Η Άγκυρα θέλει να ξεφορτωθεί την μπάλα

Με την απειλή για δικές της παράνομες έρευνες αμφισβητώντας την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στο γήπεδο της Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς. Δίωρη στρατιωτική άσκηση 15 μίλια από «Αφροδίτη»  για την τιμή των όπλων. 

Ασκήσεις επί χάρτου της Κύπρου για τον υποθαλάσσιο αγωγό σε εγκαταστάσεις τερματικού στην περιοχή Βασιλικού. Πάνω: Αγωγός μήκους 185χλμ από το «Αφροδίτη» και κάτω αγωγός μήκους 205χλμ από το «Λεβιάθαν» (Πηγή: Από παρουσίαση Υπηρεσίας Ενέργειας Κυπριακής Δημοκρατίας)

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
tsangaris99@gmail.com
Με κινήσεις τακτικής πλέον επέλεξε η Άγκυρα να δώσει συνέχεια στο θέμα του Φυσικού Αερίου ενώ χθες πραγματοποίησε και μια στρατιωτική άσκηση στα ανοικτά της Κύπρου και πλησίον της «Αφροδίτης» για «την τιμή των όπλων».

Στόχος της Τουρκίας είναι να ρίξει το μπαλάκι στο γήπεδο της κυπριακής και ελληνικής πλευράς, έτσι ώστε η ίδια να μην βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για πρόκληση θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο αφού κάτι τέτοιο θα την έφερνε, όπως αποδείχτηκε, αντιμέτωπη με ολόκληρη τη Διεθνή Κοινότητα ενώ μια τέτοια ενέργεια, πρόκληση δηλαδή επεισοδίου εις βάρος κράτους μέλους της ΕΕ, θα την έθετε οριστικά εκτός του ευρωπαϊκού γκρουπ.

Ως εκ τούτου η Άγκυρα προσπαθεί με δηλώσεις για έναρξη δικών της ερευνών (σε συνεργασία με την «ΤΔΒΚ») σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και παράλληλα αμφισβητώντας την Ελληνική ΑΟΖ να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας και Λευκωσίας.

Πάντως Ελλάδα και Κύπρος δεν θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη θα ήταν ό,τι καλύτερο αφού κυρίως η Αθήνα δεν έχει καμία διάθεση να ανεχτεί την αμφισβήτηση δικής της περιοχής με αυτό τον τρόπο, έστω και αν η συγκεκριμένη περιοχή (πλησίον Καστελόριζου) χαρακτηρίζεται ως «αμφισβητούμενη» περιοχή για Ελλάδα και Τουρκία. Από την άλλη η Λευκωσία προτίθεται να καταγγείλει τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας, αν αυτή προχωρήσει τελικά σε έρευνες, και να ζητήσει την άμεση εμπλοκή τόσο της ΕΕ όσο και της Διεθνούς Κοινότητας. Ισχυρό ατού της Λευκωσίας (αλλά και Αθήνας) είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει υπογράψει τη Διεθνή Συνθήκη του Δικαίου της Θαλάσσης.

Δίωρη άσκηση

Την ίδια ώρα η Τουρκία προέβηκε χθες σε μία δίωρη ναυτική στρατιωτική άσκηση σε απόσταση 60 Ναυτικών Μιλίων από τις ακτές της Κύπρου και σε απόσταση 15 ΝΜ από την πλατφόρμα «Όμηρος» και το οικόπεδο «Αφροδίτη». Στην άσκηση έλαβαν μέρος Φρεγάτες, Πυραυλάκατοι και Κορβέτες του τουρκικού πολεμικού στόλου ενώ κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για διέλευση στρατιωτικών τουρκικών αεροσκαφών. Η Άσκηση ήταν χωρίς πυρά και τα σκάφη παρέμειναν αδρανή στην συγκεκριμένη περιοχή για δύο ώρες.

Όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές «επρόκειτο για άσκηση για την τιμή των όπλων», απλώς και μόνο η Άγκυρα να δείξει πως βρίσκεται «σε επιφυλακή και παρακολουθεί». Οι ίδιες διπλωματικές πηγές σημείωσαν στην «Κ» πως το κλίμα θα παραμείνει σε «κάπως θερμό, για ακόμη τρεις με τέσσερεις εβδομάδες», χωρίς ωστόσο να θεωρούν ότι υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος.

Ο Τύπος

Ενδεικτικό του κλίματος «αμφισβήτησης ως προς το κατά πόσο ο Ερντογάν χειρίστηκε σωστό το όλο ζήτημα», είναι και το πώς προβάλλεται το ζήτημα στον Τουρκικό Τύπο. Για παράδειγμα η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» αφιέρωσε το χθεσινό της πρωτοσέλιδο στις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο και στεγάζει το θέμα υπό τον τίτλο «Αντιπαράθεση στη Μεσόγειο» με υπέρτιτλο «Αμερικανική εταιρία άρχισε τη γεώτρηση στα ανοιχτά της νότιας Κύπρου παρά την αντίρρηση της Άγκυρας. Ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνες για την αναζήτηση πετρελαίου με την ΤΔΒΚ συνοδεία του στόλου». Η «Ζαμάν με τίτλο «Ρητή αντίδραση στους Ελληνοκύπριους καθ’ οδό προς τις ΗΠΑ: Ξεκινούμε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο». Η «Τζουμχουριέτ» έχει τίτλο «Οι Ελληνοκύπριοι ξεκίνησαν, έτοιμη και η Τουρκία» και «Ερευνες για πετρέλαιο γύρω από την Κύπρο». «Το ‘εθνικό ζήτημα’ έπεσε σε παγίδα» είναι ο τίτλος της «Ταράφ» στο πρωτοσέλιδό της και «Η Τουρκία κάνει ένσταση αλλά οι Ελληνοκύπριοι ξεκίνησαν τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο. Ερντογάν: Θα κάνουμε κι εμείς έρευνες για φυσικό αέριο». Η «Ραντικάλ» αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο «Κλιμακώνεται η κρίση των γεωτρήσεων στη Μεσόγειο».

Παράλληλα τρεις εφημερίδες «Ζαμάν», «Μιλιέτ» και «Ταράφ» προβάλλουν σε περίοπτη θέση τις δηλώσεις Ερντογάν προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη ότι «όπως έχω ήδη πει και άλλη φορά, αυτή τη στιγμή έχουμε κι εμείς κάνει το βήμα [για την αναζήτηση πετρελαίου] με την ΤΔΒΚ και θα ξεκινήσουμε πολύ σύντομα, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα, τις εργασίες μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας. Η περιοχή όπου κάνουν τις έρευνες οι Ελληνοκύπριοι είναι αμφισβητούμενη και τους έχουμε διαμηνύσει ότι είναι λάθος να κάνουν ένα τέτοιο βήμα σε αυτή την περιοχή. Η νότια Κύπρος, το Ισραήλ ακόμη και η Ελλάδα ανακήρυξαν για λογαριασμό τους ΑΟΖ και άρχισαν εργασίες. Για αυτή, λοιπόν, την περιοχή που ανακήρυξαν ως ΑΟΖ εμείς έχουμε άλλη άποψη. Και από στρατιωτικής πλευράς, στο σημείο αυτό, οι φρεγάτες και οι τορπιλάκατοι μας, αλλά και οι αεροπορικές μας δυνάμεις θα παρακολουθούν συνεχώς την περιοχή».

(Δημοσιεύτηκε www.kathimerini.com.cy 21/9/2011)

Leave a comment