο, ενώ η Κεντρική Τράπεζα στην πραγματικότητα δεν έπραξε τίποτα περισσότερο απ’ όσα αποφασίστηκαν σε πολιτικό και νομοθετικό επίπεδο, άρχισαν οι πρώτες φωνές από πλευράς Βουλής αλλά και κυβέρνησης για παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα, κατά περίεργο λόγο, αρκετοί διαδηλωτές, υπάλληλοι των τραπεζών, συγκεντρώθηκαν έξω από την Κεντρική Τράπεζα ζητώντας την παραίτηση του διοικητή.

Η έρευνα Alvarez&Marsal

Μέσα στο γκρίζο τοπίο προστίθεται και η δημοσιοποίηση της έρευνας του οίκου Alvarez&Marsal για τις ευθύνες των τραπεζών. Η έρευνα κινείται στο πλαίσιο αγοράς ομολόγων, αξιογράφων, επέκταση των τραπεζών στο εξωτερικό και συγχωνεύσεις.

Ωστόσο, ενώ η έρευνα περιλαμβάνει όλες τις πιο πάνω πτυχές για την Τράπεζα Κύπρου δεν φαίνεται να εξετάζει, πέραν της συγχώνευσης Λαϊκής – Εγνατίας, τα υπόλοιπα για τη Λαϊκή Τράπεζα, με την υποσημείωση από πλευράς του Οίκου ότι η εξέταση στοιχείων θα συνεχιστεί και ότι η έρευνα δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί στην παρούσα φάση λόγω δικαστικής διαδικασίας που αγγίζει τις ίδιες πτυχές στην Ελλάδα.

«Οι δουλειές που κλείνει» η Alvarez&Marsal από την Κεντρική, φαίνεται να είναι και αυτές στο επίκεντρο της κόντρας με την κυβέρνηση

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη μήνιν του Προεδρικού αλλά κυρίως της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία μάλιστα προωθεί διαδικασία έρευνας κατά του διοικητή, κατά πόσο παραβίασε τη Νομοθεσία «Περί Κατάθεσης Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή», αφού σύμφωνα με τους βουλευτές ο κ. Δημητριάδης «παρουσίασε στον Πρόεδρο της Βουλής διαφορετικούς όρους από τους ισχύοντες». Κάτι που αν ευσταθεί ενδεχομένως να συνιστά και ποινικό αδίκημα, οπότε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να παύσει τον διοικητή.

Η Κύπρου και η Alvarez
Σημείο σύγκρουσης είναι επίσης και η διαχείριση εντός της Τράπεζας Κύπρου, όπου Βουλή και Προεδρικό δεν «βλέπουν με θετικό μάτι» την ανάμειξη της Alvarez and Marsal στην αναδιάρθρωση της Τράπεζας. Από πλευράς της η Κεντρική κρίνει ότι ως «Αρχή Εξυγίανσης» (αυτό αποφασίστηκε από το Eurogroup και Βουλή) μπορεί να παρέχει εξειδικευμένη στήριξη, μέσω των συμβούλων της (που είναι η Α&Μ) στο έργο της εξυγίανσης, αφού κάτι τέτοιο ζητήθηκε από την ίδια την Τράπεζα.

Επί τούτου αξίζει να σημειωθεί ότι η Κεντρική επέτρεψε στον διαχειριστή της Τράπεζας Κύπρου, να χρησιμοποιήσει, αφού το ζητά ο ίδιος, τις υπηρεσίες του Οίκου για μέγιστο χρονικό διάστημα ενός μηνός. Ωστόσο, το όλο ζήτημα με την Α&Μ προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις, αφού κυβερνητικοί αλλά και κοινοβουλευτικοί κύκλοι εγείρουν και θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων», αφού όπως υποστηρίζουν, ένας Οίκος ο οποίος εξέταζε ευθύνες στο τραπεζικό και εποπτικό σύστημα δεν μπορεί να «κλείνει συμβόλαια» από τις Εποπτικές Αρχές και για άλλες σχετικές εργασίες.

Την ίδια ώρα διαφωνία φαίνεται να προκύπτει μεταξύ Προεδρικού και Κεντρικής για το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, με το πρώτο να θέλει έχει λόγο στον διορισμό μεταβατικού Δ.Σ. και εκτελεστικού διευθυντή της Τράπεζας μέχρι τον Σεπτέμβριο οπότε θα συγκληθεί Γενική Συνέλευση των νέων μετόχων για εκλογή του κανονικού Συμβουλίου. Βάσει, ωστόσο, και των κανονισμών υπεύθυνη να προχωρήσει σε διορισμούς για μεταβατικό στάδιο είναι η «Αρχή Εξυγίανσης», η οποία βάσει της απόφασης στις Βρυξέλλες και της Νομοθεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι η Κ.Τ.
(Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου 2013 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s