Πλην και στο κεφάλαιο των Εποίκων

Οι δύο ηγέτες προχωρούν την Παρασκευή με το κεφάλαιο της «Οικονομίας»

Σε τέσσερα σερί κεφάλαια στις συνομιλίες για το κυπριακό καταγράφηκαν περισσότερες αποκλίσεις παρά συγκλίσεις

 

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Τέταρτο στη σειρά «πλην» σημειώθηκε στις συνομιλίες για το κυπριακό, αφού χθες ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τους Εποίκους στα πλαίσια των εντατικών ολοήμερων συναντήσεων, χωρίς να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Για την πτυχή των Εποίκων συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών να αφιερωθούν δύο εκ των 19 ολοήμερων συναντήσεων. Υπενθυμίζεται πως χωρίς πρόοδο συζητήθηκαν μέχρι σήμερα το κεφάλαιο της «Διακυβέρνησης» (στις πρώτες τέσσερεις συναντήσεις) και τα κεφάλαια «Περιουσιακό, Εδαφικό» (σε άλλες τέσσερες συναντήσεις) ενώ την ερχόμενη Παρασκευή,  οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το κεφάλαιο της «Οικονομίας» και απομένουν τα κεφάλαια «ΕΕ» και «Ασφάλειας – Εγγυήσεων».

Χάσμα και χάος
Μεταξύ των δύο πλευρών στην πτυχή των Εποίκων καταγράφεται από χάσμα μέχρι χάος απόψεων αφού και για τις δύο πλευρές το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται υψίστης σημασίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδέχεται παραμονή εποίκων μόνο υπό ορισμένα κριτήρια και προϋποθέσεις (στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση της ε/κ πλευράς για παραμονή 50,000 εποίκων) και την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιμένει πως όλοι όσοι έλαβαν την «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ» θεωρούνται «νόμιμοι» πολίτες και ως εκ τούτου αφενός πρέπει να παραμείνουν όλοι στο νησί και αφετέρου η συζήτηση για παραμονή υπό κριτήρια να αφορά τους έποικους, στους οποίους δεν έχει «παραχωρηθεί» ακόμη η «υπηκοότητα της ΤΔΒΚ». Μια θέση, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πέραν τούτου, το όλο ζήτημα αντικειμενικά δεν μπορεί να συζητηθεί λεπτομερώς αφού στην πραγματικότητα κανένας δεν γνωρίζει τον ακριβή πληθυσμό, όχι μόνο των εποίκων αλλά και των τουρκοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές. Επί τούτου προκύπτει επιπλέον πρόβλημα αναφορικά με τις απογραφές πληθυσμού, αφού η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται απογραφή υπό την επίβλεψη τρίτων παρατηρητών (πχ του ΟΗΕ). Ακόμη, απόκλιση απόψεων σημειώνεται και στο θέμα για το δικαίωμα εγκατάστασης Τούρκων και Ελλήνων πολιτών στην μετά τη λύση εποχή. Η τ/κ πλευρά ζητά ίση μεταχείριση μεταξύ των δύο αγνοώντας ότι οι Έλληνες πολίτες είναι συνάμα ευρωπαίοι πολίτες και εκ των πραγμάτων, βάσει του Κεκτημένου, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.

Στις 21 Οκτωβρίου η αξιολόγηση
«Θα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε μέχρι τις 21 Οκτωβρίου σε ποια κεφάλαια υπήρξε αν υπήρξε σύγκλιση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό», δήλωσε ο τ/κ ηγέτης με το πέρας της χθεσινή συνάντησης και πρόσθεσε πως έως τότε (21 Οκτωβρίου, όπου είναι και η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών πριν τη νέα τριμερή της Νέας Υόρκης) «θα γίνουν αρκετές συναντήσεις». Μέχρι σήμερα έγιναν 10 συναντήσεις και βάσει του αρχικού προγραμματισμού θα πραγματοποιηθούν άλλες εννέα.  
Από πλευράς της η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, δήλωσε πως οι δύο ηγέτες «εντόπισαν ένα αριθμό συγκλίσεων και κάποια θέματα στα οποία βρίσκονται ακόμη μακριά. Αλλά είχαν μια καλή συζήτηση». Σε ερώτηση κατά πόσον θεωρεί ότι ολοκληρώθηκε πλέον η συζήτηση στο κεφάλαιο αυτό, η αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι οι δύο συναντήσεις που είχαν προγραμματισθεί για συζήτηση επί του συγκεκριμένου κεφαλαίου έχουν ήδη λάβει χώρα (Δευτέρα και Τετάρτη). ”Αλλά δεν θα έλεγα ότι έκλεισε (το κεφάλαιο)”, επισήμανε. Πρόσθεσε ότι Χριστόφιας και Ερογλου θα συναντηθούν ξανά μεθαύριο, Παρασκευή. Στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι το κεφάλαιο της οικονομίας.

(Δημοσιεύθηκε 15/9/11 www.kathimerini.com.cy)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s