Με το παλαιστινιακό τι θα κάνουμε;

Πώς θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση Χριστόφια στο παλαιστινιακό αίτημα για ανεξάρτητο κράτος ή για στάτους Βατικανό; Πάντως στις 9 Ιουλίου 2009 ο Πρόεδρος έδιδε διαβεβαιώσεις στον Αμπάς.

 Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

 Τον τελευταίο καιρό χώρες της περιοχής μας, και όχι μόνο, ασχολούνται με ένα μεγάλο θέμα, το οποίο λίαν συντόμως και η κυβέρνηση Χριστόφια θα βρει μπροστά της. Και αυτό δεν είναι άλλο από το αίτημα που προτίθεται η Παλαιστινιακή Αρχή να υποβάλει προς τα Ηνωμένα Έθνη για ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους.

Εκ των πραγμάτων το ζήτημα αυτό λογικά θα έπρεπε να απασχολεί την πολιτική επικαιρότητα και της Νήσου των Αγίων… αλλά τίποτα. Και σε αυτό βεβαίως έχουμε και εμείς, ως ΜΜΕ, μεγάλη ευθύνη, γιατί απλώς δεν ασχολούμαστε. Εδώ και δύο μήνες άλλωστε ασχολούμαστε με το αν είχε ευθύνες ο Πρόεδρος για την έκρηξη, πόσες ευθύνες είχε ο Πρόεδρος για την έκρηξη και αν είχε τέτοιες ευθύνες ο Πρόεδρος για την έκρηξη που να δικαιολογείται η παραίτησή του. Δεν έχω πειστεί ότι ο Πρόεδρος είναι δολοφόνος. Ούτε και ανιστόρητος και αγεωγράφητος. Έχω όμως πειστεί ότι ενόσω συμπεριφερόμαστε με αυτό τον τρόπο, με του χείριστου είδους ανευθυνότητα και επιπολαιότητα, εκρήξεις θα συμβαίνουν. Και είμαστε τυχεροί, πολύ τυχεροί που θρηνήσαμε μόνο 13 θύματα. Και για να εξηγούμαστε, δεν εννοώ ότι ο Πρόεδρος δεν έχει ευθύνες. Έχει. Και ακριβώς αυτό θα έπρεπε να πράξει. Να τις αναλάβει για να καταδείξει και να αποδείξει ότι ο ίδιος δεν είναι ανεύθυνος και επιπόλαιος. Ούτε άμεσες ούτε έμμεσες. Αυτά είναι κουβέντες. «Ως Πρόεδρος έχω ευθύνες και τις αναλαμβάνω». Διότι αν εσύ ως ο Πρώτος δεν αναλαμβάνεις τις δικές σου ευθύνες, γιατί να τις αναλάβει ο υπουργός; Ο εμπειρογνώμονας; Ο αξιωματικός; Όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα προσπαθήσουν να μετακυλήσουν τις ευθύνες αλλού και άλλοι θα τα καταφέρουν και άλλοι όχι.

Πίσω όμως στο θέμα μας για να μην πάθουμε στο τέλος αυτό το οποίο επικρίνουμε. Το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής λοιπόν θα τεθεί ενώπιον του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μπαν Κι Μουν θα το διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου εκεί θα ασκηθεί το Βέτο από πλευράς ΗΠΑ, οπότε και το αίτημα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος παύει να υφίσταται. Ωστόσο, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Η Παλαιστινιακή Αρχή ή κάποιο άλλο κράτος εκ μέρους της θέτει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών Σχέδιο Απόφασης για αναβάθμιση του στάτους της Παλαιστινιακής Αρχής. Και εκεί ξεκινάει το χοντρό παιχνίδι. Διότι πολλοί παράγοντες θα καθορίσουν τη στρατηγική των χωρών. Όπως:

Τι στάτους θα δίδεται μέσα από το Σχέδιο Απόφασης στην Παλαιστινιακή Αρχή; (φημολογείται έντονα ότι προωθείται στάτους Βατικανό). Πώς θα τοποθετηθεί κάποια πρωταγωνίστρια χώρα επ’ αυτού; Τι θα κάνει η Ε.Ε.;

Το τελευταίο είναι και η εύκολη απάντηση που συναντά κάποιος στη Λευκωσία. «Η Κύπρος θα πράξει ό,τι αποφασιστεί από την Ε.Ε.». Και όμως υπάρχει και πάλι ο κίνδυνος η Ε.Ε. να μην έχει συγκεκριμένη απόφαση, με αποτέλεσμα τα μέλη της να τοποθετηθούν στο εν λόγω αίτημα των Παλαιστινίων, όπως το κάθε ένα νομίζει και κρίνει ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά του.

Όπως και να έχουν ή όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, η Λευκωσία σύντομα θα βρεθεί ενώπιον ενός σοβαρού διλήμματος. Τι θα πράξει; Θα υποστηρίξει το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής με κίνδυνο να τινάξει τα πάντα στον αέρα αναφορικά με τη συνεργασία που ξεκίνησε με το Ισραήλ; Πώς θα χειριστεί το θέμα; Ποια θα είναι η στάση της; Θα θέσει τη διαχρονική φιλία της Κύπρου με τους Παλαιστινίους υπεράνω των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Πάντως, καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε πώς διαχειρίστηκε τη διαχρονική φιλία μεταξύ Παλαιστινίων και Κύπρου, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Ο κ. Αμπάς λοιπόν στις 9 Ιουλίου 2009 επισκέφθηκε την Κύπρο και λίγες μέρες αργότερα την Άγκυρα. Ο κ. Αμπάς, όμως, όταν ρωτήθηκε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο, (στις 17 Ιουλίου 2009), γιατί κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο υποστήριξε την ε/κ πλευρά στο Κυπριακό, δεν δίστασε να αποκαλέσει ως «μυθεύματα» τα περί υποστήριξής του των ε/κ θέσεων στο Κυπριακό.

Όμως καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε και τι δήλωνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο επίσημο γεύμα προς τιμή του κ. Αμπάς στις 9 Ιουλίου 2009. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Εύχομαι, πολύ σύντομα, να γιορτάσουμε την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, βιώσιμου και εδαφικά συνεχούς παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, πλάι-πλάι με το Κράτος του Ισραήλ». Και ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέχισε λέγοντας στον κ. Αμπάς: «Σας διαβεβαιώνω, για άλλη μία φορά ότι μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη στην πραγματική φιλία και αλληλεγγύη του λαού της Κύπρου, της κυβέρνησης και εμού προσωπικά».

(Δημοσίευση “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Κύπρου 11/9/11)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s