Συζητούν στα τυφλά

 Η πτυχή των εποίκων συζητείται στις συνομιλίες αλλά ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους

Ο Έρογλου επιμένει πως πρέπει να μείνουν όλοι οι Έποικοι. Άλλοι 100,000 Τούρκοι αναμένουν «υπηκοότητα ΤΔΒΚ»

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ 

Με απειροελάχιστες προοπτικές σύγκλισης οι δύο πλευρές άγγιξαν χθες την πτυχή των Εποίκων στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών. Η συζήτηση στο θέμα αυτό διεξάγεται στα τυφλά, αφού κανένας στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, πόσοι εξ αυτών έχουν ήδη «πολιτογραφηθεί» ως «πολίτες της ΤΔΒΚ», πόσοι έχουν παντρευτεί με τουρκοκύπριους και πόσοι άλλοι θεωρούνται από τις ίδιες τις «αρχές» των τουρκοκυπρίων ως παράνομοι αλλά και σε πόσους άλλους προτίθεται το κατοχικό καθεστώς να παραχωρήσει «υπηκοότητα». Ως εκ τούτου, η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών περιορίζεται σε βασικές διοικητικές αρχές, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση λύσης ποιος θα έχει το δικαίωμα παραχώρησης υπηκοότητας, όπου και πάλι παρουσιάζεται απόκλιση, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να υποστηρίζει πως το δικαίωμα αυτό πρέπει να παραχωρηθεί στα κρατίδια και όχι στην κεντρική κυβέρνηση.

 Ως προς το μείζον θέμα της παραμονής των εποίκων, ο Ντερβίς Έρογλου εμφανίστηκε κάθετος τονίζοντας πως σε όσους έποικους παραχωρήθηκε ήδη η «υπηκοότητα της ΤΔΒΚ» θα πρέπει να παραμείνουν και η συζήτηση για τον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνει μετά τη λύση δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλους όσους έχουν ήδη αποκτήσει την «υπηκοότητα». «Η επιθυμία και πρόταση της τ/κ πλευράς στο θέμα των υπηκοοτήτων είναι όπως όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες της ΤΔΒΚ, χωρίς να υπάρχει αριθμητικό όριο, να παίρνουν την υπηκοότητα του συνεταιρικού κράτους που θα ιδρυθεί», δήλωσε συγκεκριμένα  ο κ. Ερογλου, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Ο κ. Ερογλου είπε ότι η βάση αυτής της πρότασης είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των πολιτών.

 Κανένας δεν ξέρει

Πάντως διαφωνία υπάρχει και ως προς το θέμα της απογραφής πληθυσμού με την τουρκοκυπριακή πλευρά να διαφωνεί με τη διεξαγωγή απογραφής υπό την επίβλεψη παρατηρητών του ΟΗΕ. Από την άλλη η Ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζει πως χωρίς επίβλεψη από τρίτους αντικειμενικούς παρατηρητές δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική προσέγγιση των δεδομένων, μιας και η προηγούμενη απογραφή που έγινε στα κατεχόμενα αμφισβητήθηκε από τους ίδιους τους τουρκοκύπριους, με αποτέλεσμα τώρα κανένας να μην γνωρίζει τους πραγματικούς αριθμούς των εποίκων. Εκτιμήσεις τους θέλουν γύρω στις 180,000 ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο «International Crisis Group» ο συνολικός πληθυσμός των κατεχομένων είναι γύρω στις 300,000 εκ των οποίων το 50% περίπου είναι τούρκοι έποικοι, ενώ άλλες εκτιμήσεις θέλουν τον πληθυσμό να ανέρχεται περίπου στο μισό εκατομμύριο με πέραν των 200,000 να είναι έποικοι. Πρόσφατα σε συζήτηση στην «βουλή» των κατεχομένων λέχθηκε για 25,000 τούρκους, οι οποίοι αιτήθηκαν την «υπηκοότητα της ΤΔΒΚ» ενώ σε περίπτωση που τους παραχωρηθεί, λόγω του «δικαιώματος» να εγκατασταθούν με τις οικογένειες τους, αυτομάτως ο αριθμός των 25,000 αυξάνεται σε 100,000.

 Τετάρτη απόγευμα

Η Ειδική Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Λίζα Μπάτενχαϊμ με το πέρας της χθεσινής συνάντησης, η οποία διήρκησε πέντε περίπου ώρες, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη, στις 1530 αυτή τη φορά, λόγω πρωινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ οι σύμβουλοι τους θα συναντηθούν στις 0930 της ίδιας μέρας για να συνεχίσουν τη συζήτηση επί του ίδιου κεφαλαίου. Σε ερώτηση αν οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν προτάσεις, η κ. Μπάτενχαϊμ είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις. Ανέφερε ότι όλα τα θέματα του κεφαλαίου συνδέονται μεταξύ τους. «Βασικά (η ανταλλαγή απόψεων) έγινε στο θέμα της υπηκοότητας, όμως συμπεριλάβαμε και τους αλλοδαπούς, το άσυλο και τη μετανάστευση», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε χθες ότι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου στις 19 Σεπτεμβρίου αρχίζει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να πραγματοποιήσει σειρά επαφών για το Κυπριακό.

Δημοσιεύτηκε www.kathimerini.com.cy 13/9/11

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s