Πεδίο ελεύθερο για Αβέρωφ

Υπουργικό: Η δεύτερη ανάγνωση – Ο νυν Αναπληρωτής έχει την ευχέρεια πλέον να σχεδιάσει ελεύθερα την κομματική δομή

Το υπουργικό του κ. Αναστασιάδη απαρτίζεται από τους: Ι. Κασουλίδης (υπεξ), Μ. Σαρρής(Οικον.), Ιωνάς Νικολάου (Δικαιοσύνης) Σωκράτης Χάσικος (υπες),  Γιώργος Λακκοτρύπης (ενέργειας, εμπ.),  Φώτης Φωτίου (υπαμ), Κυριάκος Κενεβέζος (Παιδείας), Χάρης Γεωργιάδης (εργασίας), Τάσος Μητσόπουλος (Συγκ.), Πέτρος Πετρίδης (υγείας), Νίκος Κουγιάλης (γεωργίας), Χ. Στυλιανίδης (Κυβ. Εκπρ.). Επίσης διορίστηκαν οι: ο Κ. Πετρίδης (Υφυπουργός παρά τω Προέδρω) και Π. Αντωνίου (Δ/ντης Γρ. Προέδρου). Επίσης: Επίτροπος Προεδρίας, Καίτη Κληρίδου, Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, Επίτροπος Μεταρρύθμισης Δημόσιας Υπηρεσίας Εμανουέλλα Μουσιούτα Λαμπριανίδου.
Το υπουργικό του κ. Αναστασιάδη απαρτίζεται από τους: Ι. Κασουλίδης (υπεξ), Μ. Σαρρής
(Οικον.), Ιωνάς Νικολάου (Δικαιοσύνης) Σωκράτης Χάσικος (υπες), Γιώργος Λακκοτρύπης (ενέργειας, εμπ.), Φώτης Φωτίου (υπαμ), Κυριάκος Κενεβέζος (Παιδείας), Χάρης Γεωργιάδης (εργασίας), Τάσος Μητσόπουλος (Συγκ.), Πέτρος Πετρίδης (υγείας), Νίκος Κουγιάλης (γεωργίας), Χ. Στυλιανίδης (Κυβ. Εκπρ.). Επίσης διορίστηκαν οι: ο Κ. Πετρίδης (Υφυπουργός παρά τω Προέδρω) και Π. Αντωνίου (Δ/ντης Γρ. Προέδρου). Επίσης: Επίτροπος Προεδρίας, Καίτη Κληρίδου, Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου,Επ. Μεταρρύθμισης Δημόσιας Υπηρεσίας Εμανουέλα Λ. Μουσιούτα.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης κατά κύριο λόγο έχει τελειώσει και πλέον το πάζλ της εικόνας του «νέου ΔΗΣΥ» αναλαμβάνει να στήσει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θα ασκεί και τα καθήκοντα του Προέδρου, μιας και ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θα είναι ο κατά πάσα πιθανότητα και ο επίσημος Πρόεδρος του κόμματος, μέσα από το Εκλογικό Συνέδριο του κόμματος το οποίο είναι προγραμματισμένο για τον ερχόμενο Μάιο, θα προχωρήσει σε μια ριζική αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού. Οι υπουργοποιήσεις δημιούργησαν «κενά» στην Πινδάρου σε βασικά πόστα, τα οποία την ίδια ώρα αποτελούν και «θέσεις – κλειδιά» για την εικόνα που θα εκπέμπει το κόμμα στα επόμενα χρόνια.

Οι «θέσεις κλειδιά», δεν κενώθηκαν τυχαία. Αντιθέτως, προέκυψαν αφενός λόγω της ικανότητας των στελεχών που τις διατηρούσαν μέχρι σήμερα και ο Νίκος Αναστασιάδης ήθελε τα πρόσωπα αυτά παρά το πλευρό του. Και αφετέρου, με την αποχώρηση του Ν. Αναστασιάδη από την Προεδρία του κόμματος θα ήθελε να αφήσει τον επόμενο Πρόεδρο του ΔΗΣΥ «να στήσει» την ομάδα του όπως αυτός θεωρεί καλύτερα. Μια παρόμοια περίπτωση έγινε και επί Κληρίδη, όταν ο τελευταίος εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αποχώρησε από Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Οργανικές κομματικές θέσεις

Μια πιο προσεκτική ανάγνωση των υπουργοποιήσεων στελεχών του ΔΗΣΥ, φανερώνει τα ανωτέρω. Για παράδειγμα, κομματικές κενές θέσεις είναι του Εκπροσώπου Τύπου όπως και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κόμματος. Επίσης άδεια είναι πλέον και η θέση του Γενικού Διευθυντή της Πινδάρου, με τον Παναγιώτη Αντωνίου να αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή Γραφείου Προέδρου στο Προεδρικό. Επίσης διάφορες κομματικές θέσεις, που έχουν να κάνουν με την Επικοινωνία, αναμένεται ότι θα κενωθούν, αφού υπάρχουν σκέψεις ορισμένα άτομα να μετακινηθούν στο Προεδρικό ως συνεργάτες του Ν. Αναστασιάδη. Τούτες οι θέσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με την «ευρύτερη εικόνα» του εκάστοτε Προέδρου του κόμματος και μέσα από την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τα καθήκοντα αυτά ενισχύεται αναλόγως και το προφίλ του ηγέτη της Πινδάρου.

Οι «θέσεις κλειδιά», δεν κενώθηκαν τυχαία. Αντιθέτως, προέκυψαν αφενός λόγω της ικανότητας των στελεχών που τις διατηρούσαν μέχρι σήμερα και ο Νίκος Αναστασιάδης ήθελε τα πρόσωπα αυτά παρά το πλευρό του.

Ως προς τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, οι ενδιαφερόμενοι είναι αρκετοί. Ωστόσο εξετάζεται φόρμουλα για δύο θέσεις, μια Εκπροσώπου και μια Αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου και τα στελέχη που ενδεχομένως να κληθούν να αναλάβουν αυτή την «αποστολή» είναι ο Ευθύμιος Δίπλαρος, Βουλευτής Λεμεσού και ο Θανάσης Τσώκος, εκελελεγμένο μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

Ο Νίκος Τορναρίτης είναι ο εν δυνάμει Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, μιας και ο εκ Λευκωσίας Βουλευτής δεν θα διεκδικήσει ξανά τη θέση του Αντιπροέδρου του κόμματος. Κομματικοί κύκλοι ωστόσο δεν απέκλεισαν εντελώς το ενδεχόμενο τελικά ο κ. Τορναρίτης να μην αποδεχθεί τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και να «κονταροχτυπηθεί» με τον Αβέρωφ Νεοφύτου για τη θέση του Προέδρου του Κόμματος, αν και πλέον κάτι τέτοιο θεωρείται απομακρυσμένο.

Ως προς τη θέση του Γενικού Διευθυντή του κόμματος αναμένεται ότι θα πληρωθεί από άτομο της πλήρης εμπιστοσύνης του Αβέρωφ Νεοφύτου. Άγνωστο παραμένει εάν ο κ. Νεοφύτου θα προχωρήσει στην πλήρωση αυτής της θέσης τώρα ή μετά το Εκλογικό Συνέδριο όπου θα είναι και επίσημα ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της παράταξης.

ROTSASΗ πεντάδα της ηγεσίας

Συμφόρηση δημιουργείται στην πεντάδα της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και συγκεκριμένα για τις θέσεις των τριών Αντιπροέδρων. Η υπουργοποίηση του Ιωνά Νικολάου αλλά και ο περιορισμός θητειών στις θέσεις της ηγεσίας, δημιουργεί υποχρεωτική «αλλαγή φρουράς» στις θέσεις των Αντιπροέδρων. Μεταξύ άλλων για μια θέση στην τριάδα της Αντιπροεδρίας ενδιαφέρονται οι Χρήστος Ρότσας, Ανδρέας Κυπριανού, Τάσος Γιαπάνης, Στέλλα Κυριακίδου, Σωτήρης Σαμψών.

Συμφόρηση για τη θέση του Αντιπροέδρου – Μεταξύ άλλων και ο Χ. Ρότσας – Ενδιαφέρον από Δίπλαρο και Τσώκο για Εκπρόσωπο και Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ 

Για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου φαβορί θεωρείται ο Λευτέρης Χριστοφόρου και είναι αμφίβολο εάν αμφισβητηθεί από άλλο στέλεχος.

Για τη θέση του Προέδρου του κόμματος θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον του κ. Νεοφύτου. Μετά και την απόσυρση του ενδιαφέροντος του κ. Μητσόπουλου, κομματικοί κύκλοι δίνουν ελάχιστες πιθανότητες να «εμφανιστεί» ανθυποψήφιος του κ. Νεοφύτου.

Πάντως η εμπλοκή δεν αποκλείεται, αν και καταβάλλεται προσπάθεια να μην υπάρξουν εκλογές τουλάχιστον για τις θέσεις του Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι πέντε θέσεις της ηγεσίας είναι αιρετές και το ποιοι θα τις αναλάβουν, κυρίως για τις τρείς θέσεις της Αντιπροεδρίας όπου δεν αποφεύγονται προφανώς οι εκλογές, θα κριθεί μόνο μέσα από το Εκλογικό Συνέδριο, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί εντός Μαρτίου για διεξαγωγή του τέλη Απριλίου ή εντός Μαΐου.

Αλλαγές στο Κοινοβούλιο

Στο κοινοβούλιο σημειώνονται επίσης μεγάλες αλλαγές. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ, η οποία αριθμεί 20 μέλη, θα αποχαιρετήσει έξι σημαντικά μέλη της, τα οποία αποχωρούν λόγω υπουργοποίησης τους ή άλλων καθηκόντων τους. Πρώτη αλλαγή είναι στην επαρχία Λεμεσού. Όπου ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους αναλαμβάνει το έδρανο στη θέση του Νίκου Αναστασιάδη. Στην επαρχία Λάρνακας επίσης υπάρχει αλλαγή σκυτάλης με τον Αριστοτέλη Μισό να την παραλαμβάνει από τον Τάσο Μητσόπουλο. Στην Λευκωσία τρεις βουλευτές εισέρχονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για Μαρία Κυριακού, Νίκος Νουρής και Ρίκκος Μαππουρίδης στις θέσεις των βουλευτών που υπουργοποιούνται. Δηλαδή Ιωνά Νικολάου, Χάρη Γεωργιάδη και Χρήστου Στυλιανίδη. Επίσης, στη θέση του Ανδρέα Πιτσιλίδη, ο οποίος αποδέχτηκε την έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως πρώτος επιλαχών στη θέση του Γιαννάκη Κασουλίδη, εισέρχεται ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Κ.Ο. του ΔΗΣΥ ενισχύεται και με τον Πρόδρομο Προδρόμου.
Η Κ.Ο. του ΔΗΣΥ ενισχύεται και με τον Πρόδρομο Προδρόμου.

Μια πρώτη συνάντηση όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ με τους απερχόμενους και  νέους Βουλευτές έγινε την περασμένη Πέμπτη λίγο πριν την ορκωμοσία του νέου Προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκεί ανταλλάχθηκαν και οι πρώτες απόψεις για τις αλλαγές στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ωστόσο λόγω του ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα απουσιάζει τις επόμενες 10 μέρες στις ΗΠΑ, αναμένεται ότι οι οριστικές αλλαγές θα γίνουν με την επιστροφή του.

Με τις αλλαγές επηρεάζονται συνολικά 13 Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Θα πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης του κ. Νικολάου, ο οποίος μάλιστα προήδρευε καθώς και του μέλους της επιτροπής Τάσου Μητσόπουλου. Πρόεδρος της Κ.Ε. Νομικών θα αναλάβει ο Σωτήρης Σαμψών, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε χρέη Αναπληρωτή Προέδρου της Επιτροπής ενώ δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή του κ. Μαππουρίδη.

Κ.Ε. Εξωτερικών και ΕΕ – Επιτροπή, στην οποία ο ΔΗΣΥ διατηρεί την Προεδρία υπό του Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο οποίος πλέον δεν θα μπορεί να βρίσκεται στην παρούσα θέση, μιας και θα αναλάβει Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Επίσης θα πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης του Χ. Στυλιανίδη.

Κ.Ε. Οικονομικών – Αντικατάσταση δύο μελών της Επιτροπής. Αβέρωφ Νεοφύτου και Χάρη Γεωργιάδη. Η μια εκ των δύο θέσεων αναμένεται να πληρωθεί από τον Πρόδρομο Προδρόμου.

Κ. Ε. Άμυνας – Το μέλος της Επιτροπής, Α. Πιτσιλίδης, θα πρέπει να αντικατασταθεί. Πιθανότατα να αντικατασταθεί από τον κ. Θεμιστοκλέους.
Κ.Ε. Εργασίας –  Δύο μέλη εκ του ΔΗΣΥ πρέπει να αντικατασταθούν. Πρόκειται για τους Χ. Στυλιανίδη, Α. Πιτσιλίδη

Κ.Ε. Εσωτερικών – Ένα μέλος, ο Ι. Νικολάου, θα πρέπει να αντικατασταθεί, πιθανότατα από την κ. Κυριακού.

Κ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Το μέλος της Επιτροπής, Α. Πιτσιλίδης, θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Κ.Ε. Περιβάλλοντος – Αντικαταστάτης του κ. Πιτσιλίδη

Κ.Ε. Ελέγχου – Ένα μέλος, ο Χ. Γεωργιάδης, θα πρέπει να αντικατασταθεί

Κ.Ε. Συγκοινωνιών – Επίσης και σε αυτή την Επιτροπή θα πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης του Χ. Γεωργιάδη.

Επίσης επηρεάζονται η Επιτροπή Επιλογής, η Ad Hoc Επιτροπή για τον Κανονισμό της Βουλής και η Ειδική Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες. Και στις τρεις επιτροπές συμμετέχει ο Τ. Μητσόπουλος, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ ενώ στην πρώτη συμμετέχει και ο Ν. Αναστασιαδης ως Πρόεδρος του κόμματος.

Γραμματέας: Ο Ανδρέας Πιτσιλίδης διατηρεί καθήκοντα Γραμματέα της Ολομέλειας, συνεπώς θα πρέπει να αντικατασταθεί. Ενδεχομένως να αναλάβει η κ. Μαρία Κυριακού, η οποία εκτελούσε τα χρέη αυτά στην προηγούμενη Ολομέλεια.

(Δημοσιεύτηκε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ 03 Μαρτίου 2013)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s