Συγκλίνουν κατά Χριστόφια, αποκλίνουν υπέρ Αναστασιάδη
Σχηματισμός αντιπολιτευτικού μετώπου απομάκρυνσης Χριστόφια, αλλά μετά αρχίζουν οι διαφωνίες για το 2013 – ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ δεν πάνε για στρατηγική συμμαχία «διαρκείας» με ΔΗΣΥ, εκτός και αν η Πινδάρου αλλάξει πλάνα
Ο ΔΗΣΥ εμφανίζεται ψύχραιμος και μελετημένος ως προς τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για τις επόμενες προεδρικές εκλογές
Το ΑΚΕΛ θεωρεί πως η πορεία απομόνωσης μπορεί να σταματήσει με ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αναστασιάδη
Η εικόνα του πολιτικού σκηνικού χωρίζεται σε δυο μέρη: Στο Βραχυπρόθεσμο έως δηλαδή το 2013, όπου δημιουργείται ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο με στόχο την απομάκρυνση Χριστόφια και την εκλογή Ομήρου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και του Νίκου Αναστασιάδη ή Μάριου Καρογιάν στην προεδρία της Βουλής. Στο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο αφορά στη μετά 2013 εποχή, όπου επί του παρόντος, φαίνεται να μην δημιουργούνται εκείνες οι συγκλίσεις που να επιτρέπουν τη μετατροπή του υπό διαμόρφωση αντιπολιτευτικού συνασπισμού σε συμμαχία.
Σοβαρές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Κύπρου τείνουν να διαμορφωθούν μετά και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί και ιδιαίτερα μετά τον τρόπο διαχείρισής του από ΑΚΕΛ και Προεδρικό, με τα δύο τελευταία να οδηγούνται σε ένα μοναχικό δρόμο με κίνδυνο την πλήρη απομόνωσή τους. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, αφού στο παρασκήνιο εκτυλίσσεται ένα πολύ λεπτό πολιτικό παιχνίδι από πλευράς όλων των κομμάτων, το οποίο απαιτεί αριστοτεχνικές κινήσεις και πολύ ήπιους χειρισμούς.
Το παιχνίδι αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί ως «μία πορεία με δύο σημεία – σταθμούς»:
το μεσοδιάστημα από σήμερα έως το 2013, για το οποίο φαίνεται να σχηματίζεται ένα «αντιπολιτευτικό μέτωπο» στο οποίο συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις (πλην βεβαίως του ΑΚΕΛ) με κοινό στόχο την «απομάκρυνση Χριστόφια».
οι προεδρικές του 2013, εκεί τα πράγματα περιπλέκονται αφού μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη προς το παρόν λειτουργεί ως «ηλεκτρικός φράχτης για τη δημιουργία μιας δυνατής συνεργασίας όλων των αντιπολιτευτικών δυνάμεων», όπως δήλωσε στην «Κ» κομματικός αξιωματούχος, (όχι Συναγερμικός), που είναι αναμεμειγμένος στις ζυμώσεις.
Με λίγα λόγια αν το πολιτικό σκηνικό που ισχύει τώρα θα μπορούσε να περιγραφεί επιγραμματικά θα ήταν πως «υπάρχει το περιθώριο σχηματισμού αρραγούς αντιπολιτευτικού μετώπου με στόχο την απομάκρυνση του Δημήτρη Χριστόφια και μέσω ενός προγράμματος εθνικής σωτηρίας, οι πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν με κοινούς στόχους έως το 2018. Ωστόσο, ενώ μεν υπάρχει η σύγκλιση στον στόχο για απομάκρυνση του Δημήτρη Χριστόφια, υπάρχει απόκλιση ως προς το πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη, για να ηγηθεί του μετώπου από το 2013 έως το 2018». Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ΑΚΕΛικοί αξιωματούχοι, αντιλαμβανόμενοι το τι παίζεται, δημοσίως καλούν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ «να μην υποθηκεύσουν το παρόν και το μέλλον τους με το Νίκο Αναστασιάδη», αφού η Εζεκία Παπαϊωάννου γνωρίζει πολύ καλά το πόσο δύσκολο θα είναι για τα δύο κόμματα να προχωρήσουν στις προεδρικές του 2013 με μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αναστασιάδη.
Ομήρου για μεσοδιάστημα Εκ των πραγμάτων λοιπόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας είτε πρέπει να παραιτηθεί είτε πρέπει να ανανεώσει την εντολή του από τον λαό, προκηρύσσοντας εκλογές. Στην περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί ή προκηρύξει πρόωρες εκλογές (αφού τα κόμματα συνταγματικά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα επ’ αυτού) υπάρχει επίσης σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων για το τι μέλλει γενέσθαι. Σε αυτήν την περίπτωση τα κόμματα τις αντιπολίτευσης συμφωνούν σε σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας για τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση των ανοικτών ζητημάτων για τους επόμενους 16 μήνες. Σύγκλιση μεταξύ ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους αλλά και ΔΗΣΥ υπάρχει και στο όνομα που θα ηγηθεί αυτής της 15μηνης πορείας, και σύμφωνα με κομματικούς αξιωματούχους αυτός θα είναι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου. Ως προς το ποιος θα αναλάβει την προεδρία της Βουλής εκεί φαίνεται να υπάρχουν δύο ονόματα αυτό του προέδρου του ΔΗΣΥ και αυτό του προέδρου του ΔΗΚΟ, αφού αν ο κ. Ομήρου εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας η Βουλή θα πρέπει να εκλέξει πρόεδρο του Σώματος.
Αυτό το σενάριο, ωστόσο, φαντάζει απομακρυσμένο αφού ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να «παραδώσουν» την εξουσία, αλλά ούτε και να προκηρύξουν πρόωρες προεδρικές εκλογές, με αποτέλεσμα το πιο πάνω σενάριο να μπαίνει στο συρτάρι.
Μέτρα από τη Βουλή Το αντιπολιτευτικό μέτωπο, παρά το ότι γνωρίζει πως το σενάριο παραίτησης ή προκήρυξης εκλογών είναι απομακρυσμένο, δεν είναι διατεθειμένο να «παραδώσει τα όπλα». Και τούτο κυρίως λόγω της μεγάλης αντίδρασης της κοινής γνώμης, η οποία εν πολλοίς νιώθει «εξαπατημένη» από την Εκτελεστική Εξουσία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αθέτησε «μία δημόσια συμφωνία και σύμβαση» που έκανε με τον λαό, ότι δηλαδή αν το πόρισμα αποδίδει ευθύνες «αυτές θα αποδοθούν και θα αναληφθούν έως το ανώτατο επίπεδο», κάτι που στο τέλος δεν έπραξε. Ως εκ τούτου, τα πολιτικά κόμματα νιώθουν ιδιαίτερα το βάρος των πολιτών, οι οποίοι επιζητούν με κάθε τρόπο δικαίωση, με αποτέλεσμα να «μην τους επιτρέπεται» είτε να σιωπήσουν είτε να μην αντιδράσουν. Τρόποι αντίδρασης υπάρχουν κυρίως σε νομοθετικό επίπεδο, και εκεί αναμένεται, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της «Κ», ότι θα κινηθούν τα πολιτικά κόμματα.
Ήδη αποφασίστηκε συζήτηση του πορίσματος για την ερχόμενη Πέμπτη, χωρίς να αποκλείεται και ψήφισμα της Βουλής, με το οποίο να καλείται ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε παραίτηση.
Παράλληλα αναμένεται πως τα κόμματα θα σταυρώσουν αρκετά κονδύλια του Προϋπολογισμού για το 2012 (σταύρωμα κονδυλίου σημαίνει πως πριν από την αποδέσμευση του πόσου θα πρέπει να δίδονται εξηγήσεις στη Βουλή, η οποία αν τις κρίνει δικαιολογημένες μπορεί να αποδεσμεύσει όλο ή μέρος του σχετικού κονδυλίου).
Δεν αναμένεται να υπάρξει καταψήφιση καθολικά του προϋπολογισμού, αλλά δεν αποκλείεται πολλά κονδύλια να μην ψηφιστούν. Για παράδειγμα η Βουλή μπορεί να μειώσει το Κονδύλι για το Προεδρικό Μέγαρο έτσι ώστε το Προεδρικό να μην μπορεί να μισθώνει διάφορες υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα συμβούλους, οι οποίοι αυτοί τη στιγμή εργάζονται στο πλευρό του Προέδρου).
Επίσης αναμένεται ότι τα πολιτικά κόμματα θα σκληρύνουν τη στάση τους για τα μέτρα για την οικονομία, αφού αφενός ούτως ή άλλως δεν είναι ικανοποιημένα από «τα υπό εκκόλαψη» μέτρα και αφετέρου έχουν πλέον ισχυρή επιχειρηματολογία να μην εγκρίνουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αφού δεν εμπιστεύονται καν την ίδια την κυβέρνηση, επομένως πόσω μάλλον να την εμπιστευτούν για να διαχειριστεί την οικονομία.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη κατά πόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προχωρήσουν και σε άλλα μέτρα όπως να μην συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο ή στο Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών.
ΔΗΣΥ: «Ο πρώτος λόγος πρόεδρο της Παράταξης»
Τα πιο πάνω ωστόσο αφορούν το μεσοδιάστημα έως το 2013 και για να είμαστε πιο ακριβείς το μέγιστο διάστημα έως το καλοκαίρι του 2012, αφού αργότερα θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013. Και τότε είναι που αρχίζουν τα «μεγάλα προβλήματα», μιας και το «αντιπολιτευτικό μέτωπο», αναμένεται ότι θα «ραγίσει». Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ δεν εμφανίζονται διατεθειμένα, όπως σημείωσαν κομματικά τους στελέχη στην «Κ», να προχωρήσουν σε μια κοινή πλατφόρμα με ενδεχόμενο υποψήφιο τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ. «Θα ήταν ευχής έργο αν ο ΔΗΣΥ αναθεωρήσει τη στάση του και αποδεχθεί να προχωρήσουμε όλοι μαζί με ένα άλλο κοινό υποψήφιο, υπερκομματικό, ο οποίος να καλύπτει όσο το δυνατό περισσότερους χώρους», είπε χαρακτηριστικά σοσιαλιστής αξιωματούχος στην «Κ» για να σημειώσει πως «η ΕΔΕΚ δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κοινό προεκλογικό πρόγραμμα με υποψήφιο τον κ. Αναστασιάδη». Τα ίδια περίπου λέχθηκαν στην «Κ» από ΔΗΚΟϊκά στελέχη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το τι γίνεται τώρα δεν προδικάζει τίποτα για το πώς θα κινηθεί το κόμμα το 2013». Από την άλλη αξιωματούχοι και των δύο κομμάτων, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, παραδέχτηκαν πως οι πολιτικές κινήσεις που γίνονται τώρα εν πολλοίς ορίζουν και «τα πλαίσια κινήσεων για το 2013, γι’ αυτό, και αν προσέξατε, εμείς δεν αποκλείσαμε ούτε και τώρα πρόσωπο από τον χώρο της ευρύτερης αριστεράς για να αναλάβει το υπόλοιπο της θητείας του Προέδρου Χριστόφια», σημείωσε ΔΗΚΟϊκός αξιωματούχος. Μια κίνηση από πλευράς ΔΗΚΟ, η οποία εκτιμάται ότι «αφήνει παράθυρα ανοικτά για μια μελλοντική συνεργασία με το ΑΚΕΛ, όπου όμως το κόμμα του Μάριου Καρογιάν θα έχει τον πρώτο λόγο και όχι αντίστροφα».
Στην όχθη της Πινδάρου τώρα, το υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό σκηνικό παρακολουθείται μεν πολύ στενά με σχετική ηρεμία δε. Το κόμμα της Νίκης του Παιωνίου εμφανίζεται ψύχραιμο και φαίνεται πως γνωρίζει καλά τα επόμενα του βήματα. «Τίποτα δεν αλλάζει από την αρχική στάση του ΔΗΣΥ», δήλωσε χαρακτηριστικά Συναγερμικός αξιωματούχος. «Αν ο πρόεδρος πάρει την τελική απόφαση για υποψηφιότητα, ο ΔΗΣΥ δεν μπαίνει ούτε σε εσωστρέφεια ούτε σε περιπέτειες για αναζήτηση άλλου υποψηφίου», συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος χωρίς να θέλει να τοποθετηθεί στο σενάριο που ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ δεν ακολουθήσουν, τονίζοντας πως, «το κάθε κόμμα κάνει τους δικούς του σχεδιασμούς για το 2013. Ο ΔΗΣΥ διαχειρίζεται τα πράγματα ως προς τη δική του στρατηγική με απόλυτη ψυχραιμία και απόλυτη επίγνωση για το τι κάνει», κατέληξε.
Όλα αυτά φιλτράρονται και στην Εζεκία Παπαϊωάννου, η οποία βλέπει πως η επιμονή του ΔΗΣΥ σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη ενδεχομένως να αποδειχθεί «σωτήρια» ως προς την πορεία απομόνωσης του ΑΚΕΛ και με τους σωστούς χειρισμούς ίσως το κόμμα της Αριστεράς να βρεθεί ξανά στην εξουσία, συμμετέχοντας αυτή τη φορά (ενδεχομένως και χωρίς πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο) σε ένα συνασπισμό με άλλες δυνάμεις.