Έντονο ενδιαφέρον για αγωγό και τερματικό

Αμερικανικές εταιρείες θέλουν να εμπλακούν στη δεύτερη φάση εργασιών, που αφορά αγωγούς, τερματικό σταθμό και διαχείριση

This slideshow requires JavaScript.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
tsangaris99@gmail.com

Ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύουν πολλές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ για τη δεύτερη φάση εργασιών αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Οι εταιρείες απευθύνονται μεταξύ άλλων σε διπλωματικές υπηρεσίες έτσι ώστε να εξασφαλίσουν σε πρώτη φάση «πρόσβαση» σε πληροφορίες για το πώς προχωρούν τα πράγματα, ενώ εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις κατά τη δεύτερη φάση των εργασιών, δηλαδή για την κατασκευή αγωγού και τερματικού σταθμού και τη διαχείριση διαφόρων άλλων ζητημάτων που θα προκύψουν από ενδεχόμενη εξεύρεση μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου στο «Αφροδίτη».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πολλές εταιρείες και αντιπρόσωποί τους, που εδρεύουν ή αντιπροσωπεύονται στις ΗΠΑ, επικοινωνούν με τις εκεί διπλωματικές αποστολές των εμπλεκομένων χωρών (του Ισραήλ, της Κύπρου και λιγότερο της Ελλάδας) και ζητούν πληροφορίες για το πώς προχωράνε τα πράγματα με τη γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη» αλλά και με ποιες εταιρείες μπορούν να έρθουν σε επαφή έτσι ώστε να έχουν συνεχή ροή παρακολούθησης και ενημέρωσης για το πώς εξελίσσεται η διαδικασία.

«Είναι πραγματικά πρωτόγνωρο αλλά και συνάμα ενδιαφέρον. Και ο λόγος είναι διότι για το Ισραήλ, το οποίο πλέον αποδεδειγμένα διαθέτει τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, δεν υπήρξε τόσο έντονο ή σε τόσο μεγάλο βαθμό ενδιαφέρον από διάφορες εταιρείες που ασχολούνται με το φυσικό αέριο, είτε άμεσα είτε με παράπλευρες εργασίες που έχουν να κάνουν με υποδομές για το φυσικό αέριο», είπε συγκεκριμένα διπλωματική πηγή στην «Κ».

Όπως εξήγησε ο ίδιος διπλωμάτης, οι εταιρείες οι οποίες επιδεικνύουν ενδιαφέρον, «η κάθε μια εξειδικεύεται και σε έναν τομέα. Για παράδειγμα υπάρχουν εταιρείες που κατασκευάζουν υποθαλάσσιους αγωγούς, άλλες που ασχολούνται με κατασκευές τερματικών σταθμών, άλλες με την ασφάλεια σε τέτοιους χώρους, ενώ έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για ενημέρωση ως προς το τι γίνεται στην Κύπρο εταιρείες που διαθέτουν εξειδικευμένα φορτηγά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέχρι και εταιρείες που εξειδικεύονται στη διαχείριση δευτερευούσης σημασίας εργασιών».

Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο που αναφέρθηκε στην «Κ» ότι για την περίπτωση της Κύπρου το ενδιαφέρον από διάφορες εταιρείες ήταν ιδιαίτερα αυξημένο απ’ ό,τι στην περίπτωση του Ισραήλ. Αυτό, όπως σημείωσαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, έχει τη δική του λογική: Για παράδειγμα, μια εταιρεία προτιμά να δραστηριοποιηθεί ή να αναμιχθεί σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. παρά σε ένα μη μέλος της Ε.Ε. Όπως επίσης και σε ένα κράτος στο οποίο δεν υπάρχει στρατιωτική ή ένοπλη σύγκρουση ή διένεξη. Ακόμη, «πολλές εταιρείες έχουν μετόχους αραβικής καταγωγής. Σε καμία περίπτωση οι μέτοχοι αυτοί δεν θα έδιδαν το πράσινο φως για αναπτύξεις ή εμπλοκή της εταιρείας τους στο Ισραήλ. Θα ήταν όμως ιδιαίτερα ευτυχείς να εμπλακούν στην Κύπρο, ασχέτως αν πίσω από αυτό που γίνεται βρίσκονται ισραηλινά ή εβραϊκά συμφέροντα. Σημασία έχει ότι η Κύπρος προσφέρει το καλύτερο άλλοθι, τόσο για τις εταιρείες ώστε να έχουν μερίδιο στην πίτα της περιοχής, όσο και για το ίδιο το Ισραήλ ώστε να διοχετεύσει τα αποθέματά του στην παγκόσμια αγορά», κατέληξε ο ίδιος διπλωμάτης.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s