Ο Μιχάλης Σαρρής από το πρώτο λεπτό έκλεισε το παράθυρο προσδοκιών για μη ιδιωτικοποίηση των οργανισμών

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Οι ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο τεστ της συγκυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, αφού όπως όλα δείχνουν λίαν συντόμως η κυπριακή κυβέρνηση θα κληθεί να υπογράψει το τελικό Μνημόνιο. Από τη μια οι προθέσεις των Ευρωπαίων και από την άλλη το «πρώτο εσωτερικό αντιφατικό μήνυμα» καταδεικνύουν πως τα περιθώρια κινήσεων ως προς την Ιδιωτικοποίηση Ημικρατικών Οργανισμών δεν είναι τόσα και τέτοια που να επιτρέπουν την παραμικρή αισιοδοξία. Υπό αυτές τις συνθήκες ενδεχομένως να παρουσιαστεί και το πρώτο ρήγμα στη συγκυβέρνηση, κυρίως μεταξύ ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ, μιας και αρκετοί είναι οι βουλευτές του κόμματος του Μάριου Καρογιάν, οι οποίοι ήδη από τώρα διαρρέουν πως δεν προτίθενται να συγκατανεύσουν και να υπερψηφίσουν Μνημόνιο, το οποίο θα προνοεί ιδιωτικοποιήσεις. Αποτέλεσμα τούτου θα είναι η απώλεια της πλειοψηφίας στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση και πλέον ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει ενδεχομένως να ζητήσει τη συγκατάθεση της ΕΔΕΚ, η οποία επίσης είναι αρνητική για κάτι τέτοιο.
Η πρώτη σύγχυση
Δεδομένης της πρόνοιας του προεκλογικού προγράμματος ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ αλλά και της προεκλογικής δέσμευσης του Νίκου Αναστασιάδη ότι υπάρχει πλάνο και προτάσεις, οι οποίες μπορούν να πείσουν την Τρόικα ότι το χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο και συνεπώς να μην απαιτείται η ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών (όπως αναφέρεται στο προσχέδιο Μνημονίου, το οποίο συμφωνήθηκε από πλευράς Δημήτρη Χριστόφια) σε αντιπαραβολή με τις πρώτες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, δημιουργείται και το «πρώτο αλαλούμ» ή καλύτερα «σύγχυση» ως προς τους στόχους της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.
Παρά τις ανωτέρω θέσεις, ο κ. Σαρρής, την περασμένη Τετάρτη (27/2) και εξερχόμενος της Πινδάρου όπου είχε συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, τάχθηκε εμμέσως υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Αφού δήλωσε αρχικώς πως οι δυνατότητες βελτίωσης του μνημονίου είναι μικρές και περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης περιορισμένα αναφερόμενος στις Ιδιωτικοποιήσεις πρόσθεσε ότι πρόκειται για δύσκολο θέμα, ειδικά στις τηλεπικοινωνίες και τον ηλεκτρισμό, και τάχτηκε υπέρ σημαντικών βελτιώσεων ώστε ο καταναλωτής να απολαμβάνει καλύτερες τιμές και υπηρεσίες. «Το ποιος είναι ιδιοκτήτης είναι λιγότερο σημαντικό», υπογράμμισε.
Στην περίπτωση που ΔΗΚΟικοί Βουλευτές δεν ψηφίσουν Μνημόνιο με ιδιωτικοποιήσεις τότε αυτόματα χάνεται η πλειοψηφία της συγκυβέρνησης
Ο κ. Σαρρής έθεσε παράλληλα στο περιθώριο τα όσα είπε ο Νίκος Αναστασιάδης προεκλογικά για τα περί εξασφάλισης δανείου από άλλες δύο χώρες ώστε να δοθεί η ευχέρεια στην Κυβέρνηση να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Στόχος είναι να υπάρξει η γρηγορότερη δυνατή υπογραφή του μνημονίου και ολοκληρωτική λύση, δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Σαρρής.
Παρά τις θέσεις Σαρρή, οι οποίες δημιουργούν «σύγχυση» ως προς την πορεία της Κυβέρνησης προς το Μνημόνιο, ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την ορκωμοσία του ενώ μεν ήταν σαφής και ξεκάθαρος για το ότι η κυβέρνηση του δεν αποδεχθεί κούρεμα χρέους ή καταθέσεων, δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα υπόλοιπα. «Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την προοπτική της οικονομίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταβληθεί προσπάθεια βελτίωσης των διατάξεων που είτε αφορούν τις ευάλωτε ομάδες του πληθυσμού, είτε δημιουργούν πρόσθετη υφεσιακή πίεση στην οικονομία μας», δήλωσε συγκεκριμένα.
Την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών επανήλθε ωστόσο το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, με πιο συγκεκριμένο τρόπο, μιλώντας για τη CYTA και λέγοντας ότι θα πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο σε κάποια στιγμή να εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής.
Δεδομένων όμως των συγκυριών και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές ότι δεν τίθεται θέμα ενδιαφέροντος στρατηγικού επενδυτή εάν ο τελευταίος δεν θα έχει υπό τον έλεγχό του τη διαχείριση ενός ημικρατικού οργανισμού, στην ουσία η όποια προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή ισοδυναμεί εν πολλοίς με «πλήρη ιδιωτικοποίηση».
Στο ΔΗΚΟ έχουν ήδη αρχίσει τα πρώτα μουρμουρητά, με βουλευτές να δηλώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι οι ίδιοι δεν προτίθενται να ψηφίσουν Μνημόνιο, το οποίο αφήνει περιθώριο για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών. Τούτο, εάν επαληθευτεί θα δημιουργήσει αυτόματα και το πρώτο σχίσμα μεταξύ της συγκυβέρνησης, χωρίς να μπορούν να προβλεφθούν οι συνέπειες αφού πλέον το πολιτικό σκηνικό ενδεχομένως να εισέλθει στη δίνη των «μνημονιακών και αντιμνημονιακών».
Ενδιαφέρουσα θα είναι η στάση Ν. Παπαδόπουλου στην περίπτωση ιδιωτικοποιήσεων και κατά πόσο θα αποτελέσει τη «γέφυρα» εντός ΔΗΚΟ αλλά και μεταξύ κόμματος και Κυβέρνησης.
Σε μια τέτοια εξέλιξη, τα βλέμματα όλων θα βρίσκονται στον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος θεωρείται και ως ο πλέον «φιλελεύθερος» εντός του ΔΗΚΟ σε οικονομικά ζητήματα και ο οποίος «υπό κανονικές συνθήκες δεν θα είχε ένσταση για την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών». Ωστόσο λόγω και της εσωστρέφειας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΔΗΚΟ και με δεδηλωμένη την πρόθεση του κ. Παπαδόπουλου να διεκδικήσει θέση στην ανώτατη πυραμίδα του κόμματος και προφανώς θα αμφισβητήσει τον Μάριο Καρογιάν, είναι αμφίβολο κατά πόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα τείνει χέρι βοηθείας στην περίπτωση που τεθεί επί τάπητος Μνημόνιο το οποίο περιέχει πρόνοια για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών. Η «στάση Νικόλα» κρίνεται από πολλούς και ως το «κλειδί» για τη συνέχιση της πλειοψηφίας της συγκυβέρνησης και ενδεχομένως ο Νικόλας Παπαδόπουλος μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα «Ιδιωτικοποιήσεις ή μη» να διαδραματίσει ρόλο γεφυροποιού μεταξύ των τάσεων εντός του ίδιου του ΔΗΚΟ αλλά και μεταξύ κόμματος και Κυβέρνησης.
Λίαν συντόμως
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τις Βρυξέλλες αλλά και τα όσα δήλωσαν οι «κύριοι παίχτες» της Ευρωζώνης και δη από πλευράς Γερμανίας δια του κ. Σόιμπλε, μια κατάληξη για το Μνημόνιο ενδεχομένως να υπάρξει μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Τούτο δημιουργεί και έντονη κινητικότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Από τη μια ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ αναμένουν «το λάθος» από πλευράς κυβέρνησης ώστε να «χτυπήσουν» τα ρέστα τους «επιβεβαιώνοντας έτσι τις θέσεις τους που εκφράστηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία» από την άλλη ο σύντομος χρόνος βρίσκει το ΔΗΚΟ ακόμη «διχασμένο» με αποτέλεσμα η πλήρης στήριξη προς τις ενέργειες της Κυβέρνησης να μην μπορεί να θεωρείται εγγυημένη.
(Δημοσιεύτηκε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ 03 Μαρτίου 2013)