Ρώσοι και Βρετανοί φυλάνε την «Αφροδίτη»

 Το «Πίρι Ρέις» μπήκε στο «12» αλλά βρήκε μπροστά του σκάφη των ΗΠΑ, Ισραήλ καθώς και Ρωσίας και Βρετανίας και απομακρύνθηκε

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
tsangaris99@gmail.com

Ένα ρωσικό, ένα αμερικάνικο, ένα βρετανικό και αριθμό πολεμικών σκαφών του Ισραήλ βρήκε μπροστά του το Πίρι - Ρέις.

Βόλτα εντός του οικοπέδου «Αφροδίτη» έκανε το τουρκικό σκάφος «Πίρι Ρέις», το οποίο όμως συνάντησε πολεμικά σκάφη του Ισραήλ, των ΗΠΑ καθώς και της Ρωσίας και Βρετανίας. Η τουρκική νηοπομπή αποχώρησε από το οικόπεδο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόσταση «ασφαλείας» από την «Αφροδίτη».

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας, στην περιοχή βρίσκονται πολεμικά σκάφη τεσσάρων χωρών, κάτι που λέει πολλά, ως προς το μήνυμα που θέλει να στείλει η διεθνής κοινότητα στην Τουρκία. Συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της «Αφροδίτης» βρίσκονται τρία σκάφη, ένα Αμερικάνικο, ένα της Ρωσίας καθώς και ένα της Βρετανίας, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες ως προς τον αριθμό των ναυτικών δυνάμεων του Ισραήλ που μετά βεβαιότητας φυλάνε την περιοχή.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην περιοχή έστειλαν δυνάμεις τόσο η Βρετανία όσο και η Ρωσία, οι οποίες (επί του παρόντος) δεν έχουν άμεσο συμφέρον και όπως σημείωναν στην «Κ» διπλωματικές πηγές, το μήνυμα που στέλνεται προς την Άγκυρα είναι ξεκάθαρο από πλευράς Διεθνούς Κοινότητας. Ότι δηλαδή δεν θα επιτρέψει αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που σε πρώτη φάση θα σήμαινε εμπλοκή τριών χωρών – πυρήνων της περιοχής, Ελλάδας, Τουρκίας και Ισραήλ με απρόβλεπτες διαστάσεις και προεκτάσεις.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, με δηλώσεις της απέδωσε τις τουρκικές κινήσεις σε παιχνίδι εντυπώσεων και κυρίως για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία.

Πάντως όπως μεταδίδεται η χθεσινή συνομιλία μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδας – Τουρκίας ήταν θυελλώδης με τον Ταγίπ Ερντογάν οργισμένο γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε προς την γεώτρηση και με τον Γ. Παπανδρέου να του απαντά πως αυτό αποτελεί δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να συνιστά στον Τούρκο ομόλογό του ψυχραιμία.

Δημοσιεύτηκε www.kathimerini.com.cy 27/9/11

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s