Debate για κυπριακό: Χωρίς απάντηση για την επόμενη μέρα

Παρελθοντολογία κυριάρχησε στη 2η τηλεμαχία για κυπριακό – Mea culpa και από τους τρεις

Υπερίσχυσε η εμπειρία Αναστασιάδη. Απογοήτευσε ο Λιλλήκας λόγω των προσδοκιών που ο ίδιος δημιούργησε. Πολιτική Χριστόφια με στίγμα Μαλά.

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Με πολλές αναφορές στο Σχέδιο Ανάν, στο βιβλίο Γιώργου Λιλλήκα και στα έγγραφα wikileaks και χωρίς απάντηση για την επόμενη μέρα ως προς το κυπριακό αναλώθηκε το δεύτερο ντιμπέιτ των τριών κύριων υποψηφίων. Την ίδια ώρα προέκυψαν και mea culpa από τους τρεις υποψηφίους με άξιο αναφοράς αυτό του κ. Λιλλήκα για τις Ιδέες Γκάλι.

Η παρελθοντολογία κυριάρχησε στην τηλεμαχία της Δευτέρας με θέμα το Κυπριακό. Οι πλείστες ερωτήσεις αφορούσαν την περίοδο προ 9ετίας(!) για το Σχέδιο Ανάν, με τους Νίκο Αναστασιάδη, Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα να απαντούν αναλόγως. Οι δε πλείστες αναφορές που έγιναν ως προς την ουσία του κυπριακού ήταν απόμακρες και «κωδικοποιημένες» για τους πλείστους πολίτες, με αποτέλεσμα να θεωρείται αμφίβολη η κατανόηση των μηνυμάτων που ήθελαν οι υποψήφιοι να στείλουν.

Το ερώτημα της επόμενης μέρας έμεινε αναπάντητο, χωρίς ουσιαστικά να ακουστούν οι θέσεις των υποψηφίων ως προς τη διαχείριση του Κυπριακού και τι προτίθενται συγκεκριμένα να πράξουν. Γενικά, η δεύτερη τηλεμαχία περιορίστηκε σε «κτυπήματα αποδόμησης» μεταξύ των υποψηφίων αντί να υπάρξει παράθεση θέσεων και πλάνων για τη διαχείριση του Εθνικού ζητήματος.

Επί της ουσίας
Ο κ. Αναστασιάδης δεν ανέλυσε τα όσα προεκλογικά εξαγγέλλει και οι θέσεις που παράθεσε κατά το ντιμπέιτ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «ένα μείγμα θέσεων», το οποίο μπορεί να «ικανοποιήσει» Συναγερμικούς, ΔΗΚΟικούς, πολίτες προερχόμενους από τις τάξεις του ΕΥΡΩΚΟ και άλλων δυνάμεων.

Ο κ. Λιλλήκας δεν πέτυχε να ξεκαθαρίσει με ποιο τρόπο θα επιτύχει τη «μηδενική βάση» των συνομιλιών. Χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση περιορίστηκε σε αναφορές στο παρελθόν. Οι συχνές δε αναφορές των ανθυποψηφίων του σε προηγούμενες δικές του θέσεις, προκάλεσαν μάλλον περισσότερη σύγχυση για το ποιες είναι τελικά οι σημερινές θέσεις του κ. Λιλλήκα στο κυπριακό, και ποια πολιτική θα ακολουθήσει.

Αντίθετα ο κ. Μαλάς παρέμεινε περισσότερο συγκροτημένος, ακολουθώντας την παραδοσιακή οδό του κυπριακού, η οποία μπορεί μεν να αποτελεί «σίγουρη συνταγή» αλλά την ίδια ώρα θεωρείται αποδεδειγμένα και ως «αναποτελεσματική» ως προς την επίτευξη λύσης. Οι θέσεις του Σταύρου Μαλά ήταν ταυτόσημες με αυτές που ακούστηκαν κατά την πενταετή διακυβέρνηση Χριστόφια, «περιτυλιγμένες» ωστόσο με το προσωπικό στίγμα του κ. Μαλά.

Οι εντυπώσεις
Από πλευράς εντυπώσεων υπερίσχυσε η εμπειρία και το ύφος του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εξέπεμπε «ασπίδα ασφάλειας» προς τους πολίτες, στέλλοντας το μήνυμα ότι «πραγματικά ξέρει τι του συμβαίνει, που πάει και πώς θα λειτουργήσει».

Απογοητευτική κρίνεται η παρουσία Γιώργου Λιλλήκα. Ο οποίος «έκτισε» και «καλλιέργησε» μεγάλες προσδοκίες προς τους πολίτες ως προς τις θέσεις του στο κυπριακό, με αποτέλεσμα κατά την τηλεμαχία της Δευτέρας να «φανεί πολύ κατώτερος των προσδοκιών που ο ίδιος δημιούργησε». Φάνηκε να βρίσκεται σε σύγχυση και να μην μπορεί να επιχειρηματολογεί πειστικά ενώ «πιάστηκε» να επαναλαμβάνει τις ίδιες «ατάκες» και «φράσεις» σε διάφορες ερωτήσεις.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s