Εθνικά επιβεβλημένη η στήριξη Αναστασιάδη

 Μ. Καρογιάν: Η νίκη στις εκλογές είναι αναμενόμενη, ίσως και από τον πρώτο γύρο

anastasiadis-karoyian

Συνέντευξη στον
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Η επιλογή Νίκου Αναστασιάδη, «δεν ήταν μία εύκολη απόφαση. Ήταν όμως εθνικά επιβεβλημένη», σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος εμφανίζεται βέβαιος ότι «ότι προϊόντος του χρόνου όλο και περισσότεροι ΔΗΚΟϊκοί θα προσχωρούν στην ένωση των εθνικών δυνάμεών μας». Τονίζει, παράλληλα, ότι η μόνη αυθεντική δημοσκόπηση είναι η κάλπη και εκεί θα διαφανεί η πραγματική προτίμηση των πολιτών. Ως προς τις ενδοκομματικές αντιδράσεις ο Μάριος Καρογιάν δηλώνει πως όσοι ΔΗΚΟϊκοί επιμένουν να μη σέβονται την απόφαση της πλειοψηφίας «θα βρίσκονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του ΔΗΚΟ και δεν θα υπηρετούν την ενότητα και τη συνοχή του κόμματος μας». Ο Μάριος Καρογιάν σημειώνει ακόμη την πρόθεση του να επαναδιεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΚΟ «υπό την προϋπόθεση ότι η επανεκλογή μου θα μπορεί να συνδεθεί με την επανεκκίνηση του κόμματός μας ως πρωτοπορίας της αναγκαίας πολιτικής ανανέωσης της πατρίδας μας».

–Κύριε Καρογιάν, θα ήθελα αρχικώς να μας ξεκαθαρίζατε κάτι. Από τη μία κατηγορείτε την ΕΔΕΚ ότι ναυάγησε τις προσπάθειες του κεντρώου χώρου και από την άλλη τώρα υποστηρίζετε ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη είναι η καλύτερη. Επιλέξατε δηλαδή με βάση το μη χείρον βέλτιστον;

Επιλέξαμε με βάση την ευθύνη μας απέναντι στον τόπο και τη στρατηγική που εξ αρχής είχαμε χαράξει για την εξυπηρέτηση του εθνικού και δημόσιου συμφέροντος υπό τις έκτακτες περιστάσεις της κρίσης προ των οποίων βρέθηκε η πατρίδα μας. Είχαμε, δηλαδή, εξ αρχής καταστήσει προς πάσα κατεύθυνση σαφές ότι για το ΔΗΚΟ πρώτευε η εθνική συνεννόηση και ότι η εθνική συνεννόηση δεν θα μπορούσε να παραγάγει πρακτικά αποτελέσματα, αν δεν δημιουργούσε τους όρους σχηματισμού ενός κατά το δυνατόν ευρύτερου και πλέον αξιόπιστου συνασπισμού εξουσίας για την εφαρμογή ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος εξόδου από την κρίση σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητα. Ένας τέτοιος συνασπισμός δεν θα μπορούσε να σχηματισθεί χωρίς τη συμμετοχή του ενός τουλάχιστον από τα δύο μεγάλα και πλειοψηφούντα κόμματα. Δεν θα μπορούσαμε ούτε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα των πολιτικών τοποθετήσεων του κυπριακού λαού, ούτε ν’ αναλάβουμε την ευθύνη της πολυδιάσπασης των δυνάμεών του τη στιγμή που οι κίνδυνοι που απειλούν την εθνική μας υπόσταση επιτάσσουν τη σύμπηξη ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου. Δυστυχώς για την ΕΔΕΚ, η ηγεσία της προτίμησε να δώσει τη μάχη για την επιβίωσή της και όχι τη μάχη για τη σωτηρία της πατρίδας μας. Επένδυσε στον κομματικό πατριωτισμό των οπαδών της και όχι στον εθνικό πατριωτισμό των Κυπρίων.

–Τούτων λεχθέντων, πώς θα πείσετε τους ΔΗΚΟϊκούς για στήριξη του κ. Αναστασιάδη όταν εσείς αρχικώς ψάχνατε υποψήφιους πέραν του ηγέτη του ΔΗΣΥ;

Εμείς πράγματι ψάχναμε ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής που θα συμβόλιζε την εθνική ενότητα και θα εγγυάται την εφαρμογή ενός προγράμματος συλλογικής διακυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης και υψηλής αποτελεσματικότητας.

Αν θυμάστε, μάλιστα, καλέσαμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν σε αυτή την αναζήτηση, να συνεργασθούν για την υπέρβαση των διχασμών του παρελθόντος και να συμβάλουν στη μετατροπή των εκλογών και της νέας προεδρικής θητείας σε απαρχή μιας νέας εποχής συνολικής ανασυγκρότησης και παλλαϊκής κινητοποίησης για την επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης με ριζικές μεταρρυθμίσεις και αποφασιστικές τομές στο κράτος, την οικονομία, την κοινωνία, τους θεσμούς.

Είμαι βέβαιος ότι προϊόντος του χρόνου όλο και περισσότεροι ΔΗΚΟϊκοί θα προσχωρούν στην ένωση των εθνικών δυνάμεών μας.

Από τη στιγμή που η αρχική πρότασή μας δεν τελεσφόρησε, η δεύτερη συνεπής με τη στρατηγική μας επιλογή ήταν να αναζητήσουμε τις προγραμματικές συγκλίσεις που θα επέτρεπαν να υλοποιήσουμε τον στόχο μας: το σχηματισμό δηλαδή του ευρύτερου δυνατού συνασπισμού εξουσίας και την αποτροπή της πολυδιάσπασης που θα υπονόμευε την εθνική ενότητα και το εσωτερικό μας μέτωπο. Αυτό το νόημα είχε η στήριξη Αναστασιάδη μετά την επίτευξη βεβαίως της προγραμματικής σύγκλισης με τον ΔΗΣΥ πάνω στα κεφαλαιώδη ζητήματα της οικονομίας, του Κυπριακού, της ενέργειας και του εκσυγχρονισμού του κράτους και της μεταρρύθμισης των θεσμών. Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση. Ήταν όμως εθνικά επιβεβλημένη. Γι’ αυτό και είμαι βέβαιος ότι προϊόντος του χρόνου όλο και περισσότεροι ΔΗΚΟϊκοί θα προσχωρούν στην ένωση των εθνικών δυνάμεών μας, θα ακολουθήσουν τη πορεία της ευθύνης και του πατριωτικού καθήκοντος.

Σε αντίθεση με κάποιους άλλους, οι ΔΗΚΟϊκοί ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται την κρίσιμη διαφορά μεταξύ κομματικού και εθνικού πατριωτισμού και δεν παίζουν με τον πρώτο σε βάρος του δεύτερου. Πολύ περισσότερο γνωρίζουν ότι αν η οικονομία μας καταρρεύσει το εθνικό μας ζήτημα θα «λυθεί» με τον χειρότερο τρόπο.

–Τι σκέφτεται ένας Αρχηγός κόμματος, όταν βλέπει την πλειοψηφία των μελών του κόμματος να μην ακολουθεί την απόφαση για την οποία πρωτοστάτησε ο ηγέτης του;

Πού την είδατε κ. Τσαγκάρη την πλειοψηφία που δεν ακολουθεί; Εγώ τη μόνη πλειοψηφία που βλέπω είναι αυτή που σκέφτεται, ζυγίζει και είμαι σίγουρος ότι θα λάβει τις αποφάσεις της με γνώμονα όχι τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός ούτε στη βάση προκαταλήψεων αλλά με βάση το καλό για τον τόπο. Με βάση το δέον. Δε νομίζω, για παράδειγμα, ότι υπάρχει Κύπριος τόσο τυφλός και εμπαθής που θα σκεφθεί να τιμωρήσει τον τόπο του για να τιμωρήσει ας πούμε έναν υποψήφιο, έναν πολιτικό αρχηγό ή ένα πολιτικό κόμμα που αντιπαθεί.

–Ναι, αλλά σας προβληματίζουν καθόλου τα ποσοστά που καταδεικνύονται στις μετρήσεις;  

Κύριε Τσαγκάρη ας είμαστε σοβαροί. Είναι δυνατόν υπό τις σημερινές συνθήκες να μας προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις και όχι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα; Να δίνουμε περισσότερη προσοχή στις δημοσκοπήσεις παρά στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον τόπο και τον λαό μας; Από τον προβληματισμό για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης να είστε σίγουρος ότι θα προκύψουν τα αποτελέσματα της μόνης αυθεντικής δημοσκόπησης που είναι η ετυμηγορία του λαού στις πραγματικές κάλπες. Έχω εμπιστοσύνη στο υψηλό αίσθημα ευθύνης του κόσμου του ΔΗ.ΚΟ.

–Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή Ν. Αναστασιάδη. Εσείς, ως πρόεδρος του ΔΗΚΟ, τι θα πράξετε;

Η ερώτησή σας είναι υποθετική και ως εκ τούτου μη πολιτική. Η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών. Πάντως, όλα τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εκλογή Νίκου Αναστασιάδη είναι αναμενόμενη, ίσως και από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Το Μνημόνιο και οι Ημικρατικοί

–Με τον Νίκο Αναστασιάδη συμφωνήσατε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσετε σε ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Αν αυτό απαιτεί η Τρόικα, η θέση σας ποια θα είναι;

Οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι η συνέπεια μιας αποτυχίας του προγράμματος ανάταξης της οικονομίας μας. Ε, λοιπόν, δε σκοπεύουμε να αποτύχουμε.

–Δεσμεύεστε ότι δεν θα προχωρήσετε σε ιδιωτικοποιήσεις των ΑΗΚ, CYTA και Αρχής Λιμένων, ανεξαρτήτως «πιέσεων» από την Τρόικα; Ή μήπως σκέφτεστε και μερική ιδιωτικοποίηση/μετοχοποίηση μέσω στρατηγικών επενδυτών αλλά με τον έλεγχο διαχείρισης να παραμένει στο κράτος;

Σας απάντησα ήδη. Από εκεί και πέρα τα πάντα πρέπει να επανεξεταστούν στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής. Υπάρχουν ημικρατικοί οργανισμοί στρατηγικού χαρακτήρα για την ανάπτυξή μας και άλλοι που δεν έχουν ένα τέτοιο χαρακτήρα. Δεν μπορούμε να έχουμε για όλους τα ίδια κριτήρια.

–Σε ποια περίπτωση ως ΔΗΚΟ θα πείτε όχι στο Μνημόνιο; Ή δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση;  

Δεν υπάρχει Μνημόνιο. Υπάρχει η ανάγκη μιας δανειακής σύμβασης για την ανακοπή της κατάρρευσης της οικονομίας μας. Οι τελικοί όροι της είναι υπό διαπραγμάτευση. Τα όρια της διαπραγμάτευσης καθορίζονται από τη διαφύλαξη των στρατηγικών μας πλεονεκτημάτων. Και τα όρια αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. Επιδιώκουμε τη σωτηρία μας, όχι την αυτοκτονία μας.

–Οι μισθοί κατρακυλούν προς τα κάτω. Η ανεργία αυξάνεται ραγδαία. Οι μικρομεσαίοι κλείνουν. Εσείς μπορείτε να τους κοιτάξετε όλους αυτούς στα μάτια και να τους πείτε, «μάλιστα, κύριοι, έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο με χρονοδιάγραμμα, το οποία θα φέρει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και θα διαφυλαχθούν οι μικρομεσαίοι»;

Δεν θα διεκδικούσαμε την εμπιστοσύνη του λαού και τη νίκη στις εκλογές αν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να εγγυηθούμε την επίτευξη αυτών των στόχων. Κυρίως γιατί οι ίδιοι στηριζόμαστε στις αστείρευτες δυνάμεις και ιδέες του λαού μας.

Οι απειθάρχητοι ΔΗΚΟϊκοί  

–Ως κόμμα λάβατε μια συγκεκριμένη απόφαση. Είπατε μάλιστα πως όσα στελέχη δεν πειθαρχήσουν θα βρίσκονται σε σύγκρουση με το καταστατικό του κόμματος. Αυτό ισχύει και σήμερα;

Θα βρίσκονται πάνω από όλα σε σύγκρουση με τη δημοκρατική αρχή που υπαγορεύει στη μειοψηφία των συλλογικών οργάνων να αποδέχεται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Θα βρίσκονται, επίσης, σε σύγκρουση με το κοινό αίσθημα που επιθυμεί ενωτικές και όχι διασπαστικές λύσεις. Θα βρίσκονται τέλος σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του ΔΗΚΟ και δεν θα υπηρετούν την ενότητα και τη συνοχή του κόμματός μας.

«Δεν θα διεκδικούσαμε την εμπιστοσύνη του λαού, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να εγγυηθούμε μείωση της ανεργίας, στήριξη των μικρομεσαίων», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά το ΔΗΚΟ πρέπει να διατρανώσει τη θέλησή του να έχει ένα καθοριστικό ρόλο στον επανασχεδιασμό του πολιτικού μας συστήματος και τον επαναπροσδιορισμό των ισορροπιών του. Γιατί μόνο με τη συνολικότερη αναμόρφωση του πολιτικού μας συστήματος θ’ απαλλαγούμε από τις κακοδαιμονίες που σήμερα μας βυθίζουν στην κρίση. Αυτή η αναμόρφωση προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, τη μέγιστη δυνατή ενότητα. Διαφορετικά το ΔΗΚΟ θα κινδυνεύσει να περιθωριοποιηθεί ως μέρος του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Δεν θα μπορέσει δηλαδή να επανατοποθετηθεί στη συνείδηση του λαού ως δυναμικό μέρος της λύσης για την αναγέννηση της πατρίδας μας. Το ΔΗΚΟ διεκδικεί στη μετά τις εκλογές περίοδο πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για αναγέννηση της πατρίδας, ανασυγκρότηση του κράτους και ανάκαμψη της οικονομίας μας.

–Και τι προτίθεστε να πράξετε κατά των στελεχών που δημόσια στηρίζουν άλλη υποψηφιότητα πέραν της επιλογής του κόμματος;

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται, τη στιγμή της κρίσιμης μάχης που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί για τη σωτηρία της πατρίδας, να λάβουμε μέτρα ή αποφάσεις που θα μας επανεγκλωβίσουν στην εσωστρέφεια και θα απογοητεύσουν τον κόσμο μας. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά.

–Για να είμαστε όμως συγκεκριμένοι. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ αμφισβήτησε την επιλογή του κόμματος ανοιχτά και δημόσια. Συνεχίζει και σήμερα να το πράττει, στηρίζοντας την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα. Θα προχωρήσετε σε διαγραφή του;

Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τη στάση, τις επιλογές και τη συμπεριφορά του έναντι της πατρίδας και του κόμματος του. Και, φυσικά, βρίσκεται υπό τη συνεχή κρίση του λαού.

Θα επαναδιεκδικήσω στο ΔΗΚΟ, μόνο αν…  

Δεν θα έχει νόημα ένα εκλογικό συνέδριο χωρίς στρατηγικό χαρακτήρα. Θα έχει νόημα ένα συνέδριο του οποίου οι εργασίες να στοχεύουν στη δημιουργία αυτού που εδώ και καιρό έχουμε περιγράψει ως Νέο Κέντρο, με νέα δυναμική και πλειοψηφική προοπτική.

–Αμέσως μετά τις προεδρικές θα είναι το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ…

Μετά τις Προεδρικές εκλογές αρχίζει μία νέα εποχή. Κανείς ίσως αυτή την περίοδο δεν συνειδητοποιεί το μέγεθος των αλλαγών και των ανατροπών που θα προκαλέσει η οικονομική κρίση. Εκείνο που για το ΔΗΚΟ έχει υπαρξιακή σημασία είναι να πρωταγωνιστήσει υπερβαίνοντας τον εαυτό του σε αυτή τη νέα εποχή. Να ετοιμαστεί δηλαδή για την ανάληψη όλων εκείνων των πρωτοβουλιών που θα του επιτρέψουν να επανακαθορίσει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τη λειτουργία και τη στρατηγική του με τρόπο συμβατό προς τις νέες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες. Θα βρεθούμε πολύ σύντομα μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα. Τα νέα της προβλήματα θα απαιτούν νέες απαντήσεις. Ιδιαίτερα για το μέλλον της νέας γενιάς και της μεσαίας τάξης. Γι’ αυτές τις απαντήσεις θα πρέπει να καταθέσουμε τις απόψεις μας.

Δεν θα έχει νόημα ένα εκλογικό συνέδριο χωρίς στρατηγικό χαρακτήρα. Θα έχει νόημα ένα συνέδριο του οποίου οι εργασίες να στοχεύουν στη δημιουργία αυτού που εδώ και καιρό έχουμε περιγράψει ως Νέο Κέντρο, με νέα δυναμική και πλειοψηφική προοπτική. Ο ενδιάμεσος χώρος γενικότερα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν είναι σε θέση να κερδίζει μάχες εμπροσθοφυλακής ή αν θα αρκείται σε θέσεις οπισθοφυλακής. Οι εξελίξεις δεν θα μας περιμένουν και εμείς πρέπει να βιαστούμε, αν δε θέλουμε να μας ξεπεράσουν.

–Ανεξαρτήτως αποτελέσματος προεδρικών εκλογών εσείς θα επαναδιεκδικήσετε τη θέση του προέδρου του κόμματος;   

Θα το κάνω υπό την προϋπόθεση ότι η επανεκλογή μου θα μπορεί να συνδεθεί με την επανεκκίνηση του κόμματός μας ως πρωτοπορίας της αναγκαίας πολιτικής ανανέωσης της πατρίδας μας. Δεν πρόκειται να παίξω προσωπικά στοιχήματα. Ιδεολογικοί και στρατηγικοί στόχοι στη βάση του εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος είναι που καθορίζουν τη συμμετοχή μου και την πορεία μου στην πολιτική ζωή.

(Δημοσιεύτηκε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ 30/12/12)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s