Νηνεμία στο «Αφροδίτη»

Πολεμικά πλοία ισχυρών κρατών προέκτειναν την περιπολία τους και γύρω από το «12»

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι στις επόμενες μέρες θα αρχίσει η αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει στο κυπριακό οικόπεδο. Επικοινωνιακό παιχνίδι Ερντογάν και μέσω των τουρκικών ΜΜΕ.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
tsangaris99@gmail.com  
Νηνεμία επικρατεί γύρω από το Οικόπεδο 12 ή αλλιώς «Αφροδίτη» μετά και την ένταση που προκλήθηκε από την παρουσία του «Πίρι Ρέις» στην ευρύτερη περιοχή. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει η αποκλιμάκωση ενώ οι εκτιμήσεις αναλυτών συγκλίνουν ότι η όλη «φασαρία» του Ταγίπ Ερντογάν σε συνεργασία με τα τουρκικά ΜΜΕ γίνεται για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία. Πάντως η απόφαση ισχυρών κρατών να εντάξουν στις συνήθεις ναυτικές τους περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της «Αφροδίτης» λειτούργησε κατασταλτικά προς τις όποιες τουρκικές σκέψεις υπήρχαν για περαιτέρω όξυνση του κλίματος.

Η μεγαλύτερη «ασυνήθιστη» στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της «Αφροδίτης»  προέρχεται από πλευράς ΗΠΑ, οι οποίες αποφάσισαν όπως σκάφη του 6ου ναυτικού στόλου (ο οποίος βρίσκεται μόνιμα στη Μεσόγειο) περιπολούν συχνά την περιοχή του οικοπέδου καθώς επίσης και κατασκοπευτικά  αεροσκάφη και ηλεκτρονικού πολέμου περιπολούν ημερήσια την περιοχή. Τούτο, έχει να κάνει και με την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων αφού τη γεώτρηση ως γνωστό έχει αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Noble στην πλατφόρμα της οποίας κυματίζει αμερικανική σημαία.

Παράλληλα όπως είναι αναμενόμενο στην περιοχή υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ, οι οποίες ούτως ή άλλως περιπολούν στην περιοχή των κοιτασμάτων του Τελ Αβίβ, τα οποία συνορεύουν με την «Αφροδίτη».

Ακόμη ρωσικά πλοία που σταθμεύουν στη Συρία ενέταξαν στην συνήθη περιπολία τους και το οικόπεδο «Αφροδίτη», όπως βεβαίως το ίδιο έπραξαν και βρετανικές ναυτικές δυνάμεις.

Πάντως διπλωματική πηγή σημείωσε στην «Κ» πως το σημείο που βρίσκεται το συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο της Κύπρου αποτελεί περιοχή «καθημερινής διέλευσης όλων των ειδών πλοίων και σκαφών. Από εμπορικά μέχρι στρατιωτικά», θέλοντας να τονίσει πως πολλά πράγματα παρουσιάζονται στα ΜΜΕ με υπερβολή. Σημείωσε ωστόσο πως το γεγονός και μόνο ότι πλοία ισχυρών δυνάμεων ενέταξαν «στις περιπολίες ρουτίνας και το οικόπεδο 12 αποτέλεσε ένα σιωπηρό μήνυμα προς την Άγκυρα».

 Σημαντική είναι και η συγκλίνουσα εκτίμηση διπλωματικών κύκλων, δυτικών αλλά και ανατολικών, καθώς και αναλυτών ότι τα όσα «εκστομίζονται» από Τούρκους αξιωματούχους αλλά και από την ίδια την τουρκική ηγεσία έχουν να κάνουν περισσότερο με εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία. Σε αυτό το παιχνίδι φαίνεται πως ρόλο έχουν και τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία μέσω διαφόρων «υπερβολικών» δημοσιευμάτων, προσπαθούν να δημιουργήσουν το ανάλογο κλίμα. Παράδειγμα αποτελούν χθεσινές ειδήσεις τουρκικών έντυπων αλλά και ηλεκτρονικών Μέσων, τα οποία έκαναν λόγο για «έφοδο» του «Πίρι Ρέις» εντός της «Αφροδίτης» ενώ όπως διαφάνηκε αργότερα το τουρκικό σκάφος δεν πλησίασε σε μικρότερη απόσταση των 26 μιλίων το κυπριακό οικόπεδο. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμεύσει μια περιοχή ακτίνας 5 μιλίων γύρω από το οικόπεδο 12.

Εξίσου σημαντικό κοινό σημείο αναφοράς πολιτικών και διπλωματικών κύκλων αποτελεί και η εκτίμηση ότι η ένταση στην περιοχή «θα αρχίσει να ξεφουσκώνει» εντός του επομένου 10ημέρου.

Δημοσιεύτηκε στο www.kathimerini.com.cy 29/9/11

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s