Κάποιοι, όταν γράφαμε για τις τράπεζες, μας έλεγαν λαϊκιστές και προτίμησαν τους «πας οικονομολόγους». Τώρα χάθηκαν όλοι οι «σούπερ αναλυτές»…
Όταν πριν από ενάμιση και πλέον χρόνο άρχισε η στήλη να ασχολείται με τις τράπεζες και με τους τραπεζίτες, κάποιοι μας είπαν «λαϊκιστές». Μας έστελναν μηνύματα ότι «ξεφύγαμε», ότι είμαστε «αδαείς». Ότι «ως πολιτικός συντάκτης, κύριε Τσαγγάρη, να ασχολείστε με τα πολιτικά θέματα και όχι με τα οικονομικά».
Τα κάτωθι δεν αποτελούν δείγμα δικαίωσης. Αλλά είναι πέρα από επίκαιρα. Αν από τότε ασχολούμασταν σοβαρά με τον τραπεζικό τομέα και προχωρούσαμε στη σμίκρυνση ή έστω κάναμε τα αυτονόητα που έπρεπε να κάνουμε, ίσως σήμερα να μη φτάναμε στο σημείο που φτάσαμε. Και εάν εμείς οι «αδαείς» τα γνωρίζαμε, τότε πώς οι «έξπερτ» και οι «πας οικονομολόγοι» και πολιτικοί δεν το γνώριζαν; Είμαστε εμείς διάνοιες; Ή αυτοί τούβλα; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;
Πάμε λοιπόν (απλώς μερικά από τα πολλά):
Στις 6 Μαΐου 2012, η στήλη έγραφε:
«…Με λίγα λόγια ξέρετε τι μας λένε; «Αν είναι να κλείσουν π.χ. οι Κυπριακές Αερογραμμές, ας κλείσουν. Το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει. Συνεπώς ας τις πουλήσουν σε ξένους επενδυτές». Αυτό δεν μας λένε; Αλλά για τις τράπεζες δεν είδαμε κανένα από όλους αυτούς να λένε «ας τις πουλήσουν σε ξένους επενδυτές» αλλά τουναντίον φωνάζουν νυχθημερόν πως το κράτος πρέπει να στηρίξει τις τράπεζες «κι ας μπούμε στον Μηχανισμό».
Γιατί όμως δεν φωνάζουν στις τράπεζες για συγχώνευση ή για πούλημα σε ξένους επενδυτές; Ξέρετε γιατί; Διότι αν οι τράπεζες πουληθούν σε ξένους, πρώτον θα πουληθούν σε πολύ χαμηλή τιμή (ε και; οι Κυπριακές Αερογραμμές π.χ. θα πουληθούν σε υψηλή;), δεύτερον οι τραπεζικοί διευθυντές, παραδιευθυντές και πολλοί που τώρα πουλούν εκδούλευση στην κυπριακή «ελίτ» δεν θα υπάρχουν και συνεπώς η «ελίτ» θα χάσει το προνόμιο του «εύκολου χρήματος» και τρίτον επειδή αν μπει ξένος επενδυτής δεν θα πηγαίνεις στην τράπεζα κι επειδή ξέρεις τον ταμία θα έχεις αυτόματα και overdraft… Συνεπώς, αντί να τρέξουν όλοι αυτοί να βρουν επενδυτές για τις τράπεζες, σου λένε «ας τα βάλει το κράτος» και το κράτος «ας μπει στον Μηχανισμό» και ο Μηχανισμός «ας κάνει τη ζωή ποδήλατο στον λαουτζίκο». Κορόιδα».
Την 1η Ιουλίου 2012, η στήλη έγραφε:
«…Η Τρόικα και η Ε.Ε. όταν μιλάνε για εξυγίανση δεν εννοούν μόνο τα δημοσιονομικά… Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ όταν μιλάνε για εξυγίανση εννοούν και τον τραπεζικό τομέα. Γύρω από τον οποίο, είναι γεγονός, υπάρχει πλήρης συσκότιση. Δεν γνωρίζει κανένας τι γίνεται σε αυτό τον τομέα. Ο Οίκος Fitch υπολογίζει ότι θα χρειαστούν περίπου 6 δισ. για τις τράπεζες. Και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μάλλον το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Συγκριτικά με το ΑΕΠ της Κύπρου το μέγεθος του τραπεζικού τομέα είναι γιγαντιαίο. Υπολογίζεται ότι είναι πέραν του 500% και κάποιες εκτιμήσεις το ανεβάζουν στο 800%. Ο κύκλος όμως εργασιών των τραπεζών είναι θολός και η διαφάνεια ελάχιστη. Συνεπώς, όταν γίνεται λόγος από πλευράς Ε.Ε. για «εξυγίανση» και «συρρίκνωση» του τραπεζικού τομέα της Κύπρου δεν είναι τυχαίο».
Στις 11 και 15 Ιουλίου 2012, η στήλη, υπό τον τίτλο «Βάλτε και μερικούς τραπεζίτες φυλακή», έγραφε:
«…Η κατάσταση με τις τράπεζες έφτασε στο απροχώρητο. Η αδιαφάνεια και η θολούρα που επικρατούσε γύρω από αυτό τον τομέα συντηρούσε ένα περίεργο σύστημα, το οποίο είναι προφανές ότι βόλευε τους πάντες. Αυτό το «περίεργο» σύστημα, πνιγμένο στην αδιαφάνεια, επέτρεψε σε καμιά 50αριά τύπους, ενεργώντας με τη «φυσιολογική» τραπεζική τους απληστία, να παίξουν μια γερή παρτίδα πόκερ, βάζοντας «κάτω», ποντάροντας δηλαδή, τις τράπεζες και την οικονομία ολόκληρου του τόπου… Την ίδια ώρα, αυτοί οι τυπάδες, οι τραπεζίτες, παραμένουν στις θέσεις των Δ.Σ. ωσάν να μην τρέχει τίποτα. Ασχέτως αν οδήγησαν ένα ολόκληρο κράτος στον οικονομικό όλεθρο, ασχέτως αν οδήγησαν τους τραπεζικούς οργανισμούς τους οποίους διευθύνουν στον οικονομικό εξευτελισμό. Και ουδείς συγκινείται. Ούτε κυβέρνηση ούτε κόμματα. Κανένας δεν τους κάλεσε να παραιτηθούν, ούτε και να δώσουν εξηγήσεις πώς «κατάφεραν» να μας φτάσουν σε αυτό το χάλι. Επιπλέον, κανένα κόμμα δεν φαίνεται να γνοιάζεται για το μέλλον των 15.000 τραπεζικών υπαλλήλων, οι οποίοι βεβαίως θα πληρώσουν και πρώτοι τη νύφη από τις ενέργειες των διευθυντών και συμβούλων των ιδρυμάτων τους, με πολλούς να χάνουν και τη θέση εργασίας τους… λίαν συντόμως».
Υ.Γ. Εβίβα κορόιδα…
(Δημοσιεύτηκε στην “Κ” στις 24/3/13)