Ρίχνουν τον «άσο» του Κυπριακού

det_AnastMalasLillikas600
Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, θέλουν να βάλουν στην προεκλογική ατζέντα το Κυπριακό.


Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Το θέμα του «Κυπριακού» θέλουν να ρίξουν στην προεκλογική εκστρατεία τα επιτελεία Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα, μιας και θεωρούν ότι η συζήτηση γύρω από το εθνικό θέμα θα δυσκολέψει αφάνταστα τον ανθυποψήφιό τους, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των προηγούμενων θέσεών του και της συμφωνίας που έκανε με το κόμμα του Μάριου Καρογιάν. Ωστόσο, τόσο η Πινδάρου όσο και το ΔΗΚΟ φαίνεται να μην ανησυχούν για τα πλάνα των δύο επιτελείων και η ομάδα Αναστασιάδη εμφανίζεται με αυτοπεποίθηση ότι το κοινό πρόγραμμα των δύο κομμάτων στο Κυπριακό περιέχει τις κατάλληλες απαντήσεις προς όσους αμφισβητήσουν τις προθέσεις τους επί του προκειμένου. Την ίδια ώρα, εντός του ΔΗΚΟ δημιουργείται ευφορία λόγω των μηνυμάτων που λαμβάνουν από τη βάση αλλά και των μετρήσεων. Σημάδια που φανερώνουν σημαντική ανάκαμψη του κλίματος εντός του ΔΗΚΟ και ότι οι αρχικές εκτιμήσεις τους για τελική συσπείρωση άνω του 65% θα επιβεβαιωθούν.

Το θέμα του Κυπριακού αναδείχθηκε από το επιτελείο Μαλά και ακολούθησε το επιτελείο Λιλλήκα με την ομάδα Αναστασιάδη να παραμένει επί του παρόντος αμέτοχη στο ζήτημα. Όπως υποστηρίζεται από το επιτελείο Μαλά το θέμα του Κυπριακού, πέραν από κεφαλαιώδης σημασίας από μόνο του, έχει και στοιχεία τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ της υποψηφιότητας Σταύρου Μαλά. Τέτοια στοιχεία είναι:

Πρώτον. Εάν στην ατζέντα της προεκλογικής ενταχθεί και το Κυπριακό, τότε δημιουργείται διαφορετικό κλίμα εντός των πολιτών, οι οποίοι για μήνες τώρα απασχολούνται με τα της οικονομίας και του Μνημονίου. Κατ’ επέκταση θα επιτευχθεί, έστω και μερική, «αποφόρτιση» του ΑΚΕΛ και της κυβέρνησης για τα θέματα της οικονομίας και του μνημονιακών μέτρων.

Δεύτερον. Η συζήτηση γύρω από το Κυπριακό, εκτιμάται, ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση το επιτελείο Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος στις προγραμματικές του θέσεις ως γνωστό αποφεύγει να αναφερθεί κατά λέξη στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ασχέτως ότι υποστηρίζει την 8η Ιουλίου) και θα «φανερώσει πολιτικές μεταλλάξεις του κ. Αναστασιάδη για να μπορέσει να συμπορευθεί με το ΔΗΚΟ», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ΑΚΕΛικός αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα το επιτελείο Λιλλήκα «βλέπει» επίσης πλεονεκτήματα μέσα από την ανάδειξη του θέματος του Κυπριακού στην προεκλογική εκστρατεία. Πέραν όμως των δύο πιο πάνω εκτιμήσεων, τις οποίες υιοθετεί και το επιτελείο Λιλλήκα, η ομάδα του υποστηριζόμενου από την ΕΔΕΚ υποψηφίου, κρίνει ότι το θέμα του Κυπριακού πρέπει να βρίσκεται στην ατζέντα επειδή έτσι «υπενθυμίζεται» στους πολίτες η στάση του Νίκου Αναστασιάδη το 2004 και αναδεικνύεται η «παραδοξότητα» συμπόρευσης ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ. Ακόμη το επιτελείο Λιλλήκα εκτιμά ότι η συζήτηση στο Κυπριακό «μπορεί» να «κτυπήσει» και την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά, εάν προβληθεί η ανάλογη επιχειρηματολογία όπως για παράδειγμα η στήριξη του σχεδίου Ανάν από τον κ. Μαλά αλλά και εάν παρουσιαστεί ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ ως ο συνεχιστής της «εκπτωτικής» πολιτικής του Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό.

«Καμιά ανησυχία»

Τα ανωτέρω, ωστόσο, δεν φαίνεται να προβληματίζουν και ιδιαίτερα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Το κεντρικό επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη θεωρεί ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε με το ΔΗΚΟ στο Κυπριακό, οι προγραμματικές μας θέσεις μας επιτρέπουν να απαντούμε με σωστά και σοβαρά επιχειρήματα», δήλωσε στην «Κ» αξιωματούχος του επιτελείου, ενώ στενός συνεργάτης του Ν. Αναστασιάδη σημείωσε πως «ούτως ή άλλως προτεραιότητα όχι μόνο του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ αλλά και όλων των πολιτών είναι η ανόρθωση της οικονομίας. Έχουμε συμφωνήσει με το ΔΗΚΟ ότι στόχος είναι η ισχυρή οικονομία για να μπορέσουμε να εισέλθουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συμφωνούν ότι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι η «δυνατή οικονομία» και όχι η έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό.  

Στο μεταξύ εντός των δύο κομμάτων και κυρίως εντός του ΔΗΚΟ επικρατεί συγκρατημένη ικανοποίηση για την πορεία της προεκλογικής. «Παρατηρείται μια σημαντική στροφή των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων προς την απόφαση του κόμματος. Δουλεύουμε σκληρά. Μιλάμε με τη βάση, εξηγούμε την αναγκαιότητα της στήριξης της υποψηφιότητας Αναστασιάδη», δήλωσε ΔΗΚΟϊκός αξιωματούχος για να προσθέσει ότι «όλα αυτά έχουν φέρει αποτέλεσμα και ακόμη το κλίμα αυτό θα ενταθεί. Θα επιβεβαιωθούν οι αρχικές μας εκτιμήσεις. Ότι η συσπείρωση του κόμματος θα ξεπεράσει το 65%», κατέληξε.

Στην Πινδάρου οι εκτιμήσεις είναι αρκετά αισιόδοξες, με τις αναφορές για «εκλογές ενός γύρου» να πληθαίνουν. «Θα είναι ξεκάθαρο στον καθένα πολίτη εντός του Ιανουαρίου, ότι πλέον μιλάμε για εκλογές ενός γύρου», δήλωσε στην «Κ» αξιωματούχος της Πινδάρου.

Μαζική κάθοδος Ευρωπαίων υπέρ Αναστασιάδη

Πανευρωπαϊκή στήριξη στην υποψηφιότητα του ετοιμάζεται να λάβει ο Νίκος Αναστασιάδης από το πανίσχυρο στην Ε.Ε., Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μέλη του οποίου –μεταξύ άλλων και πολλοί αρχηγοί κρατών– θα βρίσκονται στην Κύπρο στις 11 Ιανουαρίου για έκτακτο συνέδριο. Ανάμεσα στα μέλη του ΕΛΚ ανήκουν η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στο συνέδριο προσκλήθηκαν άλλοι 15 αρχηγοί κρατών, μέλη του ΕΛΚ. Το ΕΛΚ είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο και το ισχυρότερο πολιτικό κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αριθμεί 74 μέλη από 40 χώρες. Σε 15 χώρες της Ε.Ε. και σε έξι εκτός Ε.Ε. τα κόμματα-μέλη του ΕΛΚ ανέδειξαν αρχηγό κράτους. Επίσης 15 ευρωπαίοι επίτροποι προέρχονται από τους κόλπους του ΕΛΚ.

(Δημοσιεύτηκε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ 30/12/12)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s