Θέλει δύο οικόπεδα η Gazprom και το 30% της «Αφροδίτη» η Delek

Καθημερινός συντονισμός Αθηνών – Λευκωσίας για ΑΟΖ – Αύριο ο Οζερσάι στην Άγκυρα για οδηγίες – Συνεχίζουν τις απειλές οι Τούρκοι

Το κοινό αίτημα της αμερικανικής Noble και της ισραηλινής Delek για παραχώρηση 30% των δικαιωμάτων της «Αφροδίτη» (12) από την πρώτη στη δεύτερη εξετάζεται από τις κυπριακές αρχές βάσει τριών κριτηρίων.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Για δύο θαλάσσια οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ ενδιαφέρεται ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ενώ το διεθνές ενδιαφέρον για τα δικαιώματα στα οικόπεδα της Κύπρου ολοένα και αυξάνεται με εταιρείες όπως οι Total, Norway’s Statoil και Chevron να έχουν επίσης εκδηλωθεί θετικά. Ωστόσο τα πάντα θα κριθούν από τη διερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη», για την οποία δόθηκε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το τελικό «ΟΚ» και πλέον οι πάντες βρίσκονται σε αναμονή. Παράλληλα όμως τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονται και σε ετοιμότητα αφού οι τουρκικές απειλές συνεχίζονται σε έντονο ύφος και τόνο και σε όλα τα επίπεδα, σε σημείο που η Άγκυρα ζητά την παρέμβαση της ΕΕ ώστε «να λογικευτούν οι ελληνοκύπριοι», ενώ αύριο ο σύμβουλος του τουρκοκύπριου ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι μεταβαίνει στην Τουρκία για οδηγίες ως προς τη διαχείριση του θέματος της γεώτρησης. Χθες πραγματοποιήθηκε παράλληλα και συνάντηση μεταξύ του Πρέσβη του Ισραήλ στη Λευκωσία, Michael Harari και της ΥΠΕΞ, Ερατώ Κ. Μαρκουλλή ενώ σε καθημερινό συντονισμό βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία.   

Στο λεκανοπέδιο της Λεβαντίνης εκτιμάται ότι υπάρχουν συνολικά 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, από τα οποία το Ισραήλ ανακάλυψε περίπου τα 30τρις. κ. πόδια.

Θέλει δύο η Μόσχα

Η στήριξη της Μόσχας στις ενέργειες της Λευκωσίας για εκμετάλλευση της ΑΟΖ δεν είναι καθόλου τυχαία αφού πέραν της διαχρονικής φιλίας των δύο χώρων, στο παρασκήνιο εκτυλίσσεται «σοβαρό παιχνίδι» ως προς τις προθέσεις της ρωσικής κρατικής εταιρείας Gazprom, η οποία σήμερα είναι και ο Νούμερο 1 παίχτης στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, για εξασφάλιση δικαιωμάτων σε θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο ρωσικός κολοσσός επέδειξε ισχυρό ενδιαφέρον για δύο οικόπεδα, τα δικαιώματα των οποίων θα πρέπει να διεκδικήσει κατά τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, ο οποίος αναμένεται αρχές του 2012. Ως γνωστό η Κυπριακή Δημοκρατία θα προκηρύξει διαγωνισμό για τα υπόλοιπα δώδεκα θαλάσσια οικόπεδα καθώς, όπως αποκάλυψε παλαιότερα η «Κ», και για το 25% του οικοπέδου «Αφροδίτη», του οποίου τα δικαιώματα εξασφάλισε η αμερικανική εταιρεία Noble Energy κατά τον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων και στο οποίο αναμένεται η διερευνητική γεώτρηση, από την οποία θα καθοριστεί επακριβώς η ποιότητα των κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτό που θα εντοπιστεί είναι εκμεταλλεύσιμο και εμπορεύσιμο.

Στα ανοικτά του Δέλτα του Νείλου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 223 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, και η μεγαλύτερη ποσότητα εκτιμάται ότι βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και των θαλάσσιων οικοπέδων της Κύπρου.

30% της «Αφροδίτη» θέλει η Delek

Όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 28 Αυγούστου 2011, η ισραηλινή εταιρεία Delek θέλει να έχει ρόλο και μερίδιο στο οικόπεδο της Κύπρου «Αφροδίτη». Τα δικαιώματα αυτού του οικοπέδου τα έχει εξασφαλίσει η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία έχει από κοινού με την ισραηλινή Delek τα δικαιώματα στα πλούσια οικόπεδα του Ισραήλ «Λεβιάθαν», «Tamar» και «Dalit». Η πρόταση αυτή προωθείται και από πλευράς Noble, ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον τελικό λόγο, μιας και το συμβόλαιο έγινε αρχικά με την αμερικανική εταιρεία. Οι κυπριακές αρχές εξετάζουν το αίτημα της Delek στα πλαίσια της Κυπριακής Νομοθεσίας, η οποία προνοεί πως αν η Noble Energy επιθυμεί να παραχωρήσει δικαιώματα προς άλλη εταιρεία, αυτό θα εξεταστεί υπό τρία κριτήρια: η πείρα και εμπειρία του νέου ενδιαφερόμενου μέρους, η τεχνογνωσία της στο θέμα του φυσικού αερίου καθώς και η οικονομική της ευρωστία. Όταν η εξέταση ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει τον τελικό λόγο κατά πόσο τελικά η ισραηλινή Delek θα μπορεί να έχει το ποσοστό των δικαιωμάτων της «Αφροδίτη», για το οποίο ενδιαφέρεται (30%) και ήδη το συμφώνησε με την αμερικανική  Noble.

Επιμένει η Τουρκία

”Ξέρουν καλά τις ευαισθησίες της Τουρκίας. Τη δυναμικότητα της Τουρκίας την αφήνω στις δικές τους δημιουργικές δυνάμεις”, δήλωσε και πάλι ο Υπουργός για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, κληθείς να σχολιάσει τις έρευνες Κύπρου και Ισραήλ για φυσικό αέριο και την τοποθέτηση των ισραηλινών δυνάμεων σε ”συναγερμό Β”. Ο κ. Μπαγίς ρωτήθηκε επί του προκειμένου σε διάσκεψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Άγκυρα. Παράλληλα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στις Βρυξέλλες ζήτησε παρέμβαση από την ΕΕ, έτσι ώστε όπως είπε, «να λογικευτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά» και να σταματήσει τη διαδικασία γεώτρησης, αφού όπως σημείωσε, ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει και στις δύο κοινότητες.

 Μαρκουλλή – Harari

Στο μεταξύ σε πλήρη συντονισμό βρίσκεται η Λευκωσία με την Αθήνα καθώς και με το Τελ Αβίβ ως προς το όλο ζήτημα του φυσικού αερίου και τις απειλές της Άγκυρας. Χθες πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική συνάντηση μεταξύ της ΥΠΕΞ, κ. Μαρκουλλή και του Πρεσβευτή του Ισραήλ Michael Harari και σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στη συνάντηση κυρίαρχο θέμα ήταν οι πρόσφατες τουρκικές απειλές ενώ συζητήθηκαν ακόμη οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και άλλα περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε στον Πρεσβευτή του Ισραήλ τη λύπη της για πρόσφατη επίθεση κατά της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αίγυπτο. Ο Ισραηλινός Πρεσβευτής ανέφερε ότι η τουρκική συμπεριφορά στην περιοχή είναι ανησυχητική.

Advertisement

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s