Συζητούν «ΕΕ» με μυρωδιά αερίου οι δύο ηγέτες

Επιστροφή στις συνομιλίες – απομένουν άλλες 7 συναντήσεις και το κεφάλαιο των «Εγγυήσεων» – Στην ατζέντα και το Φυσικό Αέριο

Όλοι αναμένουν την ολοκλήρωση των 19 συναντήσεων έτσι ώστε με την τριμερή της Νέας Υόρκης να αποφασιστεί τι θα γίνει με το μέλλον της διαδικασίας.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Επαναρχίζουν σήμερα, μετά από μία 10ήμερη διακοπή, οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό με τους δύο ηγέτες να έχουν στην ατζέντα τους το κεφάλαιο των «Ευρωπαϊκών Θεμάτων». Με τα υπόλοιπα κεφάλαια, πλην αυτού των «Εγγυήσεων», να έχουν ήδη συζητηθεί και με εναπομείναντες, πέραν της σημερινής, άλλες επτά συναντήσεις και δεδομένου της μη προόδου που υπήρξε στις προηγούμενες 11 συναντήσεις, θεωρείται αμφίβολο έως και αδύνατο να υπάρξει αισιόδοξη κατάληξη.

 Ωστόσο η τέταρτη τριμερής, τέλη Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, δεν πρόκειται να αναβληθεί και πλέον το ερώτημα θα πρέπει να απαντηθεί από τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το τι προτίθεται να πράξει ως προς το μέλλον της διαδικασίας.

Η Γραμματεία Κυπριακού στην έδρα του Οργανισμού προβληματίζεται ιδιαίτερα με την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, κάτι που δεν αφήνει πολλές προοπτικές σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό, κάτι που είχε υπόψη ο γγ του ΟΗΕ και το έκανε σαφές μέσα από τη δήλωση του κατά την τριμερή της Γενεύης το περασμένο καλοκαίρι. Κατά τις προηγούμενες 11 συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών συζητήθηκαν άλλα τέσσερα και κεφάλαια καθώς και η πτυχή των «Εποίκων». Πιο συγκεκριμένα χωρίς πρόοδο συζητήθηκαν τα κεφάλαια της «Διακυβέρνησης» (στις πρώτες τέσσερεις συναντήσεις), του «Περιουσιακού» και του «Εδαφικού» (σε άλλες τέσσερες συναντήσεις), η Πτυχή των εποίκων (σε δύο συναντήσεις) καθώς και το κεφάλαιο της «Οικονομίας» το οποίο συζητήθηκε κατά την τελευταία πριν την 10ήμερη διακοπή συνάντηση (16 Σεπτεμβρίου). Και Φυσικό Αέριο…

Στο μεταξύ κατά τη σημερινή συνάντηση Χριστόφια – Έρογλου αναμένεται ότι θα συζητηθεί και το θέμα του Φυσικού Αερίου ενώ τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης θα καταθέσει την πρόταση του για αναστολή των εργασιών γεώτρησης από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως το πακέτο Έρογλου περιλαμβάνει: 

  •  Ταυτόχρονη διακοπή όλων των σχετικών δραστηριοτήτων μέχρι την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. 
  • Σύσταση άτυπης επιτροπής, σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά επιμείνει σε συνέχιση των ερευνών, η οποία θα επιδιώξει τη συναίνεση όλων των πλευρών σχετικά με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με άλλες χώρες, όπως και τις άδειες, τη διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση του ζητήματος του διαμοιρασμού των υποθαλάσσιων πόρων, που θα βρεθούν γύρω από το νησί,
  • Χρησιμοποίηση των εσόδων που θα αποκτηθούν για τη χρηματοδότηση μιας συνολικής διευθέτησης του προβλήματος, επίσης τα έσοδα που θα προκύψουν να μην χρησιμοποιηθούν με κανέναν τρόπο για εξοπλισμούς ή παρόμοιες δραστηριότητες».
  • Αποδοχή αυτού του σχεδίου να μην επηρεάσει τη νομική ή πολιτική θέση κάθε πλευράς
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s