Φημολογία ήθελε Συρίχα ή Ζίγκα να διορίζονται στην ίδια θέση από Ν. Αναστασιάδη

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Έντονο πολιτικό παρασκήνιο αλλά και πολιτικά παιχνίδια φαίνεται να υπήρχαν πίσω από την αιφνιδιαστική κίνηση του Δημήτρη Χριστόφια να προχωρήσει σε διορισμό Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μόλις 24 μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του και 14 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με τα όσα λέγονται στο παρασκήνιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ είχαν λάβει γνώση ότι στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη γίνονταν σκέψεις για «ενεργοποίηση» της θέσης του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην περίπτωση που ο υποψήφιος τους κερδίσει τις εκλογές. Μια θέση, η οποία ως γνωστόν παραμένει ανενεργή από τον καιρό της τουρκανταρσίας.
Μάλιστα, το ίδιο παρασκήνιο θέλει και συγκεκριμένα ονόματα ως πιθανούς μνηστήρες της θέσης του υποδιοικητή. Πρόκειται για τους Γιώργο Συρίχα και Κυριάκο Ζίγκα, και οι δύο ως φερόμενοι «ευνοούμενοι» και «στενοί συνεργάτες» του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη. Σύμφωνα με τα όσα λέγονται τα ονόματα αυτά προωθούνταν προς τον Νίκο Αναστασιάδη από πρόσωπα του οικονομικού του επιτελείου, με τον τελευταίο ωστόσο να μην κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του, κατά πόσο δηλαδή θα προχωρούσε σε μια τέτοια ενέργεια ή όχι.
Παιχνίδια πολιτικής πίσω από το διορισμό – ΑΚΕΛικό ήθελε ο Πρόεδρος Χριστόφιας – Αντέδρασε ο Δημητριάδης
Πάντως από το επιτελείο του κοινού υποψηφίου ΔΗΣΥ / ΔΗΚΟ απορρίπτονται κατηγορηματικά τα όσα ακούγονται. «Ουδέποτε έγινε λόγος ή η παραμικρή νύξη για κάτι τέτοιο», δήλωσε στην «Κ» στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη.
Το παρασκήνιο ωστόσο φαίνεται να είχε και συνέχεια στις τάξεις του Προεδρικού και ΑΚΕΛ, όπου ο Δημήτρης Χριστόφιας φερόταν να προσανατολίζεται σε διορισμό προσώπου «καθαρά ΑΚΕΛικό». Θέμα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησε και με τον νυν Διοικητή, ο οποίος και ήταν αρνητικός προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο κ. Δημητριάδης, φέρεται να εισηγήθηκε ωστόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως εάν προτίθεται να προχωρήσει στον συγκεκριμένο διορισμό, ενεργοποιώντας τη θέση του Υποδιοικητή, τότε το καταλληλότερο πρόσωπο θα ήταν ο κ. Σταυρινάκης. Κάτι που τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υιοθέτησε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταυρινάκης θα αφυπηρετούσε από την Κεντρική Τράπεζα σε μερικούς μήνες. Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα ήταν άκρως αρνητική για την Κεντρική Τράπεζα, μιας και οι γνώσεις του σε θέματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου θεωρούνται υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα στα επόμενα χρόνια όπου η Κύπρος θα βρίσκεται σε κατάσταση Μνημονίου με τεράστιες αλλαγές στα χρηματοοικονομικά δρώμενα του τόπου. Ως εκ τούτου, διορισμός του κ. Σταυρινάκη στη θέση του Υποδιοικητή διασφαλίζει την ενεργή του παρουσία στα της Κεντρικής Τράπεζας. Πάντως ο κ. Σταυρινάκης φαίνεται να χαίρει της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και να θεωρείται γενικώς, ως «εξαίρετος τεχνοκράτης με άριστες γνώσεις».