Κρύο ντους για Άγκυρα

  Η τουρκική πολιτική των δήθεν «μηδενικών προβλημάτων», μετατράπηκε σε πολιτική «πολλών προβλημάτων» με τους γείτονες – ειρωνεύονται την Άγκυρα οι Ρώσοι: «Θέλει να γίνει υπερδύναμη»

Εκτεθειμένη μένει η Άγκυρα από τη φασαρία που κάνει με την ΑΟΖ και την παράλογη απαίτηση να μην προεδρεύσει η Κύπρος στην ΕΕ (Δεξιά ο Επίτροπος Διεύρυνσης Σ. Φούλε με τον Τούρκο υπεξ Α. Νταβουτογλου)

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ tsangaris99@gmail.com 

Ψυχρολουσία  για τη γείτονα χώρα η άρνηση Ουάσιγκτον, Μόσχας και Βρυξελλών να στηρίξουν έστω και στο ελάχιστο τόσο τις παράλογες απαιτήσεις της για το Φυσικό Αέριο όσο και το εξωφρενικό αίτημά της για αποκλεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα καθήκοντα της προεδρεύουσας της ΕΕ.

Τα απανωτά χαστούκια για την Άγκυρα, έρχονται σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης και δη Βρυξελλών, κάτι που πολλοί δυτικοί αναλυτές ερμηνεύουν ως και το τελικό ξεκαθάρισμα της ΕΕ προς την Άγκυρα ότι η τελευταία δεν μπορεί, δεν πρόκειται και δεν πρέπει να υπολογίζει ότι θα καταστεί πλήρες μέλος της Οικογένειας. Χθες οι Βρυξέλλες αλλά και η Βιέννη ασχολήθηκαν και με τις απειλές τις Άγκυρας για πάγωμα των σχέσεων της με την ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο που θα προεδρεύει η Κύπρος ενώ στο όλο θέμα ενεπλάκησαν και Ρώσοι αναλυτές.

Δεν ασχοληθήκαμε καν»
Η ΕΕ απάντησε δια του εκπρόσωπου Τύπου της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Κάθριν Άστον, προς πάσα κατεύθυνση πως το αίτημα της Άγκυρας για εξαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Προεδρία της ΕΕ «ούτε καν συζητήθηκε», θέτοντας έτσι οριστικώς τέρμα στα σχετικά τουρκικά τερτίπια.  Ως προς τις απειλές της Άγκυρας για την κυπριακή ΑΟΖ, η Μάγια Κοτσίγιαντιτς, απαντώντας στο όνομα του Επίτροπου Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή πηγή έντασης ή ενέργεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση συνοριακών διαφορών».

Και η Βιέννη
Με αφορμή τις πρόσφατες απειλές της Αγκυρας, για ”πάγωμα” των σχέσεών της με την ΕΕ, στη διάρκεια της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, επανέλαβε την αρνητική στάση της αυστριακής ηγεσίας στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο κ. Σπίντελεγκερ τόνισε την πάγια αυστριακή θέση για μια μόνον «προνομιακή σχέση» Τουρκίας-ΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα πως τώρα πρέπει να συζητηθεί επισταμένα αυτή η εκδοχή, καθώς στη διαπραγματευτική διαδικασία «δεν προχωράει τίποτε».Από την πλευρά τους, τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, ”Ελεύθεροι” και ”Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας”, αντιδρώντας έντονα στις τουρκικές απειλές για πάγωμα των σχέσεων με την ΕΕ, ζήτησαν την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του κόμματος ”Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας”, Εβαλντ Στάντλερ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ”αν η Τουρκία ανακοινώνει πάγωμα στις σχέσεις, μπορεί ευχαρίστως να το έχει”.

Ρώσοι αναλυτές

Στο όλο θέμα όμως ενεπλάκησαν και Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι λίγο πολύ ειρωνεύονται παράλληλα την Άγκυρα ότι θέλει να γίνει υπερδύναμη. Πιο συγκεκριμένα ο  διευθυντής του έγκυρου περιοδικού για διεθνή θέματα, «Ρωσία στη διεθνή πολιτική» Φιόντορ Λουκιάνοφ σε δηλώσεις του στην οικονομική ημερήσια «Κομερσάντ» τόνισε πως «εάν η ΕΕ υποχωρήσει στις τουρκικές απειλές σχετικά με την κυπριακή προεδρία, αυτό θα σήμαινε την «πλήρη ηθική καταρράκωση της ΕΕ» και κανείς δεν θα είχε νόημα εν συνεχεία να μιλά για ενιαίο ευρωπαϊκό οργανισμό.
Η ρωσική εφημερίδα, σύμφωνα και με σχετικό τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ, τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της με τη σχετικά ειρωνική αναφορά ότι «η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για να καταταχθεί στις υπερδυνάμεις» και παραθέτει τις πρόσφατες εξελίξεις και τις τουρκικές απειλές σχετικά με την προεδρία στην ΕΕ και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σχολιασμένες από Ρώσους αναλυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκιάνοφ «η Τουρκία αρνείται το πολυετές δόγμα της πολιτικής της, την επιδίωξη να ενταχθεί στην Ευρώπη και την ΕΕ» και καθώς η τουρκική ελίτ κατάλαβε ότι η ΕΕ δεν σκοπεύει να εντάξει στις γραμμές της μια μουσουλμανική Τουρκία με 80 εκατομμύρια κατοίκους, η πολιτική του κ. Ερντογάν αλλάζει ριζικά. Η Άγκυρα προχωρά πλέον στην υλοποίηση των σχεδίων, που είχε επεξεργαστεί ο κεντρικός ιδεολόγος της τουρκικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, γράφει η ρωσική «Κομμερσάντ», επικαλούμενη τις εκτιμήσεις του κ. Λουκιάνοφ ότι «η φιλοσοφία αυτή υπονοεί ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται κανέναν, είναι μια περιφερειακή μεγάλη δύναμη, η οποία μπορεί μόνη της να καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού».

Όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα, η Τουρκία επιδιώκει πλέον να κατοχυρώσει την ηγεσία της σε ολόκληρο ει δυνατόν τον ισλαμικό κόσμο, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες φιλοαραβικές και αντιισραηλινές επιλογές στην εξωτερική της πολιτική. Εν πολλοίς η πολιτική αυτή «είναι αήττητη», εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Γεβγκένι Σατανόφσκι, καθώς η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν κατανοούν ότι «στην ΕΕ κανείς δεν θα τον δεχθεί και από το ΝΑΤΟ δεν θα τον διαγράψει, καθώς σήμερα το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία και όχι το αντίθετο», αν ληφθούν υπ’ όψη τα σχέδια για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, τη βάση στο Ιντσιρλίκ, τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που είναι αποθηκευμένα σε τουρκικό έδαφος και καθιστούν τον Ερντογάν «απολύτως απαραίτητο σύμμαχο των ΗΠΑ στον μουσουλμανικό κόσμο».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως, αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα με την Τουρκία, όπως εκτιμά ο κ. Λουκιάνοφ, καθώς η Αγκυρα είναι πλέον για την Ευρώπη ο βασικός διαχειριστής της ενέργειάς της, καθώς τόσο το «Γαλάζιο» όσο και το «Νότιο Ρεύμα», οι αγωγοί φυσικού αερίου Blue και South Stream, αλλά και ο Nabucco περνούν, είτε θα περάσουν μέσω τουρκικού εδάφους, διακινδυνεύοντας να καταστήσουν την Τουρκία από «απλό διανομέα, σε ρυθμιστή» της ευρωπαϊκής ενέργειας.

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι και σχολιαστές έχουν αποκαλύψει τις υπάρχουσες «τριβές» μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας, λόγω της υπερβολικής συγκέντρωσης «ενεργειακών μοχλών» σε τουρκικά χέρια. Πιο πρόσφατη ήταν η σαφής δήλωση του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς ότι αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

>>>>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ BLOG: «Αφροδίτη γιόκ» όπως «Malta yok»; (Είναι καιρός και για αμυντική συνεργασία με Ισραήλ;)
>>>>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ BLOG: “Τουρκικές απειλές… Μπόρα ήταν και πέρασε”

(Δημοσίευση www.kathimerini.com.cy 20/9/2011)

Advertisement

4 comments

  1. sygxaritiria k. tsangari gia to blog sas, itan kairos na yparksei ena ekseidikeymeno blog gia politiki kai diplwmatia sovaro kai antikeimeniko

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s