Οι μεσοβέζικες θέσεις του Νικόλα

Τι θα πει ο Νικόλας στους ΔΗΚΟϊκούς; Ψηφίστε με να φύγουμε από τη συγκυβέρνηση και να είμαστε αντιπολίτευση με το ΑΚΕΛ να στριμώξουμε τον Αναστασιάδη;

NIKOLAS
“Καθαρές Θέσεις” ήταν το μότο του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος όμως με τις τελευταίες του τοποθετήσεις, κάθε άλλο από “Καθαρές Θέσεις” εκφράζει.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Είναι πασιφανές ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος επέλεξε τον δικό του –μοναχικό– δρόμο που βάσει των δικών του εκτιμήσεων (λογικά), θα τον οδηγήσει στο ύπατο αξίωμα του ΔΗΚΟ.

Και ενώ όμως ο Νικόλας Παπαδόπουλος μάς είχε υποσχεθεί «Καθαρές Θέσεις», το μόνο που έκανε στην προχθεσινή γραπτή δήλωση του είναι μας λέει «Μεσοβέζικες Θέσεις».

Για παράδειγμα από τη μία μας λέει ότι παραιτείται από αντιπρόεδρος επειδή διαφωνεί με την απόφαση του κόμματός του για στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη (ας δεχτούμε το σκεπτικό του ότι τόσο καιρό δεν αντέδρασε λόγω των βεβαρημένων υποχρεώσεών του στη Βουλή). Ως εδώ ωραία. Δεν θέλει τον Αναστασιάδη. Δικαίωμά του. Και πολλοί είναι που συμμερίζονται την άποψή του.

Από την άλλη όμως, μας λέει ότι σέβεται την απόφαση του κόμματος και ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να ΜΗ δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα του.

Απορία 1: Το να λες διαφωνώ και εμμέσως να αφήνεις να εννοηθεί ότι θα στηρίξεις τον ανθυποψήφιο του υποψηφίου του κόμματός σου δημιουργείς ή όχι πρόβλημα στο κόμμα σου;

Απορία 2: Γιατί παραιτείται από αντιπρόεδρος; «Είναι μια πολιτική πράξη έκφρασης της διαφωνίας μου με την απόφαση για στήριξη στον κ. Αναστασιάδη», λέει ο ίδιος στη δήλωσή του. Καλά, γιατί δεν παραιτείται και από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στο κάτω-κάτω είναι εκείνο το Σώμα που έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση; Το οποίο Σώμα, μάλιστα, άκουσε τότε την επιχειρηματολογία Νικόλα αλλά την απέρριψε.

Και αν το μότο του Νικόλα ήταν «Καθαρές Θέσεις», γιατί δεν μας λέει ξεκάθαρα ότι «Κύριοι, εγώ διαφωνώ. Θα στηρίξω Γιώργο Λιλλήκα και φεύγω». Διότι «Καθαρή Θέση» αυτή θα ήταν και όχι «Διαφωνώ, φεύγω από αντιπρόεδρος (αλλά παραμένω βουλευτής) αλλά ξέρετε δεν θα δημιουργήσω πρόβλημα στο κόμμα στην προεκλογική». Και τι σημαίνει «δεν θα δημιουργήσω πρόβλημα»; Δηλαδή δεν θα ανεβεί στην εξέδρα του κ. Λιλλήκα, δεν θα στηρίξει δημόσια και επίσημα τον κ. Λιλλήκα και δηλαδή δεν θα βρεθεί σε πάνελ υπέρ του κ. Λιλλήκα. Τρία πουλάκια κάθονται…

Η παραπάνω πολιτική πράξη του Νικόλα Παπαδόπουλου αποτελεί ουσιαστικά και το δεύτερο τραγικό πολιτικό λάθος του.

Το πρώτο ήταν που «ανέστησε» τον Μάριο Καρογιάν από το αδιέξοδο. Διότι, ενώ ο Νικόλας άνοιγε δίαυλους με τον ΔΗΣΥ και ενώ ήταν το πρώτο ΔΗΚΟϊκό στέλεχος που δήλωσε δημόσια σε ανύποπτο χρόνο «γιατί όχι και Αναστασιάδη» και ενώ έκανε όλη την «αγγαρεία» να φέρει στο ίδιο μονοπάτι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, την ώρα μηδέν, άφησε τον Μάριο Καρογιάν να κάνει παιχνίδι με το Νίκο Αναστασιάδη και αυτός αντί να σταθεί δίπλα του ως ο «νικητής» και ο «ιθύνων νους», αντέδρασε και άλλαξε πορεία.

Και ενώ η αλλαγή πορείας (από τη στιγμή που ήταν και «θέμα προσωπικής αξιοπρέπειας» μπορεί να δικαιολογηθεί κάπως) έγινε χωρίς να υπερβεί τα κομματικά πλαίσια, αφού ο ίδιος δήλωσε «σεβασμό στην απόφαση του ΔΗΚΟ», ήρθε τώρα και τα τούμπαρε (και πάλι), τινάζοντάς τα όλα στον αέρα, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα πετύχει καλύτερα τον στόχο του για την προεδρία του ΔΗΚΟ.

Το ρίσκο, ωστόσο, είναι μεγάλο. Διότι ο Νικόλας θα μπορούσε να ήταν πρόεδρος του ΔΗΚΟ οδηγώντας το κόμμα (όπως αρχικώς ξεκίνησε να κάνει) σε μια νικηφόρα ισχυρή συμμαχία με τον ΔΗΣΥ και αφήνοντας εκτεθειμένο τον Μάριο Καρογιάν, ο οποίος τότε αναζητούσε τη λύση του ενδιάμεσου χώρου και αργότερα αναζητούσε απεγκλωβισμό από τον ενδιάμεσο χώρο και αργότερα ανέμενε από το ΑΚΕΛ ότι θα απέσυρε το Μαλά για χάριν κάποιου ΔΗΚΟϊκού και που τελικά κατέληξε στο ΔΗΣΥ.

Και μετά τις εκλογές τι θα προτάξει ο Νικόλας; Ψηφίστε εμένα ΔΗΚΟικοί για να φύγουμε από τη νεοσυσταθείσα συγκυβέρνηση με το ΔΗΣΥ; Για να διαλύσουμε τη συμμαχία με τον Αναστασιάδη, για τον οποίο τρέχατε έξι μήνες να εκλέξετε; Για να βρεθούμε αντιπολίτευση πλάι-πλάι με το ΑΚΕΛ να πολεμούμε τον Αναστασιάδη; Διότι διαφορετικά, αν θα διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΚΟ για να παραμείνει στη συγκυβέρνηση δεν έχει ούτε νόημα ούτε και λογική.

Το μεγαλύτερο όμως ρίσκο του Νικόλα δεν είναι τώρα, αλλά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Όταν θα ψάχνει τους ΔΗΚΟϊκούς ψηφοφόρους του και αυτοί θα έχουν ήδη ενταχθεί στο πολιτικό σχήμα του Γιώργου Λιλλήκα…
(Δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ 20/1/13)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s