Η ανατομία των 20 ημερών μέχρι τις κάλπες

Σε ποια σημεία θα στοχεύσει το κάθε επιτελείο – Τηλεμαχίες, ένα Γιούρογκρουπ και τρεις παγκύπριες συγκεντρώσεις στις επόμενες τρεις εβδομάδες

Το επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα θέλει να επικεντρωθεί στο ξεκαθάρισμα γκρίζων σημείων στις θέσεις του υποψηφίου του ως προς το ΦΑ και το Μνημόνιο
Το επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα θέλει να επικεντρωθεί στο ξεκαθάρισμα γκρίζων σημείων στις θέσεις του υποψηφίου του ως προς το ΦΑ και το Μνημόνιο

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Τελευταίο 20ήμερο μέχρι τις προεδρικές εκλογές και τα εκλογικά επιτελεία των τριών κύριων υποψηφίων βρίσκονται σε πλήρη δράση. Οι τρεις εβδομάδες που απομένουν δεν φαίνεται να «περικλείουν» κανένα πολιτικό κίνδυνο και οι εκτιμήσεις και των τριών επιτελείων είναι πως η προεκλογική θα συνεχιστεί με έντονους ρυθμούς, προσπαθώντας το καθένα να προβάλει τα «ατού» και πλεονεκτήματα τού υποψηφίου του. Από πλευράς συμμαχίας ΔΗΣΥ/ΔΗΚΟ η προσπάθεια επικεντρώνεται στη συσπείρωση του κόμματος του Μάριου Καρογιάν. Από πλευράς Σταύρου Μαλά και ΑΚΕΛ στο επίκεντρο βρίσκεται η εκστρατεία εντός της βάσης του κόμματος για ν’ αυξηθεί η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος, ενώ από πλευράς επιτελείου Γιώργου Λιλλήκα στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να ξεκαθαρίσει στους πολίτες η πρόταση του υποψηφίου του για το φυσικό αέριο και ο τρόπος αποδέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το συντομότερο δυνατό, από τη δανειακή σύμβαση με την Τρόικα.

Τα αναμενόμενα γεγονότα
Αξιοσημείωτη είναι η κοινή εκτίμηση των επιτελείων ότι στις επόμενες είκοσι μέρες δεν αναμένεται να σημειωθεί ή να υπάρξει κάποια πολιτική εξέλιξη, η οποία να διαταράξει την προεκλογική εκστρατεία ή να υποχρεώσει τα επιτελεία να αλλάξουν τακτική. Στην πραγματικότητα η ατζέντα των 20 ημερών περιλαμβάνει μόνο τρία ουσιαστικά γεγονότα πολιτικής σημασίας.
Πρόκειται για τις δύο τηλεμαχίες, η μία αύριο Δευτέρα (28/01) και η τελευταία στις 11 Φεβρουαρίου, καθώς και η σύνοδος του Γιούρογκρουπ, η οποία επίσης θα διεξαχθεί στις 11 Φεβρουαρίου. Στη Σύνοδο δεν αναμένεται να περιλαμβάνεται το θέμα της Κύπρου παρά μόνο, αν τελικά βρίσκεται στην ατζέντα, για τυπική ενημέρωση. Οι δύο τηλεμαχίες έχουν τη δική τους σημασία. Η αυριανή θα αφορά το Κυπριακό, και αναμένεται μέσα από το ντιμπέιτ ν’ αναπτυχθούν οι θέσεις των υποψηφίων, οι οποίες ενδεχομένως να αποτελέσουν και αντικείμενο δημόσια συζήτησης. Οι εκτιμήσεις, ωστόσο, των επιτελείων είναι πως η οικονομία επηρεάζει τόσο πολύ τον πολίτη, που ακόμη και ακραίες θέσεις να ακουστούν στο Κυπριακό, δεν θα επηρεάσει την πλειοψηφία των πολιτών ή δεν θα δημιουργηθεί θέμα συζήτησης σε βαθμό που να επηρεάσει τους πολίτες. Η τρίτη τηλεμαχία έχει κι αυτή τη δική της σημασία, μιας και αυτή θα αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση και θα είναι η τελευταία πριν από τις εκλογές, και οι υποψήφιοι εκ των πραγμάτων θα απευθύνονται κυρίως στους αναποφάσιστους πολίτες.

04 Φεβρουαρίου η τελική συγκέντρωση Σταύρου Μαλά σε συνδυασμό με Συναυλία, στις 08 του μηνός ο Γιώργος Λιλλήκας και στις 13 Φεβρουαρίου ο Νίκος Αναστασιάδης. Όλοι στο στάδιο “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ”  

Το «κλείσιμο» της εκστρατείας
Τα τρία επιτελεία σχεδιάζει και το καθένα το δικό του «κλείσιμο» της προεκλογική εκστρατείας, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει νικηφόρο κλίμα εντός των οπαδών και υποστηρικτών του κάθε υποψηφίου.
Πρώτος στον «χορό» ο Σταύρος Μαλάς. Το επιτελείο του κ. Μαλά και το ΑΚΕΛ σχεδιάζουν μια παγκύπρια συγκέντρωση στις 04 Φεβρουαρίου στο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ» σε συνδυασμό με συναυλία από ισχυρά καλλιτεχνικά ονόματα. Πρόκειται για τους Θ. Μικρούτσικο, Β. Παπακωνσταντίνου, Δ. Μπάση, Γ. Κότσιρα, Ρ. Αντωνοπούλου και Κούλλη Θεοδώρου. Θ’ ακολουθήσει ο Γιώργος Λιλλήκας στον ίδιο χώρο στις 08 Φεβρουαρίου. Οι συγκεντρώσεις του κ. Λιλλήκα είναι περισσότερο σημειολογικού περιεχομένου και αναμένεται έτσι να είναι και η τελευταία. Δηλαδή με ομιλίες από πρόσωπα όλων των κομμάτων, τα οποία υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Λιλλήκα. Δεν αποκλείεται στην εξέδρα να υπάρξουν εκπλήξεις. Τέλος, ο Νίκος Αναστασιάδης επίσης στο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ» στις 13 Φεβρουαρίου με παγκύπρια συγκέντρωση, μέσα από την οποία θέλει να στείλει το «μήνυμα νίκης».

Το γκρίζο σημείο Λιλλήκα
Η τακτική του κάθε επιτελείου στην αντίστροφη μέτρηση έχει στόχο από τη μία «το ξεκαθάρισμα θέσεων» και από την άλλη τη δημιουργία «κλίματος νίκης».

Από πλευράς Γιώργου Λιλλήκα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Το επιτελείο αντιλαμβανόμενο τη σύγχυση που προκλήθηκε στους πολίτες για το θέμα του φυσικού αερίου θα επικεντρωθεί σε αυτό το σημείο, ευελπιστώντας ότι θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα στην αντίληψη των πολιτών. Το γκρίζο σημείο δημιουργήθηκε από τη θέση του Γιώργου Λιλλήκα ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το Φ.Α. με τρόπο έτσι ώστε να μη δεσμευτεί η Κύπρος από την Τρόικα αλλά από την άλλη άφησε μετέωρη την απάντηση στο ερώτημα, από πού θα εξεύρει το κράτος λεφτά μέχρις ότου δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αξιοποίηση του Φ.Α. Από την άλλη το επιτελείο επικέντρωσε την προεκλογική του σε «αντιμνημονιακή» γλώσσα, κάτι που δεν άφηνε περιθώρια να απαντηθεί το πιο πάνω ερώτημα. Ως εκ τούτου, αυτό έπρεπε να αλλάξει, με αποτέλεσμα να σημειωθεί στροφή την προηγούμενη βδομάδα από πλευράς του επιτελείου του κ. Λιλλήκα αλλά και από πλευράς ΕΔΕΚ ότι το Μνημόνιο θα πρέπει να υπογραφεί, υπό κάποιες βεβαίως προϋποθέσεις, (προϋποθέσεις, τις οποίες ούτως ή άλλως βάζουν όλοι οι υποψήφιοι). Αυτό επιτρέπει πλέον στο επιτελείο να ξεκαθαρίσει τα πράγματα:
Πρώτον. Αν εκλεγεί ο κ. Λιλλήκας θα υπογράψει το Μνημόνιο και
δεύτερον ότι δεσμεύεται να «αποδεσμεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία από το Μνημόνιο εντός του 2013» όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Λιλλήκας με τον κ. Ομήρου ωστόσο (στην εκπομπή ΕΠΩΝΥΜΩΣ της Αιμιλίας Κενεβέζου) να μην αναφέρεται σε ημερομηνίες παρά το ότι ρωτήθηκε επί τούτου συγκεκριμένα.
Αυτό, όπως πληροφορείται η «Κ», θα είναι και η προσπάθεια του επιτελείου για τις επόμενες τρεις βδομάδες. «Να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες τις θέσεις μας και να πείσουμε τους πολίτες ότι ο κ. Λιλλήκας μπορεί να αποδεσμεύσει την Κύπρο από το Μνημόνιο το συντομότερο δυνατόν».

Θέλουν τουλάχιστον 15% συσπείρωση
Η αντίστροφη μέτρηση των προεδρικών βρίσκει το ΔΗΚΟ να έχει συσπείρωση χαμηλότερη από 50%  και στόχος είναι να αγγίξει ή/και να ξεπεράσει το 65%. «Είμαστε, βέβαιοι, ότι μέχρι τις εκλογές θα αυξήσουμε τη συσπείρωση μας κατά 10 μονάδες τουλάχιστον. Δηλαδή, στις κάλπες θα οδηγηθούμε με συσπείρωση τουλάχιστον 60%, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε ν’ αγγίξουμε και το 65% ή/και περισσότερο. Σας θυμίζω ότι σε καμία εκλογική αναμέτρηση το ΔΗΚΟ δεν κατέγραφε ψηλή συσπείρωση στις μετρήσεις που προηγήθηκαν. Και έτσι και αυτή τη φορά σας διαβεβαιώνω ότι πολλοί θα εκπλαγούν», ήταν το σχόλιο ανώτερου ΔΗΚΟϊκού στελέχους. Στο μεταξύ την ίδια ώρα γίνεται κυριολεκτικά πανικός σε Πινδάρου και σε επιτελείο Νίκου Αναστασιάδη, όπου κατακλύζονται από αιτήματα επώνυμων και μη για μία συνάντηση με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ / ΔΗΚΟ. Μάλιστα, σύμφωνα με στέλεχος, η οποία γνωρίζει επί του προκειμένου «τα αιτήματα που δεχόμαστε σήμερα για συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη έχουν 10πλασιαστεί σε αριθμό απ’ ό,τι πριν από δέκα ημέρες».

(Δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ – 27 Ιανουαρίου 2013)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s