Η μάχη για την εξουσία στο ΔΗΚΟ

Μεγάλο το ρίσκο του Νικόλα Παπαδόπουλου – Συζητείται ακόμη και η διαγραφή του – Κινδυνεύει να χάσει και την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών

Image

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Νικόλα Παπαδόπουλου είναι πως όλη η ομάδα του και συνεργάτες του βρίσκονται πλέον παρά το πλευρόν του Μάριου Καρογιάν.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Σαν βόμβα έσκασε η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου για την προεδρία του ΔΗΚΟ και την ίδια ώρα η αποχώρησή του από το αξίωμα του αντιπροέδρου του κόμματος. Η ενέργεια του κ. Παπαδόπουλου γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για το ΔΗΚΟ, το οποίο προσπαθεί να συσπειρώσει τους οπαδούς του γύρω από την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, και η δήλωσή του ότι η παραίτησή του γίνεται ως έμπρακτη επίδειξη της διαφωνίας του για τη στήριξη του προέδρου του ΔΗΣΥ, κρίνεται από κομματικούς αξιωματούχους ως «υπονομευτική» και «ασεβής» για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, «η οποία πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία». Την ίδια ώρα η κίνηση Νικόλα Παπαδόπουλου χαιρετίστηκε από το Επιτελείο Λιλλήκα, ενώ εκτιμάται ότι «θα απελευθερώσει» ΔΗΚΟϊκούς ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν τον κ. Λιλλήκα. Πάντως, η ώρα και ο τρόπος που έγινε η δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου δημιουργούν αρκετά «πολιτικά ερωτήματα», τα οποία ερμηνεύονται ποικιλοτρόπως.

Η δήλωση και η εξαγγελία

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος μέσα από τη δήλωση του (17/01) έστελλε τα εξής μηνύματα:

  • Πρώτον: Διαφωνεί με τη στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη.
  • Δεύτερον: Παραμένει συνεπής στα όσα δήλωσε στην Κ.Ε.
  • Τρίτον: Ο ίδιος θα ενεργήσει βάσει της συνείδησής του,
  • Τέταρτον: Οι όποιες ενέργειές του δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στο κόμμα του
  • Πέμπτον: Θα διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΚΟ

Τα πρώτα τέσσερα μηνύματα ήταν ωστόσο γνωστά στην κοινή γνώμη. Το μοναδικό κομμάτι που πάζλ, ήταν το πέμπτο σημείο, η διεκδίκηση της προεδρία του ΔΗΚΟ. Αυτό, αν και φημολογείτο, είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται δημόσια και επίσημα από τον ίδιο το Νικόλα Παπαδόπουλο.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Παπαδόπουλος αυτό που έπραξε μέσα από τη δήλωσή του «δεν ήταν να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Λιλλήκα αλλά να εξαγγείλει τη δική του υποψηφιότητα για την προεδρία του ΔΗΚΟ», δήλωσε στέλεχος του κόμματος του Μάριου Καρογιάν.

Οι ΔΗΚΟϊκοί θα έχουν να επιλέξουν είτε Νικόλα και μαζί με το ΑΚΕΛ στην αντιπολίτευση είτε Καρογιάν και παραμονή στη συγκυβέρνηση

Τηλεφώνημα και μετρήσεις

Πληροφορίες της «Κ» κάνουν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία του Νικόλα Παπαδόπουλου με διάφορα στελέχη του ΔΗΚΟ, την ίδια μέρα που προέβη στη δήλωση, τα οποία και ενημέρωνε για την απόφασή του και κατέληγε με τη φράση «τώρα ξεκινάμε». ΔΗΚΟϊκά στελέχη, δέκτες τηλεφωνήματος από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, σημείωσαν στην «Κ», ότι «αυτό που εννοούσε ο κ. Παπαδόπουλος ήταν πως τώρα ξεκινάμε τη μάχη για την προεδρία του ΔΗΚΟ και όχι ότι τώρα ξεκινάμε για την υποστήριξη Λιλλήκα. Βεβαίως, κάποιος μπορεί να το εκλάβει όπως ο ίδιος επιθυμεί αλλά η ουσία είναι αυτή που σας λέω εγώ».

ΔΗΚΟϊκές πηγές κάνουν επίσης λόγο για εσωτερικές μετρήσεις που έχει στα χέρια του ο Νικόλας Παπαδόπουλος, οι οποίες αποτυπώνουν ροή υποστήριξης προς το πρόσωπό του, στην περίπτωση που διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΚΟ. «Ο Νικόλας έχει κάποιες μετρήσεις. Γνωρίζει ότι μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟϊκού κόσμου θα τον στηρίξει στο κομματικό εκλογικό συνέδριο», σημείωσε στην «Κ» συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Οι δυσκολίες του

Είναι ξεκάθαρο στους πολιτικούς κύκλους ότι η πορεία που επέλεξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι «επικίνδυνη και ριψοκίνδυνη». Και αυτό διότι:

  1. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα αντιμετωπίσει μερικούς μήνες μετά τη μάχη των προεδρικών τον κατά πάσα πιθανότητα νικητή στις προεδρικές εκλογές, Μάριο Καρογιάν.
  2. Παράλληλα όλοι οι «φίλοι και υποστηρικτές» του Νικόλα Παπαδόπουλου βρίσκονται αυτή τη στιγμή συντεταγμένοι στο πλευρό του Μάριου Καρογιάν και ευθυγραμμισμένοι με την απόφαση του κόμματος για υποστήριξη του Νίκου Αναστασιάδη. Μερικοί εξ αυτών ενδεχομένως την επομένη των Προεδρικών Εκλογών να βρίσκονται σε υπουργικά ή άλλα αξιώματα, ενώ άλλοι θα αποκτήσουν ένα διαφορετικό ρόλο εντός του κόμματος. Με λίγα λόγια ο Νικόλας Παπαδόπουλος ενδεχομένως να βρεθεί μπροστά από ένα «κενό στελεχών» και να μην μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία με το δικό του συνδυασμό, αφού σε ενδοκομματικές μάχες είθισται οι διεκδικητές του ύπατου αξιώματος να διεκδικούν με «φουλ συνδυασμό» με όλη δηλαδή την ομάδα της ηγετικής πυραμίδας, καθώς και με τους ανθρώπους που θα συμμετέχουν στα εκτελεστικά όργανα του κόμματος, για να μπορούν να προεδρεύουν του κόμματος με τον τρόπο που ο ίδιοι οραματίζονται και προγραμματίζουν χωρίς να υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό εσωτερικές «τρικλοποδιές».
  3. Οι ΔΗΚΟϊκοί θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα, είτε Μάριο Καρογιάν και παραμονή στη νεοσύστατη συγκυβέρνηση με τον ΔΗΣΥ είτε Νικόλα Παπαδόπουλο και αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση.
  4. Ο Γιώργος Λιλλήκας εάν προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος ή πολιτικής κίνησης αυτόματα θα «κλέψει» τις ΔΗΚΟϊκές ψήφους που κατά πλειοψηφία στηρίζουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο εντός του κόμματος. Τούτο ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον Νικόλα Παπαδόπουλο, όχι μόνο στην ενδοκομματική μάχη αλλά περισσότερο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
  5. Στην περίπτωση που ο Νικόλας Παπαδόπουλος χάσει στις ενδοκομματικές εκλογές υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χάσει και την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αφού για μια τέτοια αλλαγή το μόνο που απαιτείται θα είναι απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ και από τη στιγμή που θα αναδειχθούν πιθανότατα άλλα στελέχη στην πυραμίδα του κόμματος τα οποία έχουν και λόγο στην Επιτροπή Οικονομικών (π.χ. Άγγελος Βότσης) ενδεχομένως να υπάρξει και αίτημα από τα ίδια τα στελέχη για αλλαγή σκυτάλης και της προεδρία της νευραλγικής σημασίας επιτροπής.

Πόλεμος εγγραφής μελών

Από την άλλη στο ΔΗΚΟ διεξάγεται εδώ και καιρός «πόλεμος εγγραφής μελών». Οι ενδιαφερόμενοι για διεκδίκηση εσωκομματικών θέσεων βρίσκονται σε συνεχή συναγερμό για εγγραφή νέων μελών έτσι ώστε να μεγεθύνουν τις πιθανότητες εκλογής τους στα κομματικά αξιώματα. Ένας πόλεμος «μαζέματος» μελών, ο οποίος αναμένεται να ενταθεί ειδικά μετά και την εξαγγελία της πρόθεσης του Νικόλα Παπαδόπουλου να διεκδικήσει το ύπατο κομματικό αξίωμα.

Ο Νικόλας πήρε τηλέφωνο ΔΗΚΟϊκά στελέχη, τα ενημέρωσε για την απόφασή του, και κατέληγε με τη φράση «τώρα ξεκινάμε»

Πάντως, εντός του ΔΗΚΟ αποφεύγεται επί του παρόντος ο οποιοσδήποτε σχολιασμός της δήλωσης Νικόλα Παπαδόπουλου, ωστόσο η δυσφορία δεν κρύβεται, με κάποιους αξιωματούχους να κάνουν λόγο μέχρι και για διαγραφή του Νικόλα, χωρίς όμως να φαίνεται αυτή η προσέγγιση να υιοθετείται από τον Μάριο Καρογιάν και τους συνεργάτες του. Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ νιώθει άνετα με την ιδέα να αντιμετωπίσει εκλογικά τον Νικόλα Παπαδόπουλο. «Είναι και μια ευκαιρία, αν θέλετε, για να τεθεί και ένα τέλος σε αυτή την αντιπαράθεση, η οποία έχει ήδη διαρκέσει αρκετά», ήταν το σχόλιο στενού συνεργάτη του Μάριου Καρογιάν, ο οποίος πρόσθεσε πως «ο Μάριος θα είναι ο απόλυτος νικητής σε μια τέτοια αναμέτρηση». Αν και τα πράγματα είναι νωπά, εντός του ΔΗΚΟ θεωρείται λίγο – πολύ ως δεδομένη η απώλεια της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. «Αυτό νομίζω θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο. Είτε λόγω της διαγραφής του από το κόμμα μετά τις εκλογές είτε εάν ο κ. Παπαδόπουλος χάσει την εκλογική μάχη».

Επιτελεία Αναστασιάδη και Μαλά

Τα επιτελεία Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά δεν θέλησαν να εισέλθουν στον πειρασμό να σχολιάσουν τη δήλωση παραίτησης του Νικόλα Παπαδόπουλου. Στην Πινδάρου ωστόσο συναγερμικά στελέχη δεν έκρυβαν την αγανάκτησή τους γι’ αυτή την εξέλιξη. Στο επιτελείο Αναστασιάδη, θεώρησαν ότι το «κεφάλαιο Νικόλα» είχε λήξει μετά και την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου ότι σέβεται την απόφαση του κόμματος, καλώντας μάλιστα τα μέλη του ΔΗΚΟ να πράξουν το ίδιο. Ωστόσο, η αναπάντεχη εξέλιξη, έπιασε την Πινδάρου εξαπίνης χωρίς όμως να προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις. Η δεύτερη ανάγνωση της «πράξης Νικόλα» ερμηνεύεται «κατά κύριο λόγω ως προσωπική ενέργεια του κ. Παπαδόπουλου για να διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΚΟ και εμμέσως τη στήριξη του κ. Λιλλήκα. Δεν μας απασχολεί, διότι ούτως ή άλλως όσοι ΔΗΚΟϊκοί επέλεξαν την υποψηφιότητα του κ. Λιλλήκα το έχουν ήδη πράξει», σημείωσε στην «Κ» στέλεχος της Πινδάρου απορρίπτοντας, επίσης, την ερμηνεία που δίδει το επιτελείο Λιλλήκα, ότι η ενέργεια του κ. Παπαδόπουλου «θα απελευθερώσει και άλλους ΔΗΚΟϊκούς να στηρίξουν τον Γιώργο Λιλλήκα». Η ερμηνεία του συναγερμικού στελέχους επ’ αυτού είναι πως «η πράξη Νικόλα δεν θα οδηγήσει νέους ψηφοφόρους στον κ. Λιλλήκα. Αλλά ενδεχομένως όντως να ανακόψει σε κάποιο βαθμό διαρροές από πλευράς της υποψηφιότητας Λιλλήκα προς το Νίκο Αναστασιάδη».

Δημοσιεύτηκε στην “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Κύπρου 20/01/2013

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s