Το ρινγκ της Γενεύης – όλα τα βλέμματα στον Μπαν

Με διαφορετικούς στόχους προσέρχεται η κάθε πλευρά στη σημερινή Τριμερή. Ο ΟΗΕ θέλει επιτάχυνση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιτάχυνση αλλά με παράλληλη ενώ ο Έρογλου επιτάχυνση με χρονοδιάγραμμα.

Στις 10 το πρωί, ώρα Γενεύης (11 ώρα Κύπρου) αναμένεται να αρχίσει η τριμερής συνάντηση μεταξύ του γγ του ΟΗΕ και των δύο ηγετών. Οι τρεις πλευρές προσέρχονται σήμερα (7/7/11) με διαφορετικούς στόχους. Τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν επιτάχυνση, η ελληνοκυπριακή πλευρά ευνοεί την επιτάχυνση αλλά την προκρίνει με συνδυασμό την παράλληλη/διαγώνια διαπραγμάτευση των κεφαλαίων Εδαφικού – Περιουσιακού και η τουρκοκυπριακή πλευρά προσέρχεται με στόχο τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ενώ δεν παρέλειψε χθες να εξαγγείλει και συναντήσεις μεταξύ του κ. Έρογλου και αξιωματούχων της ΕΕ για την ερχόμενη βδομάδα.

Τα βλέμματα στον Μπαν
Ωστόσο τα βλέμματα όλων όσων παρακολουθούν τα των συνομιλιών είναι στραμμένα στον γγ του ΟΗΕ κατά πόσο θα περιοριστεί στον μίνιμουμ στόχο που είναι απλώς η «επιτάχυνση» των συνομιλιών χωρίς «παράλληλη» αλλά ούτε και «χρονοδιάγραμμα» ή κατά πόσο θα προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο και θα προβεί σε μια εξαγγελία με την οποία θα καθορίζει τα επόμενα βήματα της διαδικασίας επακριβώς και συγκεκριμένα χωρίς να αποκλείεται και ο συνδυασμός των αξιώσεων των δύο πλευρών. Δηλαδή, και επιτάχυνση και με παράλληλη αλλά και με καθορισμό χρονικού πλαισίου όπου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση των συγκεκριμένων κεφαλαίων.

Τα δεδομένα των ΗΕ
Τα Ηνωμένα Έθνη δεν άφησαν να διαφανούν ξεκάθαρα οι προθέσεις τους ως προς το πώς θα χειριστούν την σημερινή τριμερή. Δεδομένο θεωρείται πως η προσπάθεια τους θα είναι η επιτάχυνση των συνομιλιών αλλά όχι «αόριστα». Δηλαδή, στόχος είναι να εξευρεθεί πρώτον, με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η επιτάχυνση των συνομιλιών και δεύτερον, να καθοριστούν και να συμφωνηθούν «συγκεκριμένα και επακριβώς» τα βήματα που θα γίνουν από τους δύο ηγέτες μετά την τριμερή της Γενεύης ενώ με το πέρας αυτού του διαστήματος να πραγματοποιηθεί άλλη μια συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ. Παράλληλα θεωρείται επίσης δεδομένο ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιθυμούν τη διαδικασία να προχωρεί χωρίς «δείκτες κατεύθυνσης και κατάληξης» για πολύ ακόμη ενώ οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ τοποθετήθηκαν δημοσίως και έθεσαν ως χρονικό πλαίσιο την Προεδρία της ΕΕ από την Κύπρο, τον Ιούλιο δηλαδή του 2012.

Γεύμα και Δήλωση
Κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται επίσης η κάθε πλευρά να εκθέσει τις δικές της απόψεις για την μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών αλλά και τους τρόπους που εισηγείται η κάθε πλευρά για το πώς πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να έχει πιθανότητες επιτυχίας. Η συνάντηση των δύο ηγετών με τον γγ του ΟΗΕ θα συνεχιστεί και το μεσημέρι όπου ο κ. Μπαν Γκι Μουν θα παραθέσει γεύμα εργασίας στους δύο ηγέτες ενώ γύρω στις 2 το απόγευμα ώρα Κύπρου αναμένεται ο γγ του ΟΗΕ να προβεί σε μια δήλωση. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη κατά πόσο οι δύο ηγέτες θα προβούν σε δικές τους δηλώσεις ή και θα δεχθούν ερωτήσεις δημοσιογράφων. Χθες οι δύο ηγέτες είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο Έρογλου με Φούλε, Μπαρόζο και Μπουζέκ
Στο μεταξύ χθες, όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο Ντερβίς Έρογλου είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με διάφορους παράγοντες και αξιωματούχους. Μεταξύ άλλων μεταδίδεται πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε. Επίσης ανακοινώθηκε ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης την ερχόμενη βδομάδα θα έχει συναντήσεις με τον κ. Φούλε αλλά και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Μπαρίζο καθώς και με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής, κ. Μπουζέκ.

 Παναγιωτης Τσαγγάρης
(Δημοσιεύθηκε στις 7/7/11 στην ιστοσελίδα www.kathimerini.com.cy)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s