Τους πάνε δεξιά στο ΔΗΚΟ

Κατακόρυφη αύξηση της συσπείρωσης του κόμματος υπέρ Νίκου Αναστασιάδη

«Πολιτική Κίνηση» με ένα ή δυο βουλευτές το χειρότερο σενάριο για Λιλλήκα
«Πολιτική Κίνηση» με ένα ή δυο βουλευτές το χειρότερο σενάριο για Λιλλήκα

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνεται η συσπείρωση του ΔΗΚΟ υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη και κατά τις τελευταίες μέρες παρατηρείται «μαζική στροφή ΔΗΚΟϊκών και συνταύτιση με την επίσημη απόφαση», σύμφωνα με κομματικές πηγές. Την ίδια ώρα, στην Εζεκία Παπαϊωάννου επικρατεί αισιοδοξία και γίνεται λόγος «για σημαντική ανάκαμψη» των ποσοστών του Σταύρου Μαλά, βάσει και των τελευταίων εσωτερικών μετρήσεων που διεξάγει το κυβερνών κόμμα, χωρίς όμως να διαφαίνεται ξεκάθαρα ακόμη κατά πόσο θα υπάρξουν δύο γύροι εκλογών. Από την άλλη, γκρίζα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται στην ΕΔΕΚ από την τροπή που παίρνουν τα πράγματα με αρκετά στελέχη να προβληματίζονται για το ενδεχόμενο που οι εκλογές θα είναι ενός γύρου και συνεπώς το Κίνημα δεν θα έχει ευκαιρία να συμμετάσχει στη νέα διακυβέρνηση. Στο επιτελείο Λιλλήκα ωστόσο η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, αφού όπως και να έρθουν οι εξελίξεις, ποσοστά πέραν του 12% θα αναδείξουν τον Γιώργο Λιλλήκα ως τον «νικητή των εκλογών» μιας και θα μπορεί ο ίδιος με τους συνεργάτες του να τα κεφαλαιοποιήσει στην μετά των εκλογών περίοδο, προχωρώντας στα πλάνα του για «ενισχυμένη παρουσία στα δρώμενα του τόπου δια της πολιτικής του κίνησης».

Συσπείρωση ΔΗΚΟ

Χαράς ευαγγέλια για τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και τον Μάριο Καρογιάν αφού η άλλοτε χαμηλή συσπείρωση του Δημοκρατικού Κόμματος παρουσιάζει, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ολοένα και περισσότερη αύξηση. Η δε περίοδος μετά τις εορτές ήταν ενδεικτική, σύμφωνα με τους ΔΗΚΟϊκούς, του κλίματος που θα ακολουθήσει. «Μαζική είναι η στροφή της βάσης του ΔΗΚΟ», ήταν το σχόλιο ανώτατου αξιωματούχου του κόμματος του Μάριου Καρογιάν για να προσθέσει: «Στις επόμενες μέρες, όταν πλέον γίνει στο κάθε ένα αντιληπτό ότι η υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα δεν πρόκειται να περάσει στο δεύτερο γύρο, αν θα υπάρξει τελικά δεύτερος γύρος κάτι που προσωπικά αμφιβάλλω, τότε η αρνητική δυναμική που θα λάβει η υποψηφιότητα του κ. Λιλλήκα θα είναι μεγάλη». Πάντως, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί όχι μόνο η μαζική στροφή των ΔΗΚΟικών της βάσης προς την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη αλλά και η «μετατόπιση» στελεχών, τα οποία αρχικώς διατηρούσαν ουδέτερη στάση. Όπως για παράδειγμα είναι η περίπτωση του μέλους του ΕΓ του ΔΗΚΟ, Κώστα Μαυρίδη, αφού οι κατά καιρούς διακηρυχθείσες θέσεις του εκ Κερύνειας ΔΗΚΟικού στελέχους ταυτίζονταν περισσότερο με τις θέσεις Λιλλήκα.
Χαρακτηριστικό του όλου κλίματος που επικρατεί σε Πινδάρου και ΔΗΚΟ είναι και η αυξανόμενη συχνότητα αναφορών από πλευράς των στελεχών των δυο συνεργαζομένων κομμάτων, για εκλογές ενός γύρου.

Μεγαλώνει η ψαλίδα

Στην Εζεκία Παπαιώαννου επικρατεί αισιοδοξία ότι τα ποσοστά του Σταύρου Μαλά εισέρχονται πλέον «σε πορεία ανάκαμψης και καθοριστικής ανόδου», κάτι που επιτρέπει στο κυβερνών κόμμα να θεωρεί «σίγουρη την επικράτηση του Σταύρου Μαλά έναντι του Γιώργου Λιλλήκα». Οι τελευταίες εσωτερικές μετρήσεις, σύμφωνα με ΑΚΕΛικά στελέχη, επιβεβαιώνουν «ότι η ψαλίδα μεταξύ Μαλά και Λιλλήκα έχει ανοίξει σε σημείο θα έλεγα ασφαλείας», τοποθετώντας τη διαφορά των δύο στις τρεις με τέσσερεις μονάδες. «Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι ολοένα και περισσότεροι ΑΚΕΛικοί συνειδητοποιούν ότι η μόνη σοβαρή επιλογή τους είναι η υποψηφιότητα του κ. Μαλά και όχι αυτή του κ. Λιλλήκα, τον οποίο για παράδειγμα στηρίζουν και ακροδεξιά στοιχεία», ήταν το σχόλιο του ίδιου αξιωματούχου. Αυτό ωστόσο που δεν ξεκαθαρίζεται μέχρι στιγμής από τις μετρήσεις είναι το κατά πόσο θα υπάρξουν ή όχι δύο γύροι εκλογών. Βασικό κριτήριο παραμένει ο βαθμός αποχής, ο οποίος εάν κυμανθεί πέραν του 15% τότε εκτιμάται ότι οι πιθανότητες για δύο γύρους εκλογών λιγοστεύουν αισθητά.

Ανοίγει η ψαλίδα Μαλά – Λιλλήκα δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις στο ΑΚΕΛ

Το στοίχημα για την μεγάλη παράταξη της Αριστεράς φαίνεται ότι επί του παρόντος κερδίζεται. Δηλαδή, ο Σταύρος Μαλάς να λάβει τέτοια ποσοστά που θα του επιτρέπουν να περάσει στο δεύτερο γύρο. Στην περίπτωση δε που θα υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών τότε θεωρείται αυτονόητο ότι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ θα λάβει περισσότερα ποσοστά απ’ ότι έλαβε το κόμμα στις περασμένες βουλευτικές εκλογές (32,67%), κάτι που θα επιτρέπει πλέον στο σημερινό κυβερνών κόμμα να κάνει λόγο για «διατήρηση των ποσοστών του», παρά την πενταετή «διακυβέρνηση σε αντίξοες συνθήκες». Την ίδια ώρα, εφιαλτικές θα είναι οι στιγμές στην περίπτωση που το ΑΚΕΛ δεν καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο ή να ξεπεράσει σε ποσοστά τον κ. Λιλλήκα (αν και πλέον στην Εζεκία Παπαιώαννου θεωρείται απομακρυσμένο). Στη δε πρώτη περίπτωση, στην περίπτωση δηλαδή δύο γύρων με το ΑΚΕΛ εκτός, πολλοί εκτιμούν ότι οι στιγμές στο κόμμα θα είναι παρόμοιες με αυτές του 2004 ενώ η επόμενη μέρα ενδεχομένως να φέρει ριζικές αλλαγές στο κομματικό σκηνικό.

Συννεφιά στην ΕΔΕΚ, νικητής ο Λιλλήκας

Γκρίζα σύνεφα μαζεύονται στην ΕΔΕΚ.
Γκρίζα σύνεφα μαζεύονται στην ΕΔΕΚ.

Στους Σοσιαλιστές επικρατεί μούδιασμα και «ανήσυχη ηρεμία», μιας και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι ο τελευταίος μήνας πριν τη μεγάλη μάχη είναι η περίοδος που ευνοεί, συνήθως, τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία διαθέτουν ικανότατο οργανωτικό μηχανισμό και ο οποίος δουλεύει σε πλήρη ισχύ. Το αρχικό στοίχημα στην ΕΔΕΚ, που ήταν να υπάρχει αισθητή διαφορά μεταξύ Γιώργου Λιλλήκα και Σταύρου Μαλά, έως την Πρωτοχρονιά, δεν έχει επιτευχθεί και πλέον γίνεται αισθητό ότι η μάχη θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για να συγκρατηθούν εκείνα τα ποσοστά που καταγράφονταν πριν τις εορτές. Τα γκρίζα σύννεφα στο Κίνημα σχηματίζονται παράλληλα και από μουρμουρητά πρωτοκλασάτων στελεχών, τα οποία βλέποντας το ενδεχόμενο η ΕΔΕΚ να μην έχει καν την ευκαιρία για διαβούλευση για συμμετοχή στη νέα διακυβέρνηση θεωρούν ότι την επομένη των εκλογών θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ανάλυση των δεδομένων και να δοθούν απαντήσεις για το πώς η ΕΔΕΚ βρέθηκε «εκτός νυμφώνος» αλλά παράλληλα και το πώς θα διαχειριστούν το «κεφάλαιο Λιλλήκας». Από την άλλη, στο επιτελείο Λιλλήκα βλέπουν ότι μπορεί μεν ο πρώτος στόχος, που είναι ο δεύτερος γύρος, να μην επιτευχθεί, αλλά επιτυγχάνεται ο δεύτερος στόχος που είναι να εξασφαλιστούν τέτοια ποσοστά ώστε να επιτρέπεται η κεφαλαιοποίησή τους από τον Γιώργο Λιλλήκα την επομένη των εκλογών. Η κίνηση του κ. Λιλήκα να εξαγγείλει πρώτος την υποψηφιότητα του, μπορεί να θεωρήθηκε ως εκβιαστική ενέργεια από τον ενδιάμεσο χώρο αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύεται για τις δικές του επιδιώξεις ως μια επιτυχημένη κίνηση τακτικής αφού ο ίδιος θα «νομιμοποιείται πολιτικά» να εξαργυρώσει τα όποια ποσοστά λάβει. Βεβαίως, στο επιτελείο του πρώην υπουργού Εξωτερικών γνωρίζουν ότι η κεφαλαιοποίηση ποσοστών θα είναι εφικτή εάν τα ποσοστά κινηθούν κατά πολύ πιο ψηλά από το 12%, νούμερο το οποίο θεωρείται το ανώτατο όριο των ποσοστών των Σοσιαλιστών.
Πάντως, όπως κι’ αν εξελιχθούν τα πράγματα ο Γιώργος Λιλλήκας θα συγκαταλέγεται στους νικητές των εκλογών αφού το χειρότερο σενάριο θα είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση της υφιστάμενης πολιτικής κίνησής του εντάσσοντας μάλιστα ένα ή δύο βουλευτές, τους κκ Ζαχαρία Κουλία ή/και Νίκο Κουτσού στις δυνάμεις του. Κάτι, που επιπλέον θα του επιτρέπει να έχει λόγο και ρόλο και στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ευρωπαϊκό ντελίριο σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ
Μεγάλη επιτυχία για τον υποψήφιο Νίκο Αναστασιάδη θεωρείται η μαζική προσέλευση ευρωπαίων αρχηγών κρατών υπό την ιδιότητά τους ως μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ που έγινε την Παρασκευή στη Λεμεσό, με διοργανωτή τον ΔΗΣΥ. Αν και η ατζέντα της Συνόδου περιείχε σημαντικά ζητήματα για το ισχυρότερο κόμμα της ΕΕ, είναι πασιφανές ότι η Σύνοδος αλλά και η επίσκεψη στο νησί αρκετών αρχηγών κρατών έγιναν για χατίρι του Νίκου Αναστασιάδη, προς τον οποίο εξέφρασαν πλήρη στήριξη. Σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θεωρούν ότι αυτό που δεν πέτυχε η Κυπριακή Κυβέρνηση, να επισκεφθεί δηλαδή το νησί έστω και ένας αρχηγός κράτους μέλους της ΕΕ κατά το εξάμηνο της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ, το πέτυχε ο υποψήφιός τους. Στη Σύνοδο παρευρέθηκαν, πέραν του Προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, επτά αρχηγοί κρατών και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου Στίβεν Βανάκερε. Οι αρχηγοί κρατών είναι: ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός – Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Έντα Κέννι, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέτσκου, οι Πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και Ουγγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και Βίκτορ Ορμπάν αντίστοιχα και ο Φιλανδός Πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν.

(Δημοσιεύτηκε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ 13/1/13)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s